Vrânceni în proiectul european pentru tineret „Cigarette? No, thnx!”
O delegație a Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, din care fac parte și vrânceni, luptă împotriva fumatului la nivel european
Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei continuă să diversifice oferta educațională creștină non-formală pentru tineri, prin derularea Programului eparhial pentru tineret Vade mecum, juvenis!, propus și coordonat de Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul. În acest sens, la finele lunii iulie a avut loc, la Tesalonic, un schimb de 40 de tineri, invitați de mai multe organizații preocupate de educarea acestora, din Grecia, Italia, Malta, Cipru și Turcia, în cadrul proiectului european pentru tineret „Cigarette? No, thnx!”, finanțat de Uniunea Europeană, prin Programul Erasmus +. Gazdelor de la grupul informal de tineri Greek Odysseuses și celorlalți participanți selectați în proiect li s-a alăturat și echipa Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, din care au făcut parte și vrâncenii Cătălin Petrea, cu studii de licență și master în Teologie, licențiat în Istorie și fruntaș la examenul de titularizare în Istorie din acest an și Ioana Bordea, studentă la Facultatea de Psihologie și voluntar al Centrului de zi „Dănuț”, de la Parohia Broșteni I – Pitulușa, județul Vrancea, coordonați de pr. prof. Cristian Marius Dima, consilier eparhial și lucrător de tineret calificat, inițiator al proiectului. Pe parcursul celor șapte zile, organizatorii împreună cu liderii de grupuri și tinerii participanți au elaborat o serie de activități de învățare participativă, în echipe mixte, folosind metode și instrumente non-formale pentru atingerea obiectivelor împotriva fumatului activ și pasiv, spre consolidarea competențelor sociale, interculturale, lingvistice și digitale, dar și spre încântarea tuturor beneficiarilor. ”Conform specificului culturii organizaționale, dar și pregătirii academice a membrilor echipei noastre, am elaborat o prezentare inedită în aplicația web Prezi, care facilitează informațiile și ilustrațiile într-un mod mult mai atractiv și coerent decât variantele multimedia convenționale. Dacă Ioana Bordea a tratat fumatul și dependența din punct de vedere psihologic, Ioana Dragu a abordat fumatul și alte vicii din punct de vedere medical, Teodor Oancea și Cătălin Petrea, din punct de vedere creștin-moral, ilustrând cu opinii ale Părinților Bisericii despre acestea, Claudia Colniceanu a vorbit despre rolul muzicii în lupta împotriva viciilor, iar subsemnatul a inițiat o discuție despre diferența între dependență, viciu și patimă, din perspectiva spiritualității ortodoxe”, se arată într-o informare de presă.
Rezultatele, prezentate la un eveniment public
Participanții au apreciat ținuta prezentării și calitatea informațiilor oferite de delegația românească, comunicarea facilă în limba engleză, dar și abordarea – originală, pentru ei – din punct de vedere ortodox, a temei proiectului, fapt demonstrat și în timpul cafenelei publice – metodă educativă non-formală de succes – animată de membrii echipei noastre, cu grupuri mixte de reflecție asupra fumatului și a celorlalte vicii, din perspectivele propuse de noi. De altfel, filmul promoțional al activității României în acest proiect a fost selectat și pentru a fi prezentat într-o emisiune live a televiziunii naționale ERT 3 Grecia, unde au fost invitați organizatorii, lidera grupului cipriot și Adrian-Teodor Oancea, care a explicat modul în care legislația românească restricționează fumatul în spațiile publice. Rezultatele finale ale demersurilor românilor, alături de cele ale activităților propuse de celelalte delegații participante, au fost prezentate în cadrul unui eveniment public: Show me what you’ve done here, kid! („Arată-mi ce-ai făcut aici, copile!”), organizat de gazde la Centrul de Diseminare a Cercetării, din cadrul aceleiași universități. (Z.V.)