Social

Laboratoarele au epuizat fondurile pentru analize gratuite de sânge chiar şi pentru următoarele luni

Dana Lepădatu
17 mai 2017 3260 vizualizări

Fondurile pentru analize gratuite de sânge au fost epuizate de laboratoarele de analize care sunt în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate încă primele zile ale fiecărei luni

Fondurile pentru analize gratuite de sânge au fost epuizate de laboratoarele de analize care sunt în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate încă primele zile ale fiecărei luni.

Nu de puţine ori, programările se fac în avans, uneori fiind un decalaj chiar şi de trei luni între momentul programării şi cel în care pacientul reuşeşte să îşi facă analizele gratuite.  În Focşani sunt nouă laboratoare care au intrat în contract cu CAS Vrancea şi cu toate acestea dacă nu ai făcut programare cu ceva timp înainte, o urgenţă pentru efectuarea unor analize medicale îţi poate scoate din buzunar bani frumoşi. La începutul săptămânii, singurul laborator în care se mai puteau face analize luna aceasta a fost cel din cadrul Spitalului Militar Focşani, unde există posibilitatea de a face analize gratuite de sânge dacă vă programaţi acum pentru sfârşitul lunii mai. Aveţi posibilitatea, tot cu programarte prealabilă, să faceţi analize la începutul lunii iunie la Clinica Materna şi la SC Medical Gisana şi doar către finele lunii la Diamed Center şi laboratorul SM Simona SRL. Doar începând cu luna iulie mai puteţi obţine programare pentru laboratorul Gaspar şi Clinica Sante. Şi tot pentru luna iulie puteţi obţine programare şi la Graal Medical, însă aici puteţi fi mai norocoşi dacă medicul dumneavoastră are contract cu OBSNAJ, caz în care analizele se pot face şi cu câteva săptămâni mai devreme. De departe cel mai solicitat laborator pentru analize medicale pare a fi Medcenter, care a ajuns cu programările deja în luna august. Această situaţie ar putea fi cauzată şi de faptului că în Spitalul Judeţean “Sf. Pantelimon” din Focşani, de câţiva ani buni, serviciul de analize de laborator a fost externalizat, acestea fiind efectuate de către Medcenter SRL, acesta devenind astfel şi cel mai cunoscut laborator pentru analize, mai ales pentru persoanele care vin din afara oraşului. Reprezentanţii CAS Vrancea ne-au spus că această situaţie este cunoscută, respectiv faptul că laboratoarele epuizează rapid fondurile pentru analize gratuite în primele zile ale lunii şi spun că această situaţie este comună tuturor laboratoarelor din ţară. În acest an, CJAS Vrancea a alocat pentru decontarea  analizelor de laborator suma de 3.152.942,25 lei. 

 

Cum ne programăm la analize


Pentru a beneficia de analize medicale, pacientul trebuie să prezinte un formular cu regim special, unic pe ţară, care se întocmeşte în două exemplare şi are o valabilitate de maximum 30 de zile calendaristice de la data emiterii. Prin excepţie, biletele de trimitere pentru efectuarea de investigaţii paraclinice specifice pentru afecţiunile cuprinse în unele programe naţionale de sănătate: diabetul şi bolile de nutriţie precum şi cele pentru afecţiunile oncologice, au valabilitate de până la 90 de zile calendaristice. Pentru celelalte boli cronice, valabilitatea biletului de trimitere pentru investigaţii paraclinice specifice este de până la 60 zile calendaristice. „Un exemplar al biletului de trimitere rămâne la medicul care a făcut trimiterea şi un exemplar este înmânat asiguratului. În situaţia în care, din motive obiective, investigaţiile nu au putut fi efectuate la momentul prezentării, furnizorul de servicii medicale paraclinice are obligaţia de a-l programa în perioada de valabilitate a biletului de trimitere, consemnând pe verso-ul exemplarului de bilet de trimitere data prezentării pentru programare şi data programării, semnătura şi ştampila furnizorului; dacă asiguratul refuză programarea, furnizorul va restitui asiguratului biletul de trimitere pentru ca acesta să se poată prezenta la alt furnizor de investigaţii medicale paraclinice”, spun oficialii CAS Vrancea. De asemenea, dacă în perioada de valabilitate a biletului de trimitere pentru investigaţii medicale paraclinice un asigurat se internează în spital fără ca investigaţiile recomandate să fie efectuate în ambulatoriu anterior internării, biletul de trimitere îşi pierde valabilitatea. 

Ce trebuie să ştiţi înainte de a face analizele de sange

Analizele medicale sunt singurele proceduri de depistare exactă a unei probleme de sănătate, motiv pentru care nu este lipsită de importanţă pregătirea corectă înainte de efectuarea acestora. Este bine să ştiţi că există o serie de lucruri care pot compromite analizele medicale şi astfel şi  diagnosticul stabilit de specialist. Erori aparent minore, precum consumul de alimente sau administrarea unor medicamente înainte de efectuarea analizelor medicale, sunt suficiente pentru compromiterea rezultatelor. Astfel, consumul de alimente cu mai puţin de 14 ore înainte de efectuarea unei analize de sange va compromite întotdeauna valorile probei de laborator, în special ale colesterolului şi glicemiei. Cu cât timpul de consum al alimentelor înainte de prelevarea mostrei de sânge scade, mai ales produse cu zahăr sau alcool, cu atât mai mult riscaţi să primiţi rezultate greşite. Administrarea de medicamente precum  anticoncepţionalele, estrogenul, anticonvulsivele, medicamentele pentru reglarea presiunii arteriale, diureticele, corticosteroizii, antidepresivele sau niacina (vitamina prescrisă pentru reducerea nivelului de colesterol) ale căror substanţe active  interferează întotdeauna cu rezultatele unei probe de sange şi pot influenţa în special valorile colesterolului. Este de dorit să informaţi medicul cu privire la urmarea unui tratament medicamentos. De asemenea, în cazul în care vă aflaţi într-o perioadă de stres fizic, cauzat de o boală acută sau de o infecţie, analizele de sange vor înregistra un nivel mai mic de colesterol bun HDL şi un nivel ridicat al trigliceridelor. Doar apa este permisă pentru consum cu 14 ore înainte de efectuarea analizelor de sange. Multe băuturi conţin zahăr şi grăsimi (inclusiv laptele), de aceea pot influenţa rezultatele testelor sangvine. Orice formă de efort fizic este intezisă cu 8 ore înainte de analizele de sange, întrucat exerciţiile fizice solicitante modifică nivelul real al glucozei în sange. Substanţele nocive din ţigarete ajung cu rapiditate în sange, de aceea fumatul este strict intezis cu cel putin 14 ore înainte de efectuarea testelor de sange. Vitaminele, mineralele şi suplimentele din plante trebuie să fie evitate înainte de analizele medicale de sange, mai ales dacă se urmăreşte măsurarea nivelului de plumb la nivel sangvin. (Dana LEPĂDATU)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.