Sport

Mai avem şi tenismeni

Ziarul de Vrancea
3 ian 2014 680 vizualizări
Victor Hănescu şi Marius Copil s-au comportat remarcabil în primele turnee ale anului. Monica Niculescu s-a oprit în faţa lui Li Na, la Shenzen. Finală inedită în Cupa Hopman: Franţa - Polonia

Încă înainte de Anul Nou, tenisul mondial a pornit cu toate motoarele noul sezon 2014. Se joacă pe rupte în Australia, India, China, Qatar, Noua  Zeelandă, în aşteptarea primului mare eveniment al anului în materie, Australian Open, care va începe pe 13 ianuarie.

* Printre jucătorii care au pornit anul sportiv 2014 se numără şi tenismenii romani. Unul dintre aceştia este "bătranul" Victor Hănescu, care a ţinut să demonstreze, la început de an, că nu a depus încă armele. Hănescu a ajuns în faza sferturilor de finală ale puternicului turneu de la Doha (Qatar, 1.195.500 $). A început cu o victorie în faţa portughezului João Souza (6-3, 6-2) care i-a făcut destuld necazuri în sezonul trecut, apoi a trecut de spaniolul Fernando Verdasco (nr. 8, fost jucător de Top 10), scor 4-6, 7-6, 6-2, pentru a da în sferturi de germanul Florian Mayer, cel care a înregistrat surpriza turneului, eliminandu-l pe britanicul Andy Murray (3-6, 6-4, 6-2). Hănescu a pierdut primul set cu 4-6, a servit pentru set la 6-5, dar i-a lipsit concentrarea la mingile decisive din final şi a ajuns într-un tie-break, în care a caştigat cu 10-8, după ce a salvat cateva mingi de meci. În setul decisiv s-a mers cap la cap pană la 4-4, dar prospeţimea lui Mayer a avut caştig de cauză. La Doha, a mai fost eliminat şi nr. 3 mondial, David Ferrer, învins de germanul Daniel Brands (cunoştinţă veche a lui Hănescu), dar şi francezul Richard Gasquet, răpus de compatriotul său Gaël Monfils, cu un sec 2-6,1-6. Ceilalţi semifinalişti sunt polonezul Peter Gojowczyk (6-3, 6-7, 7-6 cu germanul Dustin "Dreadlock" Brown) şi marele favorit, Rafa Nadal, învingător cu 7-5, 6-4 în faţa letonului Ernests Gulbis. Semifinalele sunt Mayer - Monfils şi Nadal - Gojowczyk. Tot la Doha, perechea romano-austriacă Florin Mergea / Oliver Marach a fost depăşită în turul II de cuplul ceh Tomas Berdych/Jan Hasek, scor 6-2, 3-6, 4-10. 

*Comportare excelentă a avut şi "speranţa" Marius Copil la puternicul turneu de 452.670 de mdolari de la Brisbane. Pană acum, Copil (147 ATP) a avut în palmares două victorii şi două finale în turnee challenger, dar în oraşul australian a reuşit, în premieră să pătrundă în sferturile unui turneu adevărat ATP. Pornit din calificări, cu succese în faţa unor tenismeni incomozi ca olandezul Thiemo de Bakker sau rusul Alex Kuzneţov, Marius a intrat pe tabloul principal cu un succes în faţa japonezului Yuichi Sugita (170), destul de greu de răpus, dar Copil s-a impus după trei tie-break-uri: 7-6, 6-7, 7-6, chiar dacă ce mai clar tie-break a fst cel obţinut de japonez. Apoi, în turul II, Copil a trecut de al treilea favorit, Gilles Simon (Franţa) cu 7-5, 6-3. În sferturi, se putea spera ca Marius să mai dea o lovitură, dar veteranul australian Lleyton Hewitt s-a impus cu 6-4, 6-2, după ce în primul set Copil a condus cu 3-1. Hewitt va juca semifinala cu japonezul Kei Nishikori, în timp ce Roger Federer se va lupta cu francezul Jérémy Chardy. Un punct de interes a însemnat, la Brisbane, şi prima apariţie la dublu a lui Horia Tecău, alături de noul său partener olandez Jean-Julien Rojer. Se pare însă că cei doi încă nu s-au acomodat perfect, deoarece au fost învinşi de un cuplu ad-hoc, format de doi jucători titraţi: Roger Federer / Nicolas Mahut (Elveţia / Franţa), care au caştigat cu 7-5, 7-6. 

* La Shenzen (în China), turneu WTA de 500 mii de dolari, Monica Niculescu a atins turul III. Monica a trecut în primul tur de Anna Schmiedlova (Slovacia) cu 4-6, 6-2, 6-3, apoi cu 2-6, 6-3, 6-0 de taiwaneza Chan Yun Jan, iar în turul III a dat de prima favorită, Li Na, de care a fost învinsă greu cu scorul de 5-7, 6-4, 4-6. Li Na  a trecut în semifinale cu 6-1, 6-3 de germana Annika Beck, şi va juca finala împotriva unei alte chinezoaice, Peng Shuai, care a beneficiat de abandonul americancei Vania King. Monica a ajuns, însă, în finală la dublu, împreună cu jucătoarea cehă Klara Zakopalova, după 6-3, 6-4 cu Zhang Shuai / Zheng Sasai şi acelaşi scor cu un alt cuplu chinez, Wang Yafai / Zheng Jie. Monica şi Klara joacă astăzi finala cu ucrainencele Ludmîla şi Nadia Kicenok, care au învins cu 6-2, 6-3 perechea Johanna Konta / Patricia Achleitner (Marea Britanie / Austria). 

* Alte jucătoare romane au apărut în calificările turneelor de săptămana viitoare: la Sydney (710 mii dolari), Irina Begu a trecut cu 6-1, 6-3 de Jessica Moore (Australia) şi se va confrunta în al doilea tur de califricări cu germana Julia Goerges (72), pe care a învins-o anul trecut la Seul cu 6-4, 6-0. Tot la Sydney, va intra direct pe tabloul principal, "artileria grea", Simona Halep şi Sorana Cîrstea. La Hobart (250.000 $), Alexandra Dulgheru a trecut cu 6-3, 6-1 de americana Julia Cohen şi va juca în următorul meci cu spaniola Garbiñe Muguruza. 

* Finala Cupei Hopman se va disputa astăzi, la Perth, între Polonia şi Franţa. Echipa Franţei a jucat pană acum trei finale, dar nu a caştigat niciuna, în timp ce Polonia este debutantă în această competiţie de dublu mixt. Cu toate acestea, echipa Poloniei este revelaţia acestui turneu. Dacă valoarea dovedită de Agnieszka Radwanska este mai presus de orice îndoială, partenerul ei, Grzegorz Panfil s-a comportat peste aşteptări, în special în partidele mixte. În meciul decisiv cu Australia, Panfil a fost învins de Bernard Tomic (1-6, 4-6), iar "Aga" a avut nevoie de toate forţele pentru a trece de Samantha Stosur cu 3-6, 6-4, 6-3. La dublu mixt, după un prim set pierdut fără prea mare istoric (1-6), leşii au caştigat celelalte două cu 7-5, 10-8. În schimb, Franţa cu Alizé Cornet şi Jo-Wilfried Tsonga a caştigat cu 3-0 partida cu Spania, formată din Anabel Medina şi Daniel Muñoz.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.