Social

FOTO | Fără medic de familie în Vrancea anului 2023

Janine VADISLAV
26 ian 2023 3209 vizualizări

În România există un mare deficit la nivelul medicilor de familie şi nu vorbim doar de un deficit de moment, ci de ceea ce s-ar putea întâmpla în următorii 5 ani pentru că mulţi dintre medicii de familie au peste 55 de ani, fiind la un pas de pensie. Situaţia este critică şi in Vrancea. Deşi ar avea nevoie de aproape 200 de medici de familie, abia dacă mai are puţin peste jumătate din efectiv. 8 localităţi din mediul rural nu au medic de familie de ani buni. Candidaţii nu dau năvală să practice medicina la ţară, şase dintre cele opt comune fiind în zona de munte, cu bune condiţii de navetă. Pe de o parte, în sistem nu au mai intrat medici noi, iar cei care mai sunt se feresc să ajungă în zone greu accesibile şi, de cele mai multe ori, cu un număr mic de locuitori, ceea ce constituie un dezavantaj din punct de vedere financiar. În acest moment, în cel mai fericit caz, un medic de familie care are punct fix într-o localitate acordă asistenţă medicală şi locuitorilor din zone apropiate, unii dintre ei făcând un efort mai mare, pentru a ajunge şi la alte cabinete care nu au un medic de familie. 

În astfel de condiţii, cu sabia lui Damocles deasupra capului, bolnavii au trecut prin pandemie fiind nevoiţi să facă faţă acum şi epidemiei de gripă, dar şi altor viroze de sezon. În comuna vrânceană Poiana Cristei, cu o populaţie de 2581 de locuitori care îşi duc traiul în cele 8 sate componente, nu mai este medic de familie de mai bine de 3 ani. Deşi localitatea are dispensar, condiţii bune de lucru pentru medic, iar primăria i-ar putea asigura şi o locuinţă, dacă ar decide să se stabilească aici, medicii preferă să rămână la oraş, sau cel mult la câţiva kilometri depărtare de zona urbană. Cele care au de suferit sunt persoanele în vârstă care au nevoie de medic la ei în comună ca de aer.

În lipsa unui medic, încearcă să se descurce cum pot, rugându-se la bunul Dumnezeu să nu le agraveze bolile pe care le au deja. Tanti Maria a pierdut şirul bolilor pe care le are. La fel de bolnav, poate chiar mai grav, este şi soţul dumneaei. Merge la medic, pentru consult, o dată la 2 luni, cu programare, pentru că este foarte aglomerat.

Nu avem medic de familie, nici un asistent să faci barem o injecţie, ceva şi sunt foarte mulţi bătrâni că satu' e îmbătrânit şi tinerii, care au avut putere, au plecat...

- Vă doriţi un medic, aici? întreb

Foarte mult aş dori un medic, chiar s-apuc să nu mor şi să vină un medic la noi în comună”, mai spune tanti Maria Epure, din comuna Poiana - Cristei. 

Oamenii sunt nemulţumiţi şi îngrijoraţi la gândul că puterile îi lasă de tot şi nu va avea cine să-i mai trateze. Am stat de vorbă cu câteva doamne care aşteptau microbuzul să plece la Focşani.                                 

Cine are bani plăteşte, care n-are bani, nu plăteşte. În ziua de astăzi totul este în funcţie de portofelul pe care-l ai. Te amână... Ca să faci o procedură, dacă ai trimitere de la medicul de familie, te programează în aprilie. Dacă plăteşti pe loc, foarte bine, te rezolvă. Cu bani te rezolvă oriunde”. 

Oamenii spun că s-ar mulţumi şi cu un medic care să vină 3 ore pe săptămână, dar să vină, mai ales pentru cei care nu se pot deplasa.

Maică-mea merge în 2 beţe, ea nu poate să ajungă la Focşani să-şi ia reţetă. De 2 ani de zile n-a văzut-o un doctor măcar”.

În staţie aşteaptă şi un localnic, care merge la Focşani pentru un control. Pentru că e mai în putere, profită de ocazie să le cumpere medicamente şi vecinilor neajutoraţi.

Pentru mine nu e o problemă, merg la medic în altă parte, dar e vorba de cei care nu se pot deplasa, sau se deplasează mai greu. Mă roagă şi mă duc eu să le iau reţeta de la Goleşti”, spune domnul Constantin Stănilă care recunoaşte că e dificil fără medic de familie în comună, ce reţetă e aceea, dacă medicul nu-l consultă pe bolnav?

Primarul comunei Poiana Cristei spune că s-a săturat de câte demersuri a făcut, fără nici un rezultat. Dispensarul este relativ nou, bine întreţinut, cabinetul este autorizat de către DSP Vrancea, lipseşte doar medicul de familie.

Medicii de familie au plecat din Poiana Cristei pentru că nu s-au mai înscris beneficiari de asistenţă medicală pe listă, alţii au plecat în afară la muncă, alţii, în alte localităţi din Vrancea, alţii - din cauză că medicul de familie tot pleca şi rămâneau descoperiţi la capitolul sănătate, s-au înscris la medici de familie din comunele apropiate, din nevoia de a primi asistenţă medicală şi reţetă la timp. Aceştia nu s-au mai întors... Noi suntem dispuşi să finanţăm funcţionarea cabinetelor, să achiziţionăm o locuinţă pentru medicul de familie, Casa de Sănătate să ne trimită medici dacă au dar, în primul rând să se asigure un cadru legislativ. E greu acum, cei care au probleme aşteaptă să vină vinerea, sună la ambulanţă şi-i duc la Urgente pentru un consult, o analiză sau o reţetă”, spune domnul Petruş Vlad, primarul comunei Poiana Cristei.

Comuna Andreiaşu nu mai are medic de familie de 8 ani. Cel care trece o dată pe săptămână, vine de la o distanţă de 125 km ( 250km dus/ întors) şi atunci, dispensarul pregătit ca la carte, se umple la refuz. Bolnavii - majoritatea în vârstă - vin de dimineaţă şi pleacă seara, deşi stau la 6-7 km distanţă, în zone mai greu accesibile.

O bătrână îşi spune oful cu năduf. 

La noi, când avem nevoie de medic, vine de pe la 2 încolo...” 

- Şi  până la 2 trebuie să staţi acolo, să aşteptaţi? întreb 

Dacă te duci la urmă, stai până seara”. 

- Dar dacă noaptea are cineva o criză, ce face?”  întreb

La Focşani!

În concluzie, salvarea e la tot la Salvarea de la Focşani, care-i duce pe bătrânii bolnavi la Urgenţe şi de acolo direct la spital.

S-ar părea că „o luminiţă” pâlpâie la „capătul tunelului”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că în strategia pe sănătate, pentru perioada 2023 – 2030, este propus un proiect-pilot pentru furnizarea de servicii medicale contra cost, peste programul medicului, spunând că nu este vorba despre o taxă suplimentară pentru serviciile medicale, sau de o taxare dublă a pacienţilor. E vorba doar de un proiect-pilot propus în această strategie, care trebuie să se desfăşoare între 2026-2028. Strategia e supusă dezbaterii publice, iar dacă guvernul nu consideră oportun acest proiect-pilot, poate să dispară.

În momentul de faţă această opţiune există doar în zona unităţilor sanitare private şi propunerea de pilot este pentru 1, 2, 3 unităţi - în care să se încerce în spitalele respective - dacă medicii vor să lucreze peste program, să poată să desfăşoare această activitate în regim privat. E vorba de reţinerea unei sume de bani de spitalul public şi cu altă sumă e retribuit medicul sau asistenta pentru activitatea suplimentară", a subliniat ministrul Alexandru Rafila

În felul acesta ministrul crede că problemele se vor rezolva. Numai că, cei trăiesc în localităţile rurale, nu au salarii foarte mari iar pensiile sunt mici, majoritatea in jur de 1250 lei, de unde să plătească un consult de specialitate, sau mai multe, cât despre operaţie...  Şi apoi, oamenii spun că, dacă tot trebuie să scoată bani din buzunar, atunci merg direct la Focşani, sau Adjud, unde este aparatură modernă, de ultimă oră, să plătească un medic specialist pentru consult, care ar şti imediat ce tratament să le recomande. 

Cum rămâne însă cu localităţile care nu au nici acum un medic de familie? Şi cum rămâne cu programul de după program? 

P.S. Teoretic ar mai fi nişte instrumente acum la îndemână, digitalizarea, telemedicina, acordarea de la distanţa de servicii medicale, mai ales pentru zonele mai puţin accesibile, iar în Vrancea de această situaţie este vorba şi de faptul că persoanele predispuse la îmbolnăviri, sau care au boli cronice, bătrânii în special, nu se descurcă, nu au calculator, sau nu ştiu să-l folosească, iar în zonele de munte nici internetul nu-şi face treaba de multe ori. N-ar fi mai bun un medic în carne și oase? se întreabă retoric cei peste 15.000 de beneficiari de asistenţă medicală de familie, fără medic, din Vrancea.  ( Janine VADISLAV )

 

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.