Social

Inițiativă umanitară a elevilor Liceului de Arte ,,Gheorghe Tattarescu” Focșani | ,,Când războiul seceră vieți, solidaritatea pansează răni’’

Daniel Muşat-Mureşanu
11 mar 2022 2487 vizualizări

Zilele trecute am fost sunat de un prieten, George, care are o fetiță adolescentă, elevă la Liceul de Arte ,,Gheorghe Tattarescu” profil Actorie. Este colegă de clasă cu unul dintre băieții mei și colegă de liceu cu celălalt băiat care învață la profilul Arhitectură. Știu că George își crește cu multă dragoste singur fata, deoarece mama ei a plecat mult prea devreme într-o lume mai bună. I-am răspuns prompt la telefon, cunoscându-i inima sa mare și cu modestia ce îl caracterizează mi-a vorbit de inițiativa sa. De fapt, despre ce era vorba? 

M-a sunat să îmi spună, că dorește să ajungă pe cheltuiala sa în Vama Isaccea cu un transport de ajutoare pentru refugiații ucrainieni încercați greu de soartă. Am salutat inițiativa lui și am hotărât cum putem ajuta și noi. În acest sens am vorbit cu copiii noștri și am stabilit ca fiecare să contribuie cu ce poate, pentru a sări în ajutorul celor năpăstuiți. 

O mână de ajutor, venită din partea unor artiști, elevii Liceului de Arte clasa de Actorie, la care în scurt timp se vor alătura toți elevii liceului. 

Este binecunoscută sensibilitatea și vibrația inimilor de artiști, iar elevii acestui liceu nu fac excepție. Prin sufletul lor mare s-a reușit ca în câteva zile să se strângă o cantitate considerabilă cu pachete pampers, șervețele umede, lapte praf, dar și alimente neperisabile. La această inițiativă umanitară elevii ajutați de părinți și domnii profesori au reușit într-un timp record să se mobilizeze astfel ca în ziua de 8 martie, Ziua Internațională a Femeii, mamele refugiate, copiii și bătrânii să primească o rază de soare din partea tinerilor viitori: actori, artiști plastici, muzicieni sau arhitecți.

O implicare deosebită la clasa a X-a D Actorie, clasa în care învață fata lui George a avut-o domnul profesor diriginte Radu Pocovnicu, domnia sa fiind la rându-i actor. Dând dovadă de aceeași empatie față de soarta refugiaților s-a implicat în depozitarea ajutoarelor și în dimineața zilei de 8 martie au urmărit cu atenție cum pachetele strânse au plecat în stare bună spre Isaccea. Gestul acestor tineri, nu este un gest de laudă. Este un gest firesc de normalitate! Am discutat cu o parte din cei implicați și am simțit în vocea și gesturile lor multă emoție. O emoție tulburătoare, însoțită de ochi înlăcrimați. Ochi care ar fi dorit să vadă verdele crud al primăverii, pastelul de culori al naturii, albul și rozul copacilor înfloriți. Dar din păcate, pe retina lor s-a întipărit tristețea, cruzimea războiului și roșul sângelui vărsat nevinovat. 

În aceste momente, când vă relatez despre această acțiune caritabilă și pură îmi sună în minte versurile de la melodia marelui interpret ,,Beatles’’ Sir  John Lennon care poartă numele ,,GIVE PEACE  A CHANCE”. Cât de actuală este și acum la 53 de ani de la lansare. Lennon, un mare pacifist, el însuși ucis de un glonț din arma unui fanatic. Să ieșim în aceste zile pe străzi și să cântăm ,,DAȚI-I PĂCII O ȘANSĂ” . O pace care pare destul de firavă precum florile primăverii.

Să ne rugăm la Bunul Dumnezeu să apere aceste locuri, adevărate colțuri de rai de pe Pământ. Se spune că atunci când ,,MUZELE TAC, ARMELE VORBESC”! Să ne unim așa cum au făcut și elevii Liceului de Arte ,,Gheorghe Tattarescu” și prin energia degajată de sufletele noastre, să facem să cânte muzele și glasul armelor să încremenească pe vecie.

Aud în aceste zile comentarii că… de ce așa? că… așa o fi bine? că… pe colo și pe dincolo!!!

Toți suntem oameni și trebuie să ne ajutăm la greu, pentru că suntem creaturile Bunului Dumnezeu.

Sunt trist! Este război! Îmi este greu să accept că în coasta noastră se trage cu tancul, avioanele lansează bombe, mor oameni și mai grav… omenirea este amenințată de rachete nucleare. Încerc și nu vreau să fiu pesimist, dar sunt conștient că încă mai sunt pe Pământ minți bolnave și paranoice.

Am dorit să omagiez prin aceste rânduri gestul elevilor de la Arte care NU vor război! Întotdeauna arta a împrăștiat pace pe Pământ, iar acești tineri asta au dorit să facă: să aducă o rază de speranță în sufletele refugiaților din Ucraina. Aplauze pentru gestul vostru, pentru profesorii voștri și pentru doamna director Ioanna Constantinescu!

Cu stimă al dumneavoastră,

Daniel Mușat Mureșanu - Focșani

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.