Social

Apel umanitar | 5 copii din satul vrâncean Făurei au nevoie de o casă pe care să n-o zboare vântul  

Janine VADISLAV
28 ian 2022 18623 vizualizări

O mamă cu 5 copii, din satul Făurei, com. Garoafa are nevoie de o casă. Acoperişul de deasupra capului nu mai e sigur şi se poate prăbuşi la un cutremur de câteva grade. Alina, care îşi creşte singură copiii, este îngrozită, dar nu are ce face, banii sunt puţini, doar alocaţia copiilor şi indemnizaţia de însoţitor pentru fiica cea mare, aflată la pat, care s-a născut cu o boală cumplită. Tatăl copiilor a plecat demult, uitând că are obligaţii... Dar copiii au nevoie de o casă în care să poată trăi omeneşte, să poată învăţa fără teama că tavanul le-ar putea cădea în cap, cu uşi care nu se închid bine, cu pereţi găuriţi prin care vântul suflă ca afară. 

Alexandru, Andreea, Iulia, Erica şi Catalina, împreună cu mama lor, Alina Gavriluţă şi bunica maternă, trăiesc într-o căsuţă veche de peste 100 de ani, pe care vântul o zgâlţâie din toate încheieturile. Ridicată din chirpici şi lut de bunicii Alinei, a fost moştenită de mama ei cu care împarte în acest moment spaţiul strâmt, deteriorat, cu tavane din care s-au desprins deja bucăţi mari, un pericol pentru cei 5 copii. O căsuţă bună, în care sa se simtă în siguranţă, a rămas doar un vis.

„N-am avut bani... De unde, cu ziua? Muncesc eu cu ziua, fiică-mea nu poate să se ducă cu ziua că are fata cea mare bolnavă, la pat. Banii azi îi ai, mâine nu”, spune Bunica.

O zi de muncă se plăteşte cu 80 de lei care abia ajung pentru pâine, ceva de mâncare, un caiet, o carte pentru copii, la şcoală. Bunica spune ca n-a reuşit să pună niciodată un leu deoparte, cât despre reparaţii, nici vorbă nu poate fi. În pod, şipcile s-au rupt şi doar lutul tavanului le mai ţine împreună.

- Nu vă este teamă? întreb.  

„Riscul nostru!” 

- Riscaţi?

„Riscăm, că altă posibilitate nu avem”, mai spune Bunica.

Singură, doar cu copii, Alina şi-a pierdut orice speranţă şi nici nădejde că ar mai putea rezolva ceva, că ar putea avea o viaţă mai bună, nu mai are. Pentru ea viaţa nu mai are nici o bucurie şi doar copiii o mai ţin.

„Şi singurătatea, mă omoară şi traiul acesta în sărăcie... Nu-i putere să fac, nu-i putere să... Nu mă pot descurca. Aş face singură, dacă aş avea cu ce”, spune Alina Gavriluţă.

Alina se simte atât de lovită de soartă încât nici nu-şi poate închipui că viaţa ei ar fi putut fi altfel, mai bună, mai sigură, cu mulţumire sufletească.

„Din toate visele pe care le-am avut încă din copilărie mi-a mai rămas un singur vis, acela de-a avea o casă pentru copii şi pentru mine. La orice cutremur noi trebuie să ieşim afară, cât de mic ar fi, că nu se ştie cum cade.”

Andreea, puştoaica din clasa pregătitoare, nu şi-a pierdut speranţa, mai mult ştie cum va trebui să arate viitoarea lor casă.

„Mare, frumoasă, cu sobe de teracotă şi cu parchet pe jos...”

- Cu cine o să stai în casa aceea? întreb

„Cu frăţiorii mei, cu mamaia şi cu mama.”

Dacă doriţi şi puteţi, ajutaţi această familie greu încercată de soarta să-şi vadă visul împlinit, să crească copiii în siguranţă. Puteţi dona, cât de puţin direct doamnei Alina Gavriluţă din satul Făurei, com. Garoafa, mama care îşi creşte singură cei cinci copii. Pic cu pic se face mai mult.( Janine VADISLAV )

 

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.