Social

În căutarea statelor de plată ale vrâncenilor

Florin Marian Dîrdală
26 sep 2022 4619 vizualizări

Ne aflăm la 20 de ani de când actualul președinte al Curții Constituționale, pe atunci președintele Camerei Deputaților, a semnat împreună cu președintele Senatului actul  normativ prin care s-a dorit, o dată pentru totdeauna, reglementarea situației arhivelor ce cuprindeau retribuirea personalului de la întreprinderile și unitățile din vremea regimului comunist și nu numai.

Acestea au intrat imediat după 1990 într-un derapaj continuu și accelerat, în contextul  evenimentelor de la acele momente, așa că pe măsură ce picau una dupa alta în fălcile tranziției postdecembriste, salariații din cadrul unităților se trezeau buimaci că nu mai cum și de unde să-și completeze dosarul de pensie. Asta, unii mai în vârstă, o constatau în apropierea pensionării, alții o realizau cu mult înainte, alarmați de cei care trecuseră, deja, prin acest chin al căutării documentelor lor de salarizare. Motivele eșecului erau puține, dar clare. Fie spațiile fabricilor fuseseră scoase la vânzare, iar arhiva înghesuită cine știe pe unde, în pericol de a fi distrusă cu totul, fie documentele chiar erau făcute pierdute, imediat și fără niciun regret de către noii proprietari, capitaliști pur-sânge.

De exemplu statele de plata de la fosta Intreprindere Chimica Mărășești sau Zboina S.A  sunt mai greu de găsit chiar decât metalele rare sau apa pe satelitul nostru natural. Hârtiile fostului I. A. S. Mărășești cine știe pe unde se mai păstrează, dacă se mai păstrează. Intreprinderea de transporturi agricole ITSAIA , actele întocmite la ITA, apoi IRTA, ICAS-ul, CPL, SMA -urile, ICSMI-ul, ICSMA-ul, cele ce privesc pe foștii angajați de la balastiere, arhiva Fermei de partid Pomicola, cea a Secției județene de drumuri și poduri, Atelierul de proiectare și nu în ultimul rând toate fostele întreprinderi industriale de pe platforma sudică a orașului Focșani, cu ISEH-ul cel mai cu moț mastodont al industriei noastre locale.

Ei bine, în legătura cu toate acestea Camera Deputaților și Senatul, în marea lor înțelepciune, au analizat fooarte bine și au decis că toate aceste state de plată, rămase fără stăpân, trebuie, de la momentul anului 2002, să intre în păstrarea Caselor județene de pensii. Acestea nu au agreat deloc ideea și dacă nu era de ajuns cât de mult fuseseră foite până atunci  documentele salariaților, după ce juriștii și-au expus concluziile, s-a decis în 2006, că exista o contradicție între activitatea de păstrare a statelor de plată și cea de soluționare a dosarelor de pensie la același organism. Așa că, printr-o Ordonanță de urgență Guvernul a încurcat și mai mult lucrurile, anulând obligația Caselor de pensie de a mai prelua și de a mai păstra  statele de plată, de acest lucru urmând să se ocupe structurile județe ale Arhivelor Naționale, după ce vor fi îndeplinite unele condiții legate de spațiu și personal aferent.

Mare greșeală! Nici spațiu și nici personal suficient nu a primit instituția Arhivelor Naționale pentru această cantitate formidabilă de hârtie. Mai mult chiar, lucrurile s-au precipat la fostele întreprinderi și la cei ce se ocupau cu lichidarea lor, peste care veneau în valuri foștii angajați după adeverințe de salariu sau de grupă. Toată lumea își declina răspunderea, iar numeroșii angajați nu mai înțelegeau nimic. Astfel timpul a trecut, de cele mai multe ori în defavoarea lor, mulți ani, până când au realizat și politicienii gafa din 2006. Așa că în 2013 au corectat actul normativ nepotrivit (OUG 39/2006) și au permis ca în zona arhivisticii să pătrundă inițiativa privată, dar contracost, adică operatorii economici numiți oficial Prestatori de Servicii Arhivistice. Evidența lor, pe județe, este afișată în subsolul acestui text și firmele respective trebuie contactate de persoanele care cunosc că dosarele lor de pensie nu sunt complete. În special pe raza județului Brăila, unde se află cele mai multe firme prestatoare de servicii arhivistice, se poate încerca o legătură pentru relații suplimentare.  Pentru identificarea unei eventuale cărți de muncă se poate apela și la Inspectoratul Teritorial de Muncă(ITM) Vrancea. Pentru identificarea unui lichidator, autoritate reponsabilă de predarea statelor de plată ale unei entități lichidate, mai multe date se pot obține la Tribunalul Vrancea sectia a II a Civilă de Contencios Administrativ și Fiscal sau de la Uniunea Națională a Practicienilor în insolvență din România. Dacă statele de plată nu mai pot fi găsite, cei îndreptățiți pot formula acțiune în instanță, însoțită de toate actele care atestă demersurile lor și încercările de pe la diferite instituții, adică răspunsurile primite. Poate și guvernanții, dacă tot au făcut atâtea experimente cu statele de plată, se vor gândi și la o modalitate de simplificare a reconstiturii vechimii ori a sporurilor primite de foștii salariați, deoarece este evident că vina păstrării defectuoase a arhivelor nu aparține acestor persoane. Și asta cât mai repede! Pentru că oamenii s-au săturat să aștepte și să spere într-o minune. Apropo, ca și idee de lucru pentru onor Ministerul Muncii, oare de ce nu se poate reconstitui vechimea, atunci când nu mai este posibil altfel, pe bază de declarație pe propria răspundere, întărită, prin declarații autentice de doi martori, așa cum s-a procedat, de exemplu, la retrocedarea a numeroase terenuri de pe la noi din județ?  Ce se întâmplă dacă se procedează așa chiar la Casele de Pensii, fără a-i mai plimba pe oameni pe la instanțe sau aiurea fără rost? Se prăbușește România? La Legile Fondului Funciar treaba a mers strună! Așa că poate merge și în cazul acesta ! Sau aici e altă socoteală?

Citiți și:Arhiva intreprinderilor desființate a fost împrăștiată prin toată țara;

6 feb. 2020 — La I.T.M. Vrancea au mai rămas în condiții optime de păstrare, ... Eliza Bo

Registrul operatorilor economici autorizați prestatori de servicii arhivistice(actualizat la data de 17 august 2022)-

LEGE nr. 358 din 6 iunie 2002pentru modificarea şi completarea Legii Arhivelor Naţionale nr. 16/1996

EMITENT

PARLAMENTUL

Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 476 din 3 iulie 2002

ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 39 din 31 mai 2006pentru modificarea şi completarea Legii Arhivelor Naţionale nr. 16/1996

EMITENT

GUVERNUL

Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 486 din 5 iunie 2006

LEGE nr. 138 din 30 aprilie 2013pentru modificarea şi completarea Legii Arhivelor Naţionale nr. 16/1996

EMITENT

PARLAMENTUL

Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 253 din 7 mai 2013


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.