Social

În Vrancea, campania de vaccinare antigripală nu a început încă

Dana Lepădatu
24 oct 2017 1403 vizualizări

În Vrancea s-au înregistrat săptămâna  trecută 1.653 de cazuri de infecții respiratorii acute, din care 45 de cazuri au necesitat internare, potrivit unei informări a Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea.

Aproape jumătate din aceste cazuri, respectiv 743 s-au înregistrat la copiii între doi şi patru ani. Din fericire, numai cinci copilaşi au avut nevoie de spitalizare. În perioada raportată, 16-22 octombrie, s-au înregistrat un total de 293 de cazuri de pneumonie, 90 dintre acestea necesitând spitalizare. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat tot la categoria de vârstă doi-patru ani, 72 de cazuri, dintre care 20 internate. Deşi suntem la finele lunii octombrie, în Vrancea campania de vaccinare antigripală nu a început încă. Potrivit unor surse medicale, dozele de vaccin care au ajuns la DSP Vrancea până în prezent sunt insuficiente chiar şi pentru categoriile de risc.

 

De ce este bine să ne vaccinăm antigripal

Vaccinarea antigripală reduce nu numai disconfortul și costurile medicale, ci și cazurile de mortalitate în rândul vârstnicilor, iar productivitatea scăzută a activității, datorată simptomelor gripei, este mai puțin afectată. Antibioticele, precum penicilina, fiind create pentru a elimina bacteriile, nu pot ataca virusurile. De aceea, antibioticele nu au un rol în tratamentul gripei, dar sunt folosite pentru a trata anumite complicații la care a condus gripa. Medicamentele antivirale contribuie, împreună cu vaccinul antigripal, la tratamentul și prevenirea gripei, dar nu pot substitui efectul vaccinului. Când sunt administrate înaintea infecției sau în fazele incipiente ale bolii, antiviralele pot preveni infectarea sau reduce durate simptomelor la 1-2 zile. Vaccinarea rămâne însă principala măsură pentru prevenirea gripei și reduce impactul epidemiilor. Eficiența unui vaccin depinde în mare măsură de vârsta și imunitatea pacientului, dar și de gradul de similaritate dintre virusurile din vaccinuri și cele aflate în circulație. Și cum farmaciile vând mai multe tipuri de vaccin antigripal în această perioadă, cel mai bine este să vă informați la medicul de familie înainte de a cumpăra un vaccin antigripal. (Dana LEPĂDATU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.