Social

Pe cine acoperă sancționarea unei asistente de la Ambulanța vrânceană?

Gabriel Sava
21 iun 2017 14511 vizualizări

Marți a avut loc ultimul termen din dosarul în care asistenta Maria Ene a contestat sancțiunea primită de conducerea SAJ. Instituția s-a chinuit să justifice că există o abatere disciplinară deși, din probele administrate, rezultă contrariul

Seful comisiei de disciplină din cadrul SAJ, medicul Laurențiu Albiș a recunoscut că sancționarea asistentei Ene s-a făcut pentru că așa ceruse DSU

Completul pentru litigii de muncă din cadrul Tribunalului Vrancea la care s-a judecat contestația depusă de asistenta Maria Ene, din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Vrancea, a rămas în pronunțare. Instanța a amânat pronunțarea cu două săptămâni pentru a da posibilitatea părților să depună concluzii scrise. Mai ales după ce, jurista SAJ, a invocat la termenul de marți faptul că parte din documentele atestând diverse cheltuieli, depuse de Maria Ene, nu ar avea legătură cu obiectul dosarului. ”Aveți posibilitatea de a invoca orice apărare pe care o considerați în cuprinsul concluziilor scrise”, a replicat președinta completului FLM 3, la care s-a judecat acest dosar.

Prima ambulanță a plecat fără medic

La ultimul termen, instanța a audiat ultimul martor din dosar, propus de reclamantă, în persoana Violetei Scripcaru, colegă cu asistenta sancționată. Aceasta a declarat că era de serviciu ca asistentă pe tura de noapte la momentul la care s-a făcut alertarea echipajelor care au plecat la accidentul din 12 august. ”Pe mine m-a sunat dispecerul Violeta Miron. Am plecat la caz, era un accident cu două victime decedate și alți trei răniți grav. Întâi am plecat, după care am primit SMS de alertare. Eu făceam parte din tura de noapte. Mașina noastră a ajuns prima, după care a ajuns și SMURD-ul și apoi a venit încă o ambulanță de la Dumbrăveni. Ambulanța cu medic a ajuns ultima. Era medicul Ceamburu, din tura de zi. Teoretic ar fi trebuit să ajungă ambulanța din tura de noapte. Nu știu ce anume s-a întâmplat. Nu vă pot spune cu exactitate la ce oră am ajuns noi, dar ambulanța cu medic a ajuns în jur de 7.15- 7.20”, a declarat asistenta Violeta Scripcaru în fața judecătorilor. Pentru că face și activitate de dispecerat, asistenta audiată a explicat și cum se face preluarea urgențelor la schimbarea de tură. ”În momentul în care se face logarea, nu se pot prelua apeluri pe respectivul monitor. Apelurile telefonice sunt preluate, de regulă, de cealaltă persoană. Au mai fost și în trecut astfel de situații. Este destul de obișnuit ca echipaje din tura următoare să fie alocate unei urgențe. În mod normal, coordonatorul urgențelor ar trebui să fie medic. Din lipsă de personal însă, nu există un coordonator, noi nu avem în fișa postului această obligație de coordonare”, a mai spus asistenta audiată.

Lanțul slăbiciunilor și a aberațiilor la Comisia de Disciplină

Din cererea de chemare în judecată a asistentei sancționate și din declarațiile a doi membri a Comisiei de Disciplină de la nivelul SAJ, rezultă o situație cel puțin aberantă. Respectiv că trebuia să ”cadă un cap”, pentru o justificare către DSU.

În urma unui memoriu care a ajuns pe masa ministrului secretar de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, instituția a făcut o verificare a situației și a constatat că, la data de 12 august 2016, dispeceratul SAJ a alertat la ora 6.54, când în tură era încă echipajul cu medic de tip C2 VN-99-SAJ, cu șef de echipaj  dr. Vadim Bețișor (n.r.- fratele managerului Vitalie Bețișor), un alt echipaj, de tip C2, respectiv VN-33-SAJ, cu șef de echipaj dr. Dănuț Ceamburu, care urma să intre în tură la ora 7. Ca urmare a acestei constatări, conducerea SAJ Vrancea a înțeles să o sancționeze pe asistenta Maria Ene, cea de pe parola căreia se făcuse alertarea respectivului echipaj. Asta însă fără ca, în cursul cercetării disciplinare, cea considerată ca fiind vinovată, să fie chemată pentru a-și exprima vreun punct de vedere. ”Din cauză că sunt anumite măsuri care se iau, nu este obligatoriu să anchetezi cazul, că aici este destul de clar pe ce nume s-a operat, operatorul care a fost în fișa respectivă, este fișa de la 112, aici nu poate să umble nimeni”, a declarat medicul Laurențiu Albiș, directorul medical al SAJ și șeful Comisiei de Disciplină. Acesta a mai explicat și cum s-au derulat lucrurile atunci: ”DSU ne-a cerut o măsură pentru că din dispecerat s-a alocat o mașină care nu era în timpul programului. (...) DSU asta ne-a cerut: ce măsuri luăm cu operatorul care a alocat o mașină care nu era în timpul serviciului. Noi am fost nevoiți, în situația de față, să acționăm ca atare. (...) Noi rezultatele anchetei oricum le-am trimis la DSU pentru că noi am avut o adevărată istorie făcută acolo cu tot ceea ce s-a întâmplat. Noi a trebuit să luăm măsurile de rigoare pentru că trebuia să trimitem o situație la DSU. În situația asta, noi am luat datele care sunt în sistemul STS, noi de aici le luăm, nu putem să mergem după altceva. În situația asta nu am avut ce face, pentru că aici nu putem modifica nimic. Aici rămâne scris cine a alocat mașina din tura următoare de serviciu”, a mai spus medicul Albiș, recunoscând în mod indirect că cineva trebuia să pice vinovat. Medicul a mai spus că ancheta a vizat și ceea ce s-a întâmplat cu echipajul cu medic din tura de noapte. Redăm în continuare discuția purtată cu medicul Laurențiu Albiș.

Reporter: Ați stabilit ce s-a întâmplat cu mașina de dimineață, care ar fi trebuit să plece? Ancheta a inclus și acest aspect?

Laurențiu Albiș: Ancheta a inclus și acest aspect. Nu vă putem spune, dar s-a stabilit ce s-a întâmplat atunci. La situațiile astea de schimb de tură se creează anumite probleme. Lucrul ăsta, plecarea unei ambulanțe cu medic, se poate face doar cu aprobarea medicului de gardă sau a celui care urmează să intre în gardă. Medicul este titularul care ia măsurile și decide ce mașină să plece.

 

Rep: Dar medicul este în dispecerat?

L. A.: Normal că medicul nu este în dispecerat, se ia legătura cu medicul. Cine a luat legătura cu medicul? A luat legătura cu medicul Ceamburu (n.r.- de cel care urma să intre în serviciu de la ora 7). La noi nu s-a declarat că ar fi luat legătura cu vreun medic, ci că s-ar fi luat legătura cu un asistent, cu care nu mi se pare normal să se ia legătura.

Fără a fi o poziție exprimată oficial, se pare că pe parcursul celor câteva minute de la ore 6.52 și până aproximativ în jurul orei 7, când a fost alertat echipajul medicului Ceamburu, medicul Vadim Bețișor ar fi fost la baie. De aceea nu ar fi putut contactat. Deși, voci din cadrul SAJ, ar susține o cu totul altă variantă.

Liderul de sindicat apără doar sindicaliștii nevinovați!

Cel de-a treilea membru al comisiei de disciplină care a decis sancționarea asistentei Ene este Stan Irimia, care este și liderul sindicatului Liber Ambulanța din cadrul SAJ Vrancea. Întrebat despre sancțiunea contestată în instanță, acesta a avut o poziție și mai hilară. ” După câte am înțeles eu, cercetarea a fost făcută pentru ăștia de la București. Ei (n.r.- restul comisiei de disciplină) au tras concluziile, eu am făcut parte din comisie, am fost acolo ca să verific dacă documentația este așa cum trebuie, dar asta o face jurista . Doamna juristă verifică dacă actele sunt așa cum trebuie, ea face actele, ia declarațiile care trebuie. Eu nu am văzut declarația doamnei Ene la dosar. Eu știu, o fi chemat-o, i-o fi luat-o verbal, nu știu, o fi chemat-o domnul Albiș, nu știu. (...) Nu mai știu exact cum s-a întâmplat, dar acolo a fost o greșeală că s-au luat niște cazuri dintr-o altă zi, jurista, nu știu”, a declarat Stan Irimia. Întrebat dacă, în calitate de lider de sindicat, a luat apărarea celor cercetați disciplinar, liderul de sindicat, a răspuns franc. ”Nu! Sindicatul apără pe cei care nu sunt vinovați. Dacă unitatea a considerat că sunt supuși cercetării disciplinare...”. Întrebat, în mod repetat, de la ce prezumpție a plecat, cel puțin în cazul Mariei Ene, liderul de sindicat a răspuns fâstâcit. ”Normal că trebuia să se cerceteze amănunțit, să vină să discute cu domnul doctor Albiș, e și vina ei, și a unității, cred eu”, a mai spus liderul sindical. Stan Irimia a mai explicat și cât de des se întâmplă ca ambulanțe din altă tură să plece la intervenții înainte de intrarea efectivă în serviciu. ”Povestea asta se cam întâmplă la schimbul de tură, la un minut, două. Dar nu se întâmplă des. Nu mai știu exact, dar știu că l-a sancționat și pe medicul Ceamburu”, a mai relatat Stan Irimia.

În loc de concluzii!

Un lucru care nu a fost spus pe parcursul întregului proces este faptul că asistenta Maria Ene a fost sancționată inițial pentru două fapte. Una dintre ele ar fi fost comisă pe data de 1 septembrie 2016, zi în care însă, Maria Ene nici măcar nu a fost de serviciu. După sancționarea inițială, decizia a fost modificată, după ce comisia de disciplină a realizat eroarea. Fără a ne substitui instanței desemnată să judece cererea asistentei Maria Ene, se naște o firească întrebare: pe cine a vrut să acopere sancțiunea dispusă pe numele asistentei, mai ales că situația alocării echipajelor din alte ture, pare să fie o situație destul de obișnuită, fără ca cineva să fie sancționată în acest sens? (Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Lothar Radaceanu, acum 2494 zile, 8 ore, 55 minute, 31 secunde
Pe cine sa acopere? Pe ala care a fost cercetat pentru mita...betigash
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.