Sport

Rechizitoriul în cazul "Gala Bute" a fost infirmat

Ziarul de Vrancea
2 dec 2013 469 vizualizări
Fostul ministru Ion Ariton va fi cercetat în continuare în dosarul "Gala Bute", în care a fost trimis în judecată Rudel Obreja, după ce rechizitoriul procurorului de caz a fost infirmat de şeful acestuia, care a apreciat că Ariton ar fi determinat şefii a zece companii să sponsorizeze evenimentul.

Prin rechizitoriului din 6 noiembrie, procurorul de caz a dispus trimiterea în judecată a fostului preşedinte al Federaţiei Romane de Box, Rudel Obreja, pentru fapte corupţie, şi scoaterea de sub urmărire penală sau neînceperea urmăririi penale, după caz, faţă de reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ministerului Economiei, companiilor naţionale şi ai Federaţieii Romane de Box implicaţi în săvarşirea faptelor care formează obiectul prezentei cauze. Luni, însă, procurorul şef adjunct al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a infirmat acest rechizitoriu, considerand că acesta este nelegal în privinţa soluţiei de neurmărire dispuse cu privire la funcţionarii implicaţi, dar şi a calificării faptelor reţinute în sarcina lui Obreja. Astfel, şeful procurorului de caz apreciază că "soluţia de neurmărire cu privire la Ariton Ion şi  la reprezentanţii companiilor naționale care au sponsorizat Federaţia Romană de Box este greşită, fiind necesară continuarea urmăririi penale". 
"Funcţionarii menţionaţi şi-au încălcat atribuţiile de serviciu şi  au determinat producerea unui prejudiciu companiilor, în condiţiile în care contractele care au avut ca obiect sponsorizarea galei de box profesionist au încălcat prevederile legale care interzic sponsorizarea unei activități cu caracter lucrativ. Nu se poate reţine că persoanele care au încheiat contractele de sponsorizare au fost induse în eroare, în condițiile în care toate datele referitoare la organizarea galei erau publice. În măsura în care făptuitorii au acceptat încheierea contractelor fără să verifice dacă erau îndeplinite condiţiile de legalitate au acţionat cu intenţie indirectă, acceptand rezultatul produs", se arată în ordonanţa de infirmare a rechizitoriului. Din actele cauzei rezultă că Ion Ariton, folosindu-şi autoritatea derivată din funcţia de ministru al Economiei, i-a determinat pe directorii celor 10 companii naţionale să încheie contractele de sponsorizare, împrejurare de natură să atragă tragerea sa la răspundere penală pentru instigare la infracţiuni", mai susţine şeful procurorului de caz.
În acest dosar, au fost audiaţi de procurorii anticorupţie, printre alţii, fostul ministru Ion Ariton, fostul preşedinte al FRB Rudel Obreja, fostul antrenor al lotului naţional de box Titi Tudor, Fănel Trandafir, antrenorul lotului naţional de box feminin, Adrian Lăcătuş, şi alţi oameni din lumea boxului romanesc, în legătură cu organizarea Galei de box profesionist "Campion pentru Romania" de către firma fostului preşedinte al Federaţiei Romane de Box, Rudel Obreja, în cadrul căreia a avut loc şi meciul dintre Lucian Bute şi francezul Jean-Paul Mendy, care s-a desfăşurat pe 9 iulie 2011, la Romexpo.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.