Social

Păcănelele, tratament alternativ pentru depresie?

Ziarul de Vrancea
12 dec 2018 2255 vizualizări

Specialiștii spun că dependența de jocuri de noroc este o tulburare legată de controlul impulsurilor, însă poate o asemenea tulburare să amelioreze efectele unei alte tulburări psihice, și anume depresia?

Una dintre persoanele despre care se știe că suferă de depresie este chiar un fost primar al Capitalei. Viorel Lis, este un mare amator al păcănelelor, așa că soția sa, Oana, l-a dus pe fostul edil al capitalei într-o sală de jocuri pentru a-l scoate din starea proastă în care se afla și a publicat o poză cu Viorel Lis în timp ce juca la cazinou, alături de un mesaj: "Pentru că acasă îl luaseră depresia și gândurile negre, l-am adus pe Vio unde-i place lui, la joacă, pentru că îl înțeleg. E greu pentru un bărbat activ, care a muncit mult la viața lui, e greu să aibă viață de pensionar. Păi nu sunt eu o soție bună și înțelegătoare? " așa a sunat mesajul postat de Oana Lis.

Statisticile ne spun însă că 75% dintre dependenții de jocuri de noroc suferă concomitent și de depresie. Cu toate acestea, nu toți psihologii au căzut de acord cu privire la care dintre cele afecțiuni o cauzează pe cealaltă, existând voci care susțin ambele variante. Cert este însă că asocierea celor două afecțiuni nu este una deloc bună, mai ales pentru că ambele prezintă șanse mari de recidivă.

Ludomania, boala care începe să-și facă simțită prezența și în România

Chiar dacă România se află în marja inferioară a mediei Europene cu privire la numărul persoanelor care prezintă probleme cu jocurile de noroc, problema dependenței este una reală și trebuie să fie încadrată ca fiind o boală – există demersuri în acest sens.

Marea problemă este că ludopații, de cele mai multe ori, nu vor să admită că au o astfel de problemă, cel puțin până când nu este prea târziu. Nu degeaba ludomania a fost supranumită și „narcomanie în formă socială”. Persoanele care se confruntă cu astfel de probleme pot fi recunoscute printr-o serie de simptome. Jucătorul patologic se gândește aproape în permanență la momentul în care va juca din nou, îi minte pe cei apropiați pentru a-și ascunde patima și sunt dispuși să recurgă chiar și la împrumuturi sau furt pentru a-și satisface obsesia.

Persoanele care observă un comportament ciudat la apropiații lor cu privire la relația pe care o au cu jocurile de noroc trebuie să se adreseze unor specialiști, cum ar fi de exemplu cei din cadrul programului dedicat Joc Responsabil, o organizație care le oferă jucătorilor posibilitatea de a se autotesta și de a primi îndrumare și chiar o ședință de consiliere în mod gratuit. În caz de depresie, persoanele apropiate celui în cauza trebuie să se adreseze unui psiholog sau psihiatru, însă în nici un caz nu este recomandat să încerce să trateze o astfel de afecțiune prin intermediul unor vicii, care nu vor face altceva decât să adâncească criza, pe termen lung.

Păcănelele online, un colac de salvare pentru jucătorii cu probleme?

Problema dependenților de jocuri de noroc cu greu poate fi rezolvată dacă aceștia sunt obișnuiți să frecventeze sălile de jocuri, întrucât acolo nu pot fi opriți din joc, chiar dacă unul dintre angajați observă un comportament incorect din partea jucătorului, întrucât acesta se poate deplasa cu ușurință într-o altă unitate.

Din acest motiv, atunci când vine vorba de jocuri de noroc online, lucrurile stau ceva mai bine, în sensul că fiecare operator licențiat este obligat să le ofere utilizatorilor opțiuni de limitare și autoexcludere, iar colaborarea operatorilor poate duce cu un grade de mare ușurință spre depistarea și estomparea jucătorilor cu probleme.

În concluzie putem spune că păcănelele online par să reprezinte, cel puțin la nivel teoretic, o soluție mai bună pentru persoanele pasionate de joc, care totuși vor să-și lase un colac de salvare în caz că vreodată vor trece de granița distracției.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.