Sport

MOZAIC STIRI NATIONALE: Preşedintele va respinge proiectul de buget al Guvernului:Taxele lui Ponta, "fise de tonomat pentru primarii care cantă la alegeri"

Ziarul de Vrancea
3 dec 2013 360 vizualizări
Premierul Victor Ponta a anunţat, ieri dimineaţă, că acordul de coabitare cu şeful statului este suspendat, având în vedere că Traian Băsescu, prin refuzul de a semna Memorandumul cu FMI, a intervenit în chestiuni de politică fiscală şi bugetară, care ţin de Executiv. Cei doi s-au întalnit, aseară, la Palatul Cotroceni, dar nu au ajuns la un acord. "Cartoful fierbinte"? Acciza suplimentară pe combustibil, introdusă, potrivit preşedintelui, pentru ca USL să poată "cumpăra" în 2014 bunăvoinţa baronilor locali.

Traian Băsescu a declarat că punctul de vedere al lui Victor Ponta a rămas "inflexibil", respectiv că va fi introdusă taxa suplimentară la combustibili. Preşedintele a precizat că el l-a informat pe premier că îşi va susţine punctul de vedere prin mijloacele constituţionale pe care le are la dispoziţie, adică va întoarce bugetul la Parlament, făcând propuneri precise de unde să se taie bani pentru a se rămâne în partametrii stabiliţi cu organismele financiare internaţionale şi a nu se mări acciza la combustibili.
"Am fost de acord să ne întalnim în speranţa că putem discuta pe tema creşterii accizei la combustibil, pe care o consider extrem de dăunătoare, atat din perspectiva reluării creşterii consumului, cat şi a creşterii preţurilor pentru populaţie şi companii. Vor fi în mod cert afectaţi puternic cei cu veniturile cele mai mici, întreprinderile unifamiliale, IMM-urile. Vor fi creşteri la alimente, la preţul de transport din această acciza suplimentară", a declarat Băsescu. El a explicat şi cum s-ar fi putut evita taxa suplimentară pe combustibil. "Resursele cu care se reduc veniturile trebuie tăiate de la excesul de repartizare bugetară la Ministerul Dezvoltării, la ministru Dragnea, şi sunt resurse care înseamnă rezerve plantate în diverse locuri din buget, dar în mod deosebit la Serviciul datoriei, la dobanzi, unde sunt 600 milioane în plus. Deci 1,5 miliarde de la Dragnea şi 600 milioane de la serviciul datoriei, deci 2,1 miliarde faţă de 2,28 miliarde cat s-ar obţine prin acciza la combustibil. De ce insist să se facă tăieri de la Dragnea? Aceştia sunt bani electorali, destinaţi mobilizării primarilor, cărora să li se acorde bani pentru a fi mobilizaţi pentru europarlamentare şi prezidenţiale.
Se pare că mulţi primari numai aşa funcţionează, dacă primesc fisele în tonomat, altfel nu cantă la alegeri", a apreciat preşedintele.
Anterior afirmaţiei lui Băsescu, Ponta a declarat că preţedintele nu şi-a schimbat poziţia faţă de proiectul de buget, iar singura rugăminte a Guvernului a fost, în aceste condiţii, să nu tergiverseze excesiv de mult aprobarea bugetului.

Ponta, prins cu minciuna

Victor Ponta a declarat ieri dimineaţă că România pierde 150 de milioane de lei pe lună ca urmare a faptului că preşedintele refuză să semneze Memorandumul cu FMI, banii reprezentând cei 10% în plus pentru cofinanţare de la UE. "Singurul efect direct pe care îl avem este pierderea acelui top-up, acel 10% în plus pe care îl primim ca şi cofinanţare de la UE. Practic, e vorba de 1,7 miliarde de lei pe an, deci 150 de milioane lei pe lună, deci 30-35 de milioane de Euro pe care îi pierdem în fiecare lună de la Comisia Europeană, pentru că în loc de 95% cofinanţare primim doar 85%. Deci, dacă vreţi, primul calcul al acestei supărări a preşedintelui - 150 milioane de lei pe lună pe care îi pierdem de la Comisia Europeană", a spus Ponta. Ulterior, premierul a revenit asupra declaraţiei, recunoscand că suspendarea Memorandului cu FMI nu produce nici un efect asupra acordului în vigoare cu Comisia Europeană.

Oficial UE: România să respecte recomandările Consiliului

România trebuie să respecte recomandările Consiliului UE privind reformele structurale şi măsurile bugetare, indiferent dacă semnează sau nu Memorandumul cu FMI, a declarat ieri purtătorul de cuvânt al comisarului Olli Rehn, Simon O'Connor. Întrebat care sunt consecinţele refuzului preşedintelui Traian Băsescu de a semna memorandumul cu FMI, Simon O'Connor a precizat că decizia aparţine Bucureştiului. "Din punctul de vedere al Comisiei este foarte simplu. România a aplicat pentru acordul preventiv şi, bineînţeles, România trebuie să decidă dacă doreşte să continue programul care a fost convenit în vară", a spus oficialul european.
Acesta a mai precizat că, "indiferent ce alegere face România, este esenţial să implementeze complet recomandările Consiliului (UE) din iulie".
Recomandările includ "măsuri fiscale pentru a asigura îndeplinirea ţintelor bugetare stabilite, precum şi reforme structurale ample pentru a îmbunătăţi capacitatea administrativă a României şi pentru a ridica potenţialul de creştere economică", a explicat purtătorul de cuvânt. "Pentru noi asta este important, iar, în ceea ce priveşte acordul, România trebuie să ia o decizie. Vom aştepta această decizie", a mai spus Simon O'Connor.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni seară, că a decis să nu aprobe memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenţi la carburanţi.

Studiu internaţional:Corupţia s-a accentuat sub guvernarea USL

De la preluarea guvernării de către USL, anul trecut, ţara noastră a coborat cinci poziţii în clasamentul mondial al percepţiei faţă de corupţie

Indicele de Percepţie a Corupţiei (IPC) lansat ieri de Transparency International clasează România pe locul 69 din 177 de state analizate, cu cinci poziţii mai jos faţă de anul trecut, obţinând 43 de puncte, la egalitate cu Kuwait şi Italia. Mai mult de două treimi din cele 177 de ţări incluse în Indicele din 2013 au un punctaj sub 50, pe o scală de la 0 (percepute ca fiind foarte corupte) la 100 (percepute ca fiind foarte curate).
În Indicele de Percepţie al Corupţiei 2013, Danemarca şi Noua Zeelandă sunt la egalitate pentru primul loc, cu punctaje de 91, fiind urmate de Finlanda şi Suedia, cu 89 de puncte, şi Norvegia şi Singapore, cu 86 de puncte. La polul opus s-au situat Afganistan, Coreea de Nord şi Somalia, cu opt puncte fiecare.
Scorul obţinut de România este de 43 de puncte din 100, indicând tendinţa descrescătoare înregistrată în acest an. Cu cele 43 de punte, România se înscrise şi de această dată în plutonul codaş al Uniunii Europene, afirmă Transparency International (TI) România. "Scorul obţinut de România este expresia dezamăgirii pe care oamenii de afaceri şi experţii o împărtăşesc deopotrivă cu privire la lipsa de rezultate a angajamentelor anticorupţie asumate de clasa politică în timpul campaniei electorale de anul trecut, pe baza cărora au fost exprimate opţiunile electorale. Deşi au fost înregistrate unele îmbunătăţiri punctuale, inexistenţa unor măsuri anticorupţie sistematice care să genereze rezultate concrete şi sustenabile pe termen mediu şi lung au condus la o pierdere accentuată de credibilitate a angajamentului politic, exprimată şi în cadrul sondajelor şi studiilor care compun Indicele de Percepţiei a Corupţiei", a precizat TI România.
Indicele de Percepţie al Corupţiei 2013 al Transparency International oferă un avertisment că abuzul de putere, înţelegerile secrete şi mita continuă să devasteze societăţi în toată lumea. Corupţia în sectorul public rămâne una dintre cele mai mari provocări din lume, în special în domenii cum ar fi partidele politice, poliţia şi sistemele de justiţie. Instituţiile publice trebuie să fie mai deschise cu privire la activitatea lor şi funcţionarii trebuie să fie mai transparenţi în procesul de luare a deciziilor, a arătat Transparency International.

Care dintre ei e mai sănătos la cap?
Socrul lui Ponta vrea o comisie medicală internaţională pentru Băsescu

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a declarat, ieri, că preşedintele Traian Băsescu ar avea probleme de sănătate, ultimele decizii ale acestuia arătând că "ceva nu funcţionează" şi a susţinut că preşedintele are nevoie de "un consult". "Cred că rapid are nevoie de un consult. Asta e singura variantă pe care o văd, restul sunt lucruri pe care, sigur, le putem discuta. Constituţia ne permite să luăm şi alte măsuri, dar cred eu că ar trebui prima dată să se preocupe de propria sănătate. Toate deciziile pe care le-a luat în ultima vreme ne arată că ceva nu funcţionează", a afirmat Sârbu. El a întrebat retoric de ce la conferinţele de la Palatul Cotroceni şeful statului este filmat de o singură cameră de luat vederi. "Să vă lase să-l filmaţi, pe mine mă filmează în toate unghiurile, are vreun motiv special? Deci, astea sunt... Sigur, nu ne-am aşteptat că sănătatea sau vreo problemă de sănătate influenţează în aşa mod şi decizia politică", a mai declarat liderul senatorilor PSD. El a fost întrebat dacă sugerează înfiinţarea unei comisii medicale care să analizeze starea de sănătate a preşedintelui. "Nu am sugerat că facem noi comisie, ea este una anuală. Ştiţi bine că o comisie anuală verifică starea de sănătate a preşedintelui. Acuma ştim şi noi cum se fac comisiile astea", a răspunsul liderul senatorilor PSD.
Întrebat cine ar trebui să facă o astfel de evaluare, Ilie Sârbu a indicat, potrivit "Gândul", o comisie internaţională: "E o comisie care îl verifică anual. Totdeauna a spus că e sănătos tun. Or, îl vedeţi si dumneavoastră că are probleme de sănătate. Sunt vizibile, dar asta nu trebuie să îi tulbure şi decizia politică. E un lucru foarte grav. O comisie medicală, poate una neutră, adusă din afară, să îi facă o evaluare, că altfel mergem din război în război". De asemenea, întrebat dacă nu are încredere în ceea ce spun medicii de la Spitalul Militar, Ilie Sârbu a răspuns: "Vedeţi, dumneavoastră mergeţi ca Băsescu, dintr-una într-alta. Nu trebuie medicii, că noi îl vedem că nu e sănătos. Şi dumneavoastră îl vedeţi".
Liderul senatorilor PSD a ţinut să precizeze că poziţia pe care a exprimat-o este una personală.

Tehnologie românească, premiată cu aur la Bruxelles

O echipă de cercetători români a primit medalia de aur la Târgul de Inovaţii - Innova de la Bruxelles, cu o nouă tehnologie medicală care va permite regenerarea mai rapidă a suturilor nervilor periferici, în prezent fiind necesare grefe de nervi pentru salvarea zonelor afectate. Echipa este formată din inginer Mădălina Albu, profesor doctor Ioan Lascăr, doctor Dragoş Zamfirescu, academician Maya Simionescu, doctor Ion Zegrea, doctor Marius Popescu şi cercetătoarele Irina Domnica Titorencu şi Georgeta Bumbeneci. Proiectul, desfăşurat în parteneriat de Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Textile Pielărie şi Institutul de Biologie şi Patologie Celulară "Nicolae Simionescu", are o importanţă deosebită atât din punct de vedere medical, cât şi comercial. "În 10 la sută din leziunile de nerv am putea folosi această metodă. De fapt este vorba despre un tub biologic care va ghida regenerarea nervului. Până acum, eram nevoiţi să recoltăm fragmente de porţiuni de nerv, adică să sacrificăm nervul, pentru a ajuta la regenerarea unui nerv important", a explicat profesorul Ioan Lascăr, şeful Clinicii de chirurgie plastică de la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti şi membru în echipa de cercetători. Medicul Dragoş Zamfirescu a precizat că regenerarea nervoasă este ultima frontieră în microchirugie.
Invenţia românească are şi o mare valoare comercială. Există două firme în lume care produc tehnologii asemănătoare, dar cu preţuri de 500 de dolari pentru un tub de doi centimetri. Produsul românesc costă în jur de 30 de euro, potrivit sursei citate.

A refuzat să meargă la spital după ce s-a prăbuşit cu avionul

Un avion ultrauşor s-a prăbuşit, ieri, pe o stradă din apropierea aerodromului din Târgu Mureş, iar pilotul, care era singur la bord, a reuşit să iasă din aparat înaintea izbucnirii unui incendiu. "Avionul, de tip Cessna, era în aer, după decolare şi s-a prăbuşit într-o zonă verde. Din spusele pilotului, ar fi intervenit o defecţiune tehnică, iar aparatul a atins un copac, după care s-a prăbuşit. Impactul a fost urmat de un incendiu, care a fost lichidat în scurt timp, iar avionul a ars aproape în întregime", a spus purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Mureş, Mihai Gagyi. Potrivit acestuia, pilotul a supravieţuit impactului şi a ieşit singur din avion. La faţa locului a ajuns o ambulanţă SMURD care urma să îl transporte pe pilot la Spitalul Judeţean de Urgenţă, însă acesta a refuzat.

Opt din zece olandezi vor ca frontierele să rămână închise pentru români

Opt din zece olandezi consideră că este necesar ca frontierele ţării lor să rămână închise pentru români şi bulgari anul viitor, potrivit unui sondaj Maurice de Hond pentru partidul socialist (PvdA).  Potrivit ediţiei de marţi a ziarului Telegraaf, sondajul, efectuat pe un eşantionde 1.800 de persoane, relevă că 91% din susţinătorii VVD (la putere), 82% dintre cei ai PvdA şi toţi (100%) votanţii formaţiunii anti-migrare PVV vor ca frontierele Olandei să rămână închise. Inclusiv 53% dintre susţinătorii formaţiunii liberal-democrate proeuropene D66 doresc menţinerea restricţiilor, potrivit sondajului. Partidul socialist i-a cerut ministrului său pentru Afaceri Sociale şi Muncii Lodewijk Frans Asscher să adopte măsuri unilaterale pentru a se asigura menţinerea restricţiilor.
Asscher a fost citat săptămâna trecută apreciind că îndemnurile Marii Britanii la limitarea migrării în cadrul UE sunt "potenţial interesante" şi că plănuieşte să le analizeze mai atent. Premierul britanic David Cameron a sugerat o serie de măsuri în vederea limitării migrării înăuntrul UE, în contextul anulării la 1 ianuarie a restricţiilor pe piaţa muncii impuse românilor şi bulgarilor.

Şase ani de închisoare pentru omul lui Voiculescu

Instanţa supremă i-a condamnat, ieri, pe Codruţ Şereş la şase ani de închisoare cu executare şi pe Zsolt Nagy la cinci ani de închisoare cu executare, în dosarul privatizărilor strategice.
Fostul ministru al Economiei şi Comerţului Ioan Codruţ Şereş a primit cinci ani de închisoare pentru aderare la un grup infracţional şi şase ani de închisoare pentru trădare prin transmitere de secrete, potrivi deciziei instanţei supreme. Judecătorii au comasat pedepsele şi au dispus ca Şereş să o execute pe cea mai grea, de şase ani de închisoare. Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru aderare la un grup infracţional, pedeapsă cu executare. Instanţa l-a mai condamnat pe cetăţeanul ceh Michal Susak la patru ani şi zece luni de închisoare pentru iniţierea unui grup infracţional transnaţional şi la zece ani de închisoare pentru complicitate la spionaj, urmând să execute pedeapsa cea mai grea.
Decizia instanţei supreme nu este definitivă, putând fi contestată la Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Concret, în sarcina celor inculpaţilor s-au reţinut comiterea de activităţi ilicite cu caracter penal derulate în legătură cu privatizarea S.C. Electrica Muntenia Sud, vânzarea unui pachet de 8% din acţiunile Petrom, procese de privatizare/restructurare a S.C. Romaero S.A. Bucureşti şi S.C. Avioane S.A. Craiova, aflate în portofoliul MEC - OPSPI, consultanţă în vederea privatizării S.N. Radiocomunicaţii, adjudecarea licitaţiei pentru asigurarea consultanţei în vederea restructurării şi privatizării C.N. Poşta Română din portofoliul MCTI, selectarea prin licitaţie a consultantului internaţional pentru listarea la bursă a pachetului de 46% din acţiunile deţinute de statul român la S.C. Romtelecom S.A. din portofoliul MCTI.
Codruţ Şereş a fost promovat în funcţia de ministru de fostul securist Dan Voiculescu.  

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.