Social

Foto | Frații gemeni Danţiş din Vrâncioaia au venit și-n 2022 din Anglia în județul natal să ajute de sărbători familii nevoiașe

Janine VADISLAV
4 ian 2023 17294 vizualizări

Prin proiectul lor umanitar „Dar din dar se face rai”, frații gemeni Danțiș din comuna Vrâncioaia și prietenii lor au fost anul acesta Moş Crăciun pentru 8 familii din județul nostru.

Doi fraţi gemeni, Laurenţiu şi Dănuţ  Danţiş, de loc din comuna Vrâncioaia, au demarat în urmă cu 4 ani un proiect umanitar, numit sugestiv, „Dar din dar se face rai”.

Li s-a alăturat familia, sunt şase fraţi la părinţii care au făcut aproape imposibilul ca toţi să studieze, să ajungă ceva în viaţa pentru că, nu-i aşa, ăsta este rostul părinţilor, să-i crească, să-i protejeze, să le deschidă calea de urmat în viaţă, pentru ca ei, copiii, să fie de ajutor familiei pe care o întemeiază, comunităţii din care fac parte.

Au plecat departe de casă, să-şi facă un rost, dar şi-au păstrat sufletul frumos, cu grijă pentru cei care, mai puţin dăruiţi de soartă, au lipsuri mari. Totul a început acum 4 ani când au decis ca din binele lor să ofere şi altora de sărbători. Li s-au alăturat prietenii, dar şi persoane străine, care a fost impresionate de acest gest. Anul acesta, fraţii Danţiş însoţiţi de 3 prieteni au fost, în Ajun de Crăciun, Moşul darnic şi bun care a intrat in casele a 8 familii, 5 cu copii mulţi şi bani puţini şi 3 familii de bătrâni.

De Sărbătoarea Crăciunului, Dar din Dar se face Rai...

Am auzit, am şi trecut prin această stare, că la 20 de ani nimic nu se mai schimbă, mai mult, rămâi pururi tânăr şi ferice... Eşti încrezător în steaua ta, puternic, dar şi mai puţin sensibil la necazurile şi durerea altuia..., iar bătrâneţea, cu beteşugurile ei, nici nu există... În ultimii ani însă, pe neaşteptate, aflu că cei care se alătură acţiunilor caritabile, ducând  daruri mai ales de sărbători, sunt tocmai tinerii care, cu puterea tinereţii lor fac adevărate minuni. Pentru ei nimic nu este greu şi timpul pe care-l dedică activităţii caritabile nu este un timp pierdut, ci unul câştigat. Viziunea lor, dacă pot spune aşa, este alta, văd altfel lucrurile, sau văd mai repede acolo unde boala, durerea, lipsa banilor, trebuie şi pot fi rezolvate cu ajutorul lor. Este al doilea an în care însoţesc doi fraţi din Vrâncioaia şi pe prietenii lor, pe drumurile Vrancei, acolo unde darurile lor bogate au ajuns la copii, familii numeroase, greu încercate de vremuri, bătrâni bolnavi, cu pensii mici, sau deloc, care se luminează la faţă şi zâmbesc când ei apar, pe neaşteptate, la uşa lor.

Numele lor? Laurenţiu şi Dan Danţiş. În familia lor sunt 6 copii şi nu întotdeauna a curs numai lapte şi miere. Au fost şi ani mai dificili, dar cu ajutorul părinţilor au reuşit să treacă peste toate, au învăţat, au mers la facultate, dar şi-au căutat la un moment dat un rost departe de casă, într-o ţară în care chiar au reuşit să se acomodeze. Într-o zi se vor întoarce acasă, dar până atunci fac două drumuri pe an - de Paşti şi de Crăciun-  şi când vin dăruiesc din câştigul lor şi  din donaţiile prietenilor lor, aducând bucurie în casele unor familii mai puţin favorizate de soartă şi zâmbete pe chipurile copiilor. Ce mulţumire şi răsplată pentru gestul tău firesc poţi primi, alta decât chipul unui copil care înfloreşte de bucurie, sau al bătrânului care te primeşte ca pe cel mai bun prieten?

Primul drum a fost  la Odobeşti, unde erau aşteptaţi la două familii, fiecare cu 6 şi 7 copii. La prima familie vizitată ne-a ieşit în cale mama, pe obrazul căreia numai bucurie nu se putea citi. Cu soţul bolnav, fără bani şi cu 7 copii care, cu siguranţă nu-l mai aşteptau pe Moş Crăciun, vizita tinerilor a fost ca o gură de oxigen. Nu au primit doar copii hăinuţe, încălţăminte, jucării şi dulciuri de tot felul, fructe, dar şi preparate din carne, conserve, carne de porc, făină, ulei şi tot ce mai trebuie pentru ca masa de sărbătoare să fie încărcată cu de toate.

Emoţionată până la lacrimi, mama copiilor abia mai poate vorbi. 

- Cum e, ce simţiţi, este o surpriză? întreb

O mare bucurie, asta simt. Vă mulţumim din inimă, Dumnezeu să vă dea sănătate...”

- Vă prind bine darurile?

„Da foarte mult, foarte mult”.

- A fost Moşul generos... 

„Nu m-am aşteptat, Moşul a întrecut toate aşteptările. Am primit de toate, încălţăminte, hăinuţe, tot ce ne este necesar. Îl aşteptăm pe Moşul ?i anul care vine. Dumnezeu e mare”, spune mama. 

Cel mai mic dintre copii a ţinut să spună o poezie în ton cu anotimpul, purtând geaca pe care o primise în dar.

Ce să fac, nu e zăpadă,

Nici un fulg nu vrea să cadă, 

Şi dacă nu e zăpadă,

Moş Crăciun cum o s-ajungă?”

Copilul a primit răspunsul, Moşul nu putea fi oprit de un fulg, doi, sau chiar trei...

Cei doi fraţi şi prietenii lor sunt fericiţi, au reuşit şi anul acesta.

Am reuşit şi anul acesta să fim un Moş Crăciun darnic şi bun. Pentru acest lucru mulţumesc prietenilor noştri, care ne-au ajutat, în special aş aminti Societatea de Reciclare, din Iaşi şi fratelui meu care mi-a fost sprijin în acest proiect numit, „Dar din Dar se face Rai.” Iubesc să aduc bucurie copiilor, familiilor cu bani puţini şi fac acest „drum al darurilor” în fiecare an. Sunt emoţionat şi fericit că sunt un Moş mai mic şi mai tânăr decât cel din poveste, dar cu inima alături de cei care au nevoie de aceste daruri. Anul acesta vom bucura 20 de suflete...”, spune Dan Danţiş, din comuna Vrâncioaia.

A doua oprire, tot în Odobeşti, este la o familie cu 6 copii. Şi aici sunt aşteptate darurile de Crăciun, jachete de fâş, cizmuliţe, dulciuri şi fructe, produse din carne şi tot ce mai trebuie pentru a avea sărbători fără de griji, sărbători fericite.

Singură cu 6 copii, cu bărbatul departe, cu datorii la utilităţi şi fără cumpărături pentru masa de Crăciun, ce-i mai rămânea mamei de făcut? Dumnezeu însă, a avut grijă de ea şi de micuţii care n-au nici o vină pentru tot ce se petrece in jurul lor. 

Pe mine, m-a impresionat sensibilitatea acestei femei, bunătatea ei şi respectul pentru darul de la Dumnezeu. Deşi în casa lor doar o cameră poate fi locuită, nu se plânge şi nici inima nu i s-a asprit.  Deşi abia au pentru ei, nu s-a îndurat să lase un vecin să scape de doi căţei într-un mod mai puţin ortodox şi i-a luat la ea în curte. Având şi probleme de sănătate este de o sensibilitate şi o delicateţe rar întâlnită. 

Să aveţi parte numai de bucurii, să fiţi sănătoşi împreună cu familia şi cei dragi dumneavoastră”, spune mama celor 6 copii, aţi făcut o mare bucurie în familia noastră.

Şi noi suntem şase copii în familie şi mi-am amintit  cum a fost şi pentru noi când eram copii. Bucuria lor a fost şi bucuria noastra. Vom duce cu noi amintiri frumoase din acest Ajun de Crăciun”, a spus şi Laurenţiu Danţiş. ”Am început acest proiect acum 4 ani, eram încă în facultate, apoi am plecat în străinătate şi, de sărbători, cu prietenii, sărbătorim şi cu cei mai puţin norocoşi, care se descurcă mai greu, dar mai ales au copii. Pregătirile le începem cu o lună înainte de Crăciun. Binele acesta ne face şi nouă bine şi Noul An este întotdeauna mai bun decât cel care rămâne în urmă, căci Dar din Dar se face Rai!

Tot în Odobeşti sunt vizitate şi două bunicuţe care nu mai au pe nimeni. Bunica Ileana nu mai avea speranţă să-i treacă cineva pragul.

„Când am auzit, m-am bucurat. Să le dea Dumnezeu sănătate şi încotro cu faţa s-or întoarce, să-i ajute Dumnezeu. Să fiţi sănătoşi, Bogdaproste pentru tot ce-aţi adus”, spune bunica Ileana Toma.

La 80 de ani, o bunică „verde încă”, repară de zor prin casa care stă să cadă. Dar e casa ei în care-i cald şi bine... 

- Ce vă doriţi pentru anul care vine? întreb

„Să fie un an bun, liniştit, cu sănătate...”

- Băieţilor, ce le spuneţi?

„Să fie sănătoşi...

- Şi la pungă groşi? întreb

Da, să mai dăruim, să mai facem fapte bune, că asta contează,” spune şi Dan Danţiş.

La Mera cea care a fost surprinsă de vizita şi darurile tinerilor a fost bunica Arminia care, la 93 de ani, se gospodăreşte singură, toată speranţa ei fiind la bunul Dumnezeu. Şi bunul Dumnezeu n-o uită.

Fără Dumnezeu nimic nu este...”, spune bunica Arminia.

„Doamne ajută, aşa e...”

Fără Dumnezeu nici o frunză nu se mişcă”, întăreşte bunica Arminia.

„Sunteţi bine, sănătoasă”? întreabă tinerii.

Sănătatea mea e cam pe ducă acuma, dar îi mulţumesc lui Dumnezeu cât a ţinut. Am şi eu două fete, dar îs departe de mine...”, mai spune bunica Arminia.  ”Îmi pare bine că aţi venit, am vorbit, îmi pare bine şi de ce mi-aţi adus şi nu aveam. Să vă dea Dumnezeu sănătate şi spor in toate”.

Călătoria darurilor de apropie de final. Ultima oprire este la Nenea Miloiu, în satul Fetig. În mijlocul ogrăzii, sprijinit în cele două bastoane, nenea Miloiu e numai zâmbet, deşi, ar spune unii, numai motiv de veselie n-ar avea. Boala i-a pus capac, abia se poate deplasa de colo, colo, mare lucru nu mai face, dar bucuria de a trăi nu i-a putut-o lua boala.

Nu m-am aşteptat să-i văd la mine în ograda, asta da surpriză! Chiar mă gândeam, uite că nu mai vine Doamna ( adică, eu...) pe la mine... Da, uite, a trimis-o Dumnezeu cu toată Echipa la mine”, spune nenea Miloiu râzând, fericit că nu l-am uitat. Dar cine-l poate uita, odată ce l-ai cunoscut? E un tip pe cinste şi nimic nu-l doboară şi nu-i şterge zâmbetul de pe obraz şi fericirea din privire.

Asta a fost în prima zi, a doua zi, alte familii din Urecheşti, Herăstrău şi Ploştina le-au deschis larg porţile bucurându-se de daruri - hăinuţe, încălţări, alimente, dulciuri, fructe cu ajutorul cărora şi Raiul e mai Rai... (Janine  VADISLAV)

Citiți și:Foto | Frații vrânceni Danțiș vin pentru al treilea an consecutiv din Anglia în județul natal să ajute de sărbători familii nevoiașe;

FOTO | Povestea gemenilor vrânceni stabiliți în Anglia care au venit acasă de sărbători să-l ajute pe Moș Crăciun;

VIDEO | Frații gemeni vrânceni Danțiș au venit și anul aceasta din Anglia, de sărbători, să-l ajute pe Moș Crăciun


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.