Sport

Li Na, faţă cu propaganda

Ziarul de Vrancea
29 ian 2014 420 vizualizări
Autorităţile din provinicia chineză Hubei sunt acuzate de oportunism, pentru că au premiat-o pe deţinătoarea titlului la Australian Open, cu o sumă exorbitantă

Internauţii chinezi, dar şi presa oficială şi-au exprimat indignarea pentru suma mare de bani oferită de un guvernul unei provincii jucătoarei de tenis Li Na, după victoria de la Openul Australiei. Revenită de la Melbourne, sportiva de 31 de ani a mers la Hubei, provincia sa natală, unde a fost primită de autorităţile locale. Conform fotografiilor de la eveniment, Wang Guosheng, guvernatorul provinciei, i-a oferit lui Li Na un cec roşu de 800.000 de yuani (96.000 euro). În contextul în care al doilea său titlu de Grand Slam i-a adus lui Li 2,65 milioane de dolari australieni (1,7 milioane de euro), internauţii chinezi au acuzat autorităţile din Hubei că au delapidat banul public, care ar fi putut fi folosit pentru cauze mai bune. "Aceşti bani ar fi trebuit cheltuiţi pentru oamenii nevoiaşi şi nu pierduţi în acest gen de farsă pentru a satisface capriciile conducătorilor", a scris un utilizator al reţelei Weibo. Presa oficială a taxat "oportunismul" autorităţilor, în timp ce agenţia China Nouă vorbeşte de un caz "stanjenitor".
"Problema este că guvernul local consideră orice victorie sportivă ca un fel de victorie politică şi dacă nu i-ar fi dat o primă lui Li Na ar fi avut de pierdut", a comentat Xiao Huanyu, profesor de sport la Shangai. Din 2008, Li Na a ieşit din rigidul sistem sportiv administrat de regimul comunist, şi-a angajat propriul antrenor şi a început o carieră independentă. După victoria de la Roland Garros din 2011, guvernul din Hubei i-a oferit 600.000 de yuani, sumă pe care a donat-o unui spital local.  Presa oficială chineză a denunţat în repetate randuri "lipsa de patriotism" a sportivei, pentru că nu salută şi nu mulţumeşte ţării sale după victorie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.