Social

Precizări ale Inspectoratului Teritorial de Muncă Vrancea

Ziarul de Vrancea
14 mar 2020 22614 vizualizări

Activitatea de comunicare și relații cu publicul a Inspectoratului Teritorial de Muncă Vrancea nu va fi întreruptă, însă siguranța tuturor este cea mai importantă în contextul actual.

Astfel, recomandam publicului sa evite deplasarile care nu sunt obligatorii si sa se limiteze la cele strict necesare.

Pentru depunerea documentelor, persoanele fizice si juridice au la dispozitie mijloace de comunicare indicate pe site-ul Inspectoratului Teritorial de Munca Vrancea https://www.Itmvrancea.ro sau pe adresa de mail itmvrancea@itmvrancea.ro.

De asemenea, recomandam angajatorilor pentru depunerile REVISAL sa intreprinda toate diligentele  necesare obtinerii de user si parola astfel incat sa se evite aglomeratiile de la ghiseele institutiei si limitarea expunerii.

Inspectoratul Teritorial de Munca Vrancea atentioneaza atat angajatorii cat si angajatii/ lucratorii ca au obligatia sa ia toate masurile care se impun pentru prevenirea infectarii angajatilor/lucratorilo cu virusul COVID – 19.

Angajatorii au obligatia de a prelucra angajatii/lucratorii asupra principalelor masuri necesare a fi intreprinse:

  1. Spalarea mainilor cat mai des posibil cu apa si sapun sau dezinfectarea cu un dezinfectant pentru maini pe baza de alcool;
  2. utilizarea mastilor de protectie pentru persoanele bolnave;

  3. evitarea contactului cu personae care sunt suspecte de infectii respiratorii acute;

  4. evitarea atingerii nasului, ochilor sau gurii cu mainile nedezinfectate;

  5. acoperirea gurii, nasului in caz de tuse sau stranut;

  6. dezinfectarea periodica a suprafetelor de contact cu solutii pe baza de clor sau alcool;

Totodata, angajatorii trebuie sa aiba in vedere dispozitiile legale conform carora, masurile privind securitatea, sanatatea si igiena in munca nu comporta, in nici o situatie, obligatii financiare pentru angajati/lucratori.

Precizam ca Inspectoratul Teritorial de Munca Vrancea va verifica in continuare, cu responsabilitate, modul in care angajatorii respecta prevederile legale in vigoare, in domeniile de competenta.

 

ÎN ATENȚIA TUTUROR ANGAJATORILOR

În contextul apariției riscului de îmbolnăvire cu COVID-19, Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea face o serie de recomandări care pot fi aplicate în scopul asigurării securității și sănătății lucrătorilor, dar și pentru sprijinirea angajatorilor în derularea activităților curente. Aceste măsuri sunt necesare în scop preventiv, dar și pentru clarificarea situațiilor noi în care angajatorii și angajații se pot afla din punct de vedere al relațiilor de muncă, ca urmare a măsurilor de urgență impuse.

Astfel, se recomandă :

1. Activitatea angajatorilor sa inceapa si sa se sfarseasca la ore diferite, in masura in care se poate acest lucru, pentru reducerea aglomeratiei in statii/mijloacele de transport in comun.

 2. Măsuri de flexibilizare a raporturilor de muncă în cazul in care se consideră că prezența tuturor lucrătorilor la locul de muncă ar putea constitui un risc. Astfel de masuri de flexibilizare a raporturilor de munca constau in :

A. Stabilirea unor programe individualizate de muncă, cu acordul sau la solicitarea salariatului în cauză, în conformitate cu prevederile art. 118 din Legea nr. 53/2003-Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cu respectarea duratei maxime legale a timpului de muncă.

B. Modificarea temporară a locului de muncă la domiciliul salariatului, în conformitate cu prevederile art. 108-110 din Codul Muncii, unilateral, în conformitate cu prevederile art. 48 din același act normativ, sau prin acordul părților, cu precizarea în mod expres în decizia sau, după caz, în actul adițional de modificare a locului de muncă, a următoarelor elemente:

- faptul că salariatul lucrează de la domiciliu;

-  perioada în care se aplică această măsură;

- programul în cadrul căruia angajatorul este în drept să controleze activitatea salariatului său și modalitatea concretă de realizare a controlului;

- obligația angajatorului de a asigura transportul la și de la domiciliul salariatului, după caz, al materiilor prime și materialelor pe care le utilizează în activitate, precum şi al produselor finite pe care le realizează.

În această situație, angajatorul are obligația de a asigura instruirea lucrătorilor în domeniul securității și sănătății în muncă.

C. Desfășurarea activității prin telemuncă, în urma încheierii unui act adițional la contractul individual de muncă, în condițiile prevăzute de Legea nr. 81/ 2018 privind reglementarea activității de telemuncă, atunci când îndeplinirea atribuțiilor specifice funcției, ocupației sau meseriei pe care o deține salariatul presupune folosirea tehnologiei informației și comunicațiilor.

Actul adițional va conține următoarele:

- precizarea expresă că salariatul lucrează în regim de telemuncă;

- perioada și/sau zilele în care telesalariatul își desfășoară activitatea la un loc de munca organizat de angajator;

- locul/locurile desfășurării activității de telemuncă, convenite de părți;

-programul în cadrul căruia angajatorul este în drept să verifice activitatea telesalariatului și modalitatea concretă de realizare a controlului ;

- modalitatea de evidențiere a orelor de muncă prestate de telesalariat;

- responsabilitățile părților convenite în funcție de locul/locurile desfășurării activității de telemuncă, inclusiv responsabilitățile din domeniul securității și sănătății în muncă;

- obligația angajatorului de a asigura transportul la și de la locul desfășurării activității de telemuncă al materialelor pe care telesalariatul le utilizează în activitatea sa, după caz;

- obligația angajatorului de a informa telesalariatul cu privire la dispozițiile din reglementările legale, din contractul colectiv de munca aplicabil și/sau regulamentul intern, în materia protecției - datelor cu caracter personal, precum și obligația telesalariatului de a respecta aceste prevederi;

- condițiile în care angajatorul suportă cheltuielile aferente activității în regim de telemuncă.

Inspectoratul Teritorial de Munca Vrancea solicită angajatorilor, dar și salariaților să dea dovadă de flexibilitate și de deschidere în ceea ce privește stabilirea unor programe de lucru individualizate și în vederea menținerii unor relații de muncă normale și corecte.

ELIZA BOTEZATU

Inspector Șef

Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea


Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.