Sport

Aventurile torţei olimpice

Ziarul de Vrancea
25 nov 2013 308 vizualizări
În spaţiu, la Polul Nord sau deasupra unui vulcan, parcursul torţei olimpice pentru JO de iarnă de la Soci este de o imaginaţie fără limite, care costă mult şi atrage comentarii ironice pe reţelele de socializare

După ce a făcut o escală în Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi o ieşire istorică în spaţiu, la începutul lunii noiembrie, purtată de doi cosmonauţi ruşi, flacăra olimpică a coborat, sambătă, în lacul Baikal, cel mai adanc din lume. Trei persoane îmbrăcate în combinezoane speciale pentru a se proteja de frig au trecut torţa din mană în mană în apă, la o adancime de 13 metri.
Aceasta a fost o nouă etapă insolită a celui mai lung parcurs din istorie al torţei olimpice (65.000 de kilometri), care a înregistrat şi mici inconveniente. De la startul parcursului în Rusia, în 7 octombrie, la Moscova, torţele olimpice s-au stins "cel puţin de 44 de ori", susţine jurnalista Iulia Latînina, de la un post de radio din Moscova. Însă în etapa de la Polul Nord, flacăra nu s-a stins pe parcursul călătoriei de 2.583 de kilometri în condiţii de vant extrem de violent.
Unii internauţi şi-au pus întrebări cu privire la calitatea celor 16.000 de torţe livrate de o firmă rusă în urma unui contract de aproximativ 5 milioane de euro. Acestor cheltuieli li se adaugă însă şi costul impresionantului dispozitiv desfăşurat pentru evitarea oricărui incident pe parcurs. Peste 22.000 de persoane şi 2.200 de vehicule au fost mobilizate pentru securitatea ştafetei ce parcurge 2.900 de localităţi din Rusia, pană la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, din 7 februarie 2014. În segmentul aerian al ştafetei, flacăra a parcurs 25.455 de kilometri în 19 zile, de la Sankt Petersburg pană la Vladivostok, în Extremul Orient rus. În această regiune, torţa olimpică a survolat cel mai înalt vulcan din peninsula Kamceatka (2.741 metri altitudine), după care a parcurs pe sol 12,6 kilometri cu snowmobilul, cu sania trasã de caini şi cu o maşină de teren. Tot în Extremul Orient, torţa JO a traversat insula Sahalin, unde a fost primită de reprezentanţi ai populaţiei indigene.
La Blagoveşcensk, oraş de la frontiera cu China, mai mulţi bărbaţi au înotat în apele extrem de reci ale fluviului Amur, dintre ei unul purtand torţa olimpică şi alţii steagul Rusiei şi drapelul JO de la Soci.
Această imagine, apărută pe site-ul postului de radio Echo din Moscova, a suscitat comentarii sarcastice pe blogul postului: "Au ieşit nebunii", "mai trebuia ca torţa să fie pusă în gura unui înghiţitor de săbii de la circ", "toată lumea rade de acest parcurs al flăcării". O nouă etapă insolită este programată astăzi, la Krasnoiarsk, în Siberia occidentală, unde temperatura este de -13 grade: bărbaţi obişnuiţi cu frigul vor înota cu torţa olimpică în apele îngheţate aproape în totalitate. La 1 februarie, simbolul olimpismului va urca pe muntele Elbrus (5.633 m). (MEDIAFAX)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.