Galerie foto | Ce le-a adus frăţiorilor din satul vrâncean Ungureni, comuna Nistoreşti, iepurașul de Paști
Două doamne profesor, din Focşani şi Broşteni, au venit încărcate cu daruri în satul cocoţat pe culmi de munte, acolo unde doi părinţi necăjiţi îşi cresc cei 5 copii, prezentaţi înainte de Sărbătorile Pascale în Ziarul de Vrancea în articolul Galerie foto | Cinci copii din satul Ungureni, comuna Nistorești, sunt în așteptarea Iepurașului de Paști. Atunci micuţii spuneau că îşi doresc să vină şi la ei iepuraşul... A venit după Paşti, a ajuns mai greu, dar bucuria lor a fost de nedescris, mai ales că urechilă le-a adus o mulţime de jucării, cum n-au crezut ei vreodată că există.
Doamna profesor Gabriela Butu-Melu, de la Şcoala Gimnazială Broşteni , impresionată de copii cuminţi, care priveau miraţi forfota din ogradă, s-a apropiat atât de emoţionată încât părea ea însăşi un copil.
„Pe mine mă cheamă Gabriela şi am venit cu mult drag la voi. Abia aşteptam să vă cunosc. Uite, căţeluşi, gentuţe pentru fetiţe. Aveţi pelerine aici..., multe dulciuri. Am şi eu două fetiţe acasă, puţin mai mari ca voi...”
Rămaşi fără cuvinte, copii nu ştiau la ce să se uite întâi, să probeze hăinuţele elegante, să-şi împartă jucăriile, sau să guste din dulciurile care apăreau, ca prin minune, din cutiile deschise.
- Ai primit multe daruri astăzi? întreb.
„Da”.
- Ce-ai primit?
„Jucării, dulce... ”
- Şi hăinuţe?
„Şi hăinuţe..., da.
- Îţi plac?
„Da, sunt frumoase...”
- Ce spui când primeşti daruri?
„Mulţumesc”, şopteşte Gina, privind jucăriile care au umplut patul.
Emoţionaţi sunt şi părinţii care abia îşi stăpânesc lacrimile şi se ciupesc să se convingă că nu visează.
„Iepuraşul n-a venit de Paşti, a venit acum, mai încărcat, mai frumos.
- Pentru că au fost copii cuminţi, spun.
„Da, au fost cuminţi, ascultători şi iepuraşul şi-a adus aminte de ei, spune Marin Nistoroiu, tatăl copiilor. Am văzut darurile şi încă tot nu-mi vine să cred.
- Ce vă mai doriţi? întreb.
„Deocamdată, sănătate”, ne-a mai spus tatăl copiilor.
Cele două doamne s-au jucat cu micuţii, i-au ajutat să probeze hăinuţele, i-au îmbărbătat pe părinţii care au atât de rar ocazia să fie fericiţi.
„M-au impresionat şi mama şi tata foarte mult şi mă gândesc că puţin câte puţin, dacă am vrea, toţi cei care avem posibilităţi, i-am putea ajuta. Am putea ajuta şi alte familii defavorizate de soartă şi cu mulţi copii. Trebuie îmbrăcaţi, încălţaţi, îngrijiţi, mai ales că merg la şcoală, la grădiniţă. Nu este uşor pentru o familie să se descurce când nu sunt locuri de muncă şi nu poţi avea un serviciu permanent”, ne-a spus doamna profesor Rica Verdeţu de la Şcoala Gimnazială Garoafa.
„Doi soţi îşi întreţin cei 5 copii cu cele 4 mâini. Greu, cumplit de greu..., dar nu s-au plâns, par doar să constate că atât e puterea lor şi dacă cineva îi ajută, acest sprijin este binevenit şi apreciat. O vorbă din suflet face cât o mie de cuvinte şi cei doi ştiu cât de mult ajută şi alină o vorbă de îmbărbătare, de susţinere, de apreciere a efortului lor. Părinţii muncesc cu ziua, tatăl merge la pădure unde munca este foarte grea. El spune că nu-şi poate permite să refuze, face orice pe 30 lei, 50lei pe zi, doar ca să aibă ce pune seara copiilor pe masă. Aşa cum sunt acum, şi e foarte greu, copii nu s-au culcat flămânzi niciodată. Aşa cum ne-au primit cu bucurie, cu emoţie şi chiar tristeţe, poate am adus o raza de bucurie în viaţa acestor copii”, ne-a spus doamna Gabriela Butu - Melu, de la Şcoala Gimnazială Broşteni.
Şi vecinii, care au o părere bună despre familie, au venit să dea o mână de ajutor, să urce darurile la deal, cu căruţa.
„Este o familie extraordinară, oameni muncitori, dar au copii mulţi şi posibilităţi financiare reduse. Sunt foarte necăjiţi şi nu se pot descurca singuri”, a spus domnul Clement Marcu, consilier local la Primăria din Nistoreşti.
Familia s-ar descurca, dacă ar fi de lucru în zonă şi tatăl ar avea un loc de muncă stabil. Dar locuri de muncă nu sunt, iar zona, deşi frumoasă, este săracă în investitori.
Alături de familia Nistoroiu, în comuna Nistoreşti au fost ajutate alte 6 familii, mame singure şi familii cu mulţi copii. Proiectul, prin care s-au asigurat alimente, detergent, îmbrăcăminte, încălţăminte şi jucării a fost iniţiat de cadre didactice de la de la: Şcoala Gimnazială nr. 2 Mărăşeşti, Şcoala Gimnazială „Emil Atanasiu” Garoafa, Grădiniţa Bizigheşti, Şcoala Gimnazială „Simion Cristian” Andreiaşu, Şcoala Gimnazială „Nicolae Iorga” Focşani, Şcoala Gimnazială „Anghel Saligny” Focşani, Şcoala Gimnazială „Ion Basgan” Focşani, Şcoala Gimnazială Răstoaca, Liceul Pedagogic „Spiru Haret” Focşani. ( Janine VADISLAV )