Social

FOTO | „La omul sărac nici boii nu trag”... Familia inundată în satul Mirceştii Vechi a fost uitată de oficialităţi

Janine VADISLAV
24 aug 2021 5746 vizualizări

„La omul sărac nici boii nu trag”, spune o vorbă din bătrâni, care se potriveşte mănuşă familiei Vasilache din satul Mirceştii Vechi, comuna Vânători.

Ograda şi căsuţa lor au a fost acoperite de apele dezlănţuite ale râului Putna. O singură gospodărie afectată dintr-o comună întreagă şi aceea a fost a lor. Probabil că pentru unii, pierderea pare mică, dar pentru ei asta a însemnat agoniseala de-o viaţă, bunurile distruse, casa umplută de mâl.

Apa a intrat noaptea peste tot, iar părinţii şi cei trei copii ai lor, au scăpat cu viaţă ca prin urechile acului. Frica însă n-a trecut nici acum, copiii se tem să meargă seara la culcare, băiatul este apatic, se plânge de dureri de cap.

Ce s-a întâmplat în urmă cu o lună le-a dat viaţa peste cap. În casă nu se mai poate sta. Apa n-a intrat doar pe uşă, s-a înfiltrat şi prin podea. Li s-a spus de la primărie că singura soluţie e să dărâme căsuţa în care au investit deja 7 ani de muncă, adică să se mute sau să înalţe terenul, pentru ca apa să nu le mai pună viaţa în pericol. Primarul le-a promis ajutor.

După, motivând că în acel loc nu se mai poate sta, că e zonă inundabilă, dar nici în altă parte, pentru că nu are unde să le dea un loc de casă, şi-a luat mâna de pe ei, uitând promisiunea făcută. Una peste alta, n-ar fi prima oară când rămân pe cont propriu dar, din cât câştigă cu ziua prin sat, nici să umple frigiderul nu le-ar ajunge! Singurul ajutor primit a fost o sumă de bani, donată de un preot, cu ajutorul căreia au putut să înceapă reparaţia la căsuţă: au curăţat mâlul, au văruit, dar mai sunt multe de făcut. 

„Am turnat centura pe lângă casă şi-acum am început afară. Aicea torn să nu mai vie apa în casă. Am vrut să fac casa pe deal, dar nu-mi aprobă primăria, că-i loc inundabil. Nu m-a ajutat cu nimic primăria”, spune Aurel Vasilache, din Mirceştii Veche, com. Vânători.

Lenuţa, mama celor 3 copii, merge la muncă cu ziua, dar munceşte şi acasă. Ea spune că s-a bucurat când le-a spus primarul că le face casă în altă parte, numai că totul a rămas doar o promisiune, iar familia ei va rămâne cu ameninţarea râului care poate ieşi din albie oricând, deasupra capului. 

- Staţi cu frică? întreb.

„Stăm, că vine altă apă şi ce facem? Dacă se repetă iar la anu'?” 

Impresionate de nenorocirea care s-a abătut asupra acestei familii, câteva doamne profesor s-au mobilizat şi au pregătit familiei mai multe daruri. Surpriza a fost mare pentru toţi, dar mai ales pentru Lenuţa, care nu se mai oprea din plâns.

„Nu ne aşteptam să vedem atâta tragedie şi oamenii aceştia necăjiţi, copiii speriaţi. Băieţelul nu se simte bine”, spune doamna profesor Rica Verdeţu - Şc. Gimnazială com. Garoafa Vrancea. 

„Asistăm neputincioase la tragedia familiei Vasilache pentru care nu putem face mare lucru. Suferim alături de dumnealor care, în câteva minute doar, au rămas fără agoniseala de-o viaţă. Sunt foarte tristă”, spune doamna profesor Gabriela Melu-Butu - Şc. Gimnazială Nr 2 Mărăşeşti.   

„Nu ne aşteptam să vedem atâta tragedie, oamenii atât de necăjiţi, copii speriaţi. Am vorbit cu ei, dar încă nu le-a trecut frica pe care au simţit-o în momentul în care apa a intrat peste ei. Noaptea, i-a luat din somn, vă puteţi imagina grozăvia prin care au trecut? Nu dorim aşa ceva nici duşmanilor noştri. Am adus ce-am putut, dar mai au nevoi multe”, spune doamna profesor Nina Gîrleanu.

Familia greu încercată de soartă, trăieşte doar din alocaţia copiilor şi ce câştigă cei doi părinţi care merg cu ziua, la muncă, prin comună. Mai au multe de făcut pentru a repara stricăciunile produse de inundaţie. Orice ajutor, cât de mic, este binevenit în astfel de momente grele. Puteţi face donaţii, daca doriţi, în contul deschis la BRD pe numele Enache Lenuţa: RO67BRDE 400SV 4076969 4000.  (Janine VADISLAV )

Citiți și:Foto | Incredibil, dar adevărat! O singură casă din satul Mirceștii Vechi a fost inundată de râul Putna, care a ieșit din albie


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.