Gripa ne dă târcoale! S-a înregistrat prima suspiciune de gripă în Vrancea
Primul caz de suspiciune de gripă a fost înregistrat la Gugeşti, la o femeie de 51 de ani u medicii recomandă vaccinarea antigripala ca fiind principala măsură pentru prevenirea gripei și reducea impactului epidemiilor
În Vrancea a apărut prima suspiciune de gripă din acest sezon, la o femeie de 51 de ani din localitatea Gugeşti. Deoarece aceasta prezenta simtomele specifice, medicii i-au recoltat probe, conform procedurii, acestea fiind trimise la Bucureşti pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului. În săptămâna 1 – 7 ianuarie, medicii vrânceni au raportat, potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, un număr de 875 de viroze şi infecţii respiratorii, cele mai multe la grupa de vârstă 5-14 ani, unde s-au înregistrat 226 de cazuri. În aceiaşi săptămână au fost raportate la nivelul judeţului 192 de cazuri de pneumonie, din care 63 de cazuri au necesitat internare. Cei mai afectaţi au fost copiii cu vârste între 2 şi 4 ani, unde s-au înregistrat 42 de cazuri. În Vrancea este în plină derulare campania gratuită de vaccinare împotriva gripei. Dozele sunt disponibile gratuit populaţiei prin intermediul cabinetelor medicilor de familie. În acest an, Vrancea a primit 17.450 de doze de vaccin antigripal din necesarul de 39.000 de doze solicitat de DSP.
Vaccinarea, principala măsură pentru prevenirea gripei
Medicii recomandă vaccinarea antigripală, deoarece aceasta reduce nu numai disconfortul și costurile medicale, ci și cazurile de mortalitate în rândul vârstnicilor, iar productivitatea scăzută a activității, datorată simptomelor gripei, este mai puțin afectată. De asemenea, medicii atrag atenţia că antibioticele create pentru a elimina bacteriile, nu pot ataca virusurile şi de aceea, nu au un rol în tratamentul gripei, fiind folosite pentru a trata anumite complicații la care a condus gripa. Medicamentele antivirale contribuie, împreună cu vaccinul antigripal, la tratamentul și prevenirea gripei, dar nu pot substitui efectul vaccinului. Când sunt administrate înaintea infecției sau în fazele incipiente ale bolii, antiviralele pot preveni infectarea sau reduce durate simptomelor la 1-2 zile. Vaccinarea rămâne însă principala măsură pentru prevenirea gripei și reduce impactul epidemiilor. Vaccinul este administrat gratuit pesrsoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire, mai precis persoane cu vârsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide conform strategiei MS şi recomandărilor OMS şi ECDC. De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă. (Dana LEPĂDATU)