Social

ÎN AŞTEPTAREA UNEI MINUNI

Janine VADISLAV
7 iun 2017 19473 vizualizări

Pe Mitică Babei, din Brădetu, Nistoresti, îl ştie toată Valea Nărujei. Deşi are mari probleme de sănătate, omul n-are stare şi merge cu ziua oriunde este chemat. Consătenii îl ştiu de om harnic, iute ca prisnelul, mai ales că are 3 copii minori în grijă. Nu câştigă cine ştie ce, 50 lei/zi, dar e mulţumit că poate asigura pâinea zilnică a familiei. Ar fi mulţumit cu acest trai de austeritate, sănătate să fie, dar nu e! Fetiţa  de  6 ani, Ionica, un îngeraş cu ochi albaştri, este imobilizată la pat de tot atâţia ani.... De şase ani, omul tot caută să afle dacă există leac şi pentru ea, dar lipsa banilor îl ţine  pe loc. Griji îşi face şi pentru cei doi băieţi, unul la şcoală deja, celălalt gata să înceapă grădiniţa, dar posibilităţile financiare sunt minime, iar acest gând îl face să se usuce pe picioare de supărare.

  

 

Mitică Babei, din satul Brădetu şi-a dorit o familie, chiar dacă era la a doua căsătorie, trecut de prima tinereţe. Se simţea în putere şi capabil să întreţină o familie. Socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg. Primul copil, Dănuţ, de 7 ani, s-a născut sănătos, la al doilea însă s-a schimbat norocul. Fetiţa mult dorită le-a pârjolit sufletul de durere. Familia nu ştie sigur, nici acum, ce s-a întâmplat! Ei spun că de vină ar fi un cadru medical care a luat copilul în braţe imediat după naştere, l-a strâns prea tare  şi i-a frânt coloana.  Medicii au spus la vremea respectivafetiţa s-a născut aşa, cu probleme mari de sănătate. Cum necum,  de la Spitalul Vidra, pe 2 octombrie 2011, mama şi fetiţa au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon”, din Focşani de unde, pe 4 octombrie 2011 au plecat  la Spitalul de Urgenţă pentru Copii „Sfânta Maria”, din Iaşi, Aici,  fetiţa a fost băgată imediat în operaţie.  Părinţii nu s-au împăcat niciodată cu gândul micuţa lor mult iubită nu va fi un copil normal.

 

 - Ce a păţit fetiţa? întreb.

 

 „A rupt-o!”

 

 - Cum?

 „La maternitate, spune Geta Babei, mama fetiţei. Am născut-o, a luat-o în braţe şi a strâns-o grămadă şi i-a rupt coloana. Am plecat cu ea la Iaşi...”

 

 - Când v-aţi întors, ce vi s-a spus? 

 

„Că n-are nimic şi ea era neagră, se înnegrise toată la faţă. Mi-a zis să stau liniştită că nu sunt probleme.”

Deşi fără prea multă carte şi nici umblată prin lume, Geta şi-a dat seama nu e bine.  A stat cu Ionica o lună internată în spital. După operaţie i-au dat copilul acasă urmând ca periodic meargă la control. Pe fişa  de externare diagnosticul trecut era unul cumplit: Hidrocefalie internă, Parapareză flască şi Incontinenţă sfincteriană. Cât au avut bani, au mers cu copilul la control, apoi mai rar. Au căutat şi alte variante şi au reuşitobţină promisiunea unei Asociaţii din Italia, care ar fi dat banii pentru operaţie.

 

„Am vrut să merg cu fata în Austria şi mi s-a spus că şansele de reuşită sunt de 10 la sută. Operaţia costa 50.000 euro. Banii i-aş fi putut obţine  de la o Casă de Ajutor pentru Copii, din Italia, Florenţa, dar n-am reuşit să fac rost de 6000 lei, cât m-ar fi costat cazarea la hotel”, spune Mitică Babei, tatăl fetiţei.

O şansă pierdută. Tatăl se teme că o a doua şansă nu va mai fi. Îşi priveşte copila cu ochii în lacrimi. Fetiţa pare mai degrabă un copil de 2-3 ani, care supravieţuieşte de pe o zi pe alta alături de fraţii şi părinţii ei. Părinţii cred că nu are dureri, pentru că nu plânge, aproape nu vorbeşte, spune doar mama şi tata. Celor doi părinţi le este foarte greufacă mai mult pentru Ionica, mai ales că mai au 2 băieţi, Dănuţ în clasa I-a şi Vasile de 4 ani, care va merge la grădiniţă în toamnă. Cheltuielile vor fi mari, iar în casă intra 500 lei, pensia pe caz de boala a tatălui şi indemnizaţia  de însoţitor a mamei, aproximativ  1000 lei, la care se adaugă şi alocaţia copiilor. Toţi se duc pe alimente, dar baza e pâinea! pe utilităţi, medicamente, lemne, mai rar îmbrăcăminte şi încălţăminte. De pus bani deoparte nici nu poate fi vorba. În casă este ordine perfectă, dar lucrurile sunt foarte vechi şi mobilierul insuficient.

 

„N-am maşină de spălat, n-am un dulap ca lumea in care să pun o haina. Un pat mi-ar mai trebui, să putem dormi mai puţin înghesuiţi”, spune Geta Babei.

 

Cel mai mult însă îşi doresc un căruţ pentru Ionica, s-o poată transporta mai uşor la spital, la Focşani, s-o scoată prin sat, la plimbare,mai vadă lumea, nu să stea într-un scaun, în casă, în faţa casei...,  şi cam atât. Dacă mama s-a consolat cu situaţia punându-şi  nădejdea doar în bunul Dumnezeu, tatăl tot mai speră ca într-o zi să-şi vadă fiica făcând primul pas. De supărare a ajuns o mână de om, necazul i-a afectat sănătatea, dar merge la muncă prin sat,  pentru cei 50 lei/zi. Nici aşa însă  nu se ajung cu bani

„Eu am vrut să fie cum mi-o dat-o Dumnezeu. Dacă nu s-o putut, ce să fac? Acum o să mă chinui cu ea o viaţă..”, plânge mama copiilor.

 

Vecinii au numai cuvinte de laudă  la adresa acestei familii greu încercate de soartă.  Îi ajuta cât pot, dar numai ajutorul lor nu-i scoate din nevoi.

„Mă mir cum se descurcă, au şi 3 copii mici, unul bolnav la pat. E durere mare. Când rămâne fără bani, cumpără pe  datorie  de la magazin, altfel ar muri de foame. E muncitor, harnic, dar satul  e sărac, dacă găseşte de două- trei ori pe lună, de lucru cu ziua prin sat. Nici să mori, nici să trăieşti!”, spune Georgeta Toma, vecina de lângă   casă.

„Cu toate strădaniile lor, banii nu se ajung. Lunar se duc cu fata la Iaşi, la control, vă daţi seama câtă cheltuială e. Pe aceasta cale aş face un apel, ajutaţi-l, dacă aveţi putere financiară, merită, un copil poate fi salvat”, spune şi Ion Gogoriţă, primarul comunei Nistoreşti.

 

Daca doriţi ajutaţi, fetiţa are  nevoie de un diagnostic precis de la un medic de specialitate şi de o operaţie care ar putea să-i schimbe viaţa.  Orice doriţi oferiţi este binevenit  pentru familie, pentru cei doi băieţei. Persoana de contact MITICĂ BABEI,  tel.  0737/ 497.271  (Janine VADISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
cetatean roman, acum 2512 zile, 8 ore, 47 minute, 24 secunde
Și eu sunt amarat,si ca mine mai sunt mii,zeci de mii de familii,insa noi nu cautam sa profitam de pe urma copiilor,sa umblam la sentimentele cetatenilor pt mila.aceasta este mai mult o facatura asa citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.