Social

Populația județului a scăzut anul trecut din cauza natalității reduse

Mihai Boicu
27 mar 2019 3291 vizualizări

Populația Vrancei a continuat să scadă anul trecut, arată datele prezentate de Direcția de Sănătate Publică la ședința de miercuri a Colegiului Prefectural. Numărul născuților vii a fost anul trecut de 2684, în timp ce în 2017 de 3056.

În 24 de localități s-au înregistrat creșteri ale natalității în anul 2018 comparativ cu anul precedent. Cu toate acestea, scăderea în celelalte localități a fost prea mare pentru a putea inversa trendul descrescător al natalității. Anul trecut s-a înregistrat și o reducere a numărului de decese. Totuși, din cauza natalității, sporul natural a fost în scădere la nivel de județ, de -4,9 la mia de locuitori anul trecut, comparativ cu -4,3 la mia de locuitori în anul 2017. Trebuie menționat faptul că în 2018 numărul localităților cu spor natural pozitiv a fost de șase, în creștere față de anul precedent, când a fost de cinci.

”Se menține constatarea că județul Vrancea are o populație îmbătrânită care va solicita tot mai intens sistemul de sănătate. Probabil ar trebui să ne îngrijoreze faptul că o localitate ca Slobozia Bradului, care are oficial 8477 de locuitori, înregistrează în 2018 un număr de 250 de născuți vii, iar orașul Focșani cu o populație mult mai mare (92609) înregistrează doar cu puțin mai multe nașteri (280). Deși numărul de născuți morți a scăzut în 2018 față de 2017, ceea ce ar putea însemna  supraveghere mai bună a gravidei, scăderea pe seama urbanului explicabil prin accesul mai facil la serviciile de sănătate. Câte doi născuți morți se înregistrează în Biliești și Nistorești și câte un născut mort înregistrează localitățile Adjud, Cîrligele, Odobești, Slobozia Bradului, Tulnici. Întrucât până în acest moment nu s-au găsit soluții prin care să asigurăm efectiv gravidei gratuitate la transport, analize și consult de specialitate inclusiv ecografie, activitatea de supraveghere a gravidei este rudimentară la nivelul cabinetelor medicale de familie”, se arată în materialul prezentat de Direcția de Sănătate Publică la Colegiul Prefectural.

Anul trecut, s-au înregistrat scăderi importante la indicatorii mortinalitate 1-4 ani și mortinatalitate 0 – 1 ani. Direcția de Sănătate Publică atrage atenția că în 2018 s-au raportat doar 1220 de gravide nou depistate, o cifră în scădere, situație care nu se va îmbunătăți, din cauza plecării tinerilor care vor să lucreze în alte zone ale țării sau în străinătate. (Mihai BOICU)

Sursa foto: incont.stirleprotv.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.