Social

Protest împotriva desființării Unităților Protejate Autorizate

Mihai Boicu
22 aug 2017 2381 vizualizări

Persoanele cu dizabilități au susținut menținerea legislației actuale, în timp ce Ministerul Muncii susține că aceasta nu și-a atins scopul u în Vrancea sunt trei astfel de unități

Peste 200 de persoane cu dizabilități și susținătorii acestora au protestat marți în fața Ministerului Muncii și Justiției Sociale împotriva adoptării OUG 60/2017. Protestatarii acuză faptul că această ordonanță ar lăsa fără loc de muncă peste 2000 de persoane care muncesc în Unități Protejate Autorizate. În Vrancea sunt trei societăți incluse în această categorie, una pentru fabricarea unor produse din material plastic și două pentru producția de îmbrăcăminte. "Această ordonanță va trimite peste 2.000 de persoane acasă, nu vor mai putea să lucreze, iar firmele care au peste 50 de angajați nu pot să-și mai reducă fondul de handicap — 4%, cu aceste unități protejate, acest lucru însemnând că toate unitățile protejate nu vor mai putea factura acestor firme prin articolul în care s-a dat Ordonanța de Urgență 60. Rezolvarea cea mai bună ar fi să lase Legea 448 în condițiile în care ea se află la momentul de față, pentru că sunt unități protejate cu această lege la care chiar muncesc oamenii și chiar fac bani. Sunt persoane pe care nimeni nu le angajează în structuri sociale", a declarat marți Ionel Ghiță, director al Piontani Services, prezent la protest, citat de Agerpres. Reprezentanții Ministerului Muncii susțin însă că Unitățile Protejate Autorizate nu se desființează, iar OUG 60/2017, pentru modificarea și completarea legii privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap urmărește dinamizarea procesului de integrare în muncă a persoanelor cu dizabilități și o crește a responsabilității angajatorilor publici și privați. De asemenea, Ministerul Muncii spune că legislația actuală nu și-a atins scopul și că în 732 de unități protejate autorizate sunt angajate doar 1897 de persoane cu handicap și 124 de persoane cu grad invaliditate III. ”Unitățile protejate au deviat de la scopul iniţial şi prin faptul că nu efectuează activităţi de producţie, prin care să valorifice real aptitudinile şi competenţele persoanelor cu handicap, ci 67% dintre ele realizează activităţi de intermediere de bunuri. În plus, anvelopa financiară la care aveau acces unităţile protejate şi care provenea din neangajarea persoanelor cu dizabilităţi în firme şi instituţii publice era de 430.305.000 lei (aproximativ 100 milioane de euro)”, au susținut reprezentanții Ministerului Muncii într-un comunicat de presă. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.