Social

Salariile nete nu au fost modificate de transferul contribuțiilor

Mihai Boicu
16 ian 2018 1734 vizualizări

După trecerea contribuțiilor de la angajatori la angajați au fost încheiate 31 contracte colective de muncă și 78 de acte adiționale

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vrancea a prezentat marți, la ședința Comisiei de dialog social, concluziile monitorizării modului de implementare unitară a prevederilor legale în domeniul fiscal și al dialogului social. Decizia de monitorizare a fost luată ca urmare a aplicării dispozițiilor legale derogatorii de la Legea 62/2011 a dialogului social prevăzute de OUG 82/2017, pentru punere punerea în aplicare a dispozițiilor OUG 79/2017 referitoare la transferul contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina salariaților, începând cu 1 ianuarie 2018. Concluziile ITM sunt că ”prin contractele de muncă nou încheiate și actele adiționale la contractele colective de muncă în vigoare partenerii sociali, în marea lor majoritate, au negociat fie majorarea salariului de bază lunar brut, fie indexarea acestuia astfel încât prin transferul contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina salariaților să nu fie afectat salariul net dinainte de transferul contribuțiilor”. Ceea ce se va întâmpla însă cu salariile se va vedea după ce va începe plata efectivă a acestora și a contribuțiilor aferente. În evidența ITM erau la finalul anului trecut 161 de contracte colective de muncă active, din care 12 pentru societăți comerciale, companii și societăți naționale, regii autonome cu capital de stat, unități bugetare, două contracte colective de muncă pentru unități cu capital mixt (majoritar de stat) , 142 contracte colective de muncă pentru unități cu capital privat și cinci contracte pentru alte categorii de unități. Ca urmare a dispozițiilor legale prevăzute de Legea 62/2011 a dialogului social și de OUG 82/2017, pentru modificarea și completarea unor acte normative, au fost înregistrate 31 contracte colective de muncă, din care 21 pentru unități cu capital privat, 5 pentru societăți comerciale, companii și societăți naționale, regii autonome cu capital de stat, unități bugetare, un contract pentru unități cu capital mixt (majoritar de stat), patru contracte colective de muncă pentru alte categorii de unități. De asemenea, au fost încheiate și 78 de acte adiționale, din care cinci au fost pentru unități bugetar, 71 pentru unități cu capital privat și două acte adiționale pentru alte categorii de unități. (M. B.)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.