Social

Farmacia verde a profesorului odobeștean Vasile Tarciniu: Astăzi despre ”Năpraznicul” care poate vindeca orice boală (Sfântul Robert) - partea I

Vasile Tarciniu
19 aug 2022 5382 vizualizări

Sănătatea este bunul nostru cel mai important, de aceea trebuie ca toți să ne străduim să o menținem și să o cultivăm. Întotdeauna ne întoarcem la natură atunci când ne dorim sănătate. Ne bucurăm de tot ce ne oferă natura mai frumos! O zicală italiană spune: „Sănătatea este ca sarea în bucate. O observi numai atunci când lipsește.’’ De ce ar trebui să luăm în calcul consumul acestei minunăţii a naturii şi care sunt problemele de sănătate ce pot fi prevenite sau tratate cu „năpraznic”? Te invit să parcurgi rândurile următoare pentru a afla răspunsul! Vorbesc de această plantă deoarece o cunosc și o recoltez cu plăcere, dar cu timpul „năpraznicul” s-a împuţinat. Mi-am propus, că ar fi bine să ştiţi mai multe despre această plată, cu nume sonor, „năpraznicul” (Geranium robertianum), ce face parte dintre remediile cele mai valoroase ale fitoterapiei românești. Există nenumărate leacuri pe bază de „Năpraznic", în special pentru puterea sa revigorantă pentru femei, bărbaţi şi nu numai!

 Buruiană de dragoste

O credință populară spune că de Sfânta Marie este bine ca fetele să culeagă ”năpraznicul” (plantă care conține progesteron natural) și să-l poarte în sân pentru a atrage tinerii pe care îi plac. Unele fete şi femei ale acestui popor cred în Puterea Magică a „Năpraznicului”. Ele poartă în sân o punguţă de mătase în care ţin „Năpraznic”, ca un semn de preţuire. „Năpraznic ești, năpraznic să fii! Între buruieni de dragoste ești și buruiană de dragoste să rămâi!”

Renaştere din cenuşă

„Năpraznicul” (Geranium robertianum), este o plantă cunoscută și sub numele de „iarba Sfântului Robert”, acesta fiind numele călugărului care a descoperit aceată plantă, care este renumită pentru puterea ei de a ajuta la vindecarea unor boli grele, precum cancerul, tumorile și afecțiunile genitale ale femeilor. Sfântul Robert a studiat această plantă, el a trăit cu 1000 de ani în urmă, într-o mică mănăstire din Franța. Spunea despre „năpraznic” că poate vindeca orice boală, că redă tinerețea și puterea, vindecă fără greș tumorile, ajută trupul și spiritul să lupte împotriva răului din interior și din exterior. După moartea sfântului „Năpraznicul” a căzut în uitare, devenind mai degrabă un mit decât un remediu recunoscut ca atare. Aceasta, până în anul 1976, când un articol scris de medicul spaniol José Ferrandiz intriga lumea ştiinţifică. Autorul descrie utilizarea „Năpraznicului” în cancer şi prezintă cazuri vindecate cu ajutorul acestui leac. Cancerul de colon, de sân, de ovare, de col uterin sau pulmonar erau consemnate ca intrând în remisie după câteva luni, prin utilizarea acestei plante care făcea şi face concurenţă celor mai evoluate medicamente şi tratamente. Pornind de la acest articol, mai mulţi fitoterapeuţi din întreaga lume au folosit „Năpraznicul” în tratamente anticancer şi în multe alte boli, dovedindu-i uimitorul har vindecător. Astăzi această plantă a devenit din nou o adevărată vedetă în lumea medicinei, unde este una dintre plantele de căpătâi în tratamentul cancerului. Putem spune: renaşterea acestei plante din cenuşă. Să o cunoaștem în continuare mai bine.

Descrierea botanică a plantei

„Năpraznicul” este o iarba de leac enigmatică, se mai numeşte popular şi „ciocul berzei” sau „ciocul cocorului”, datorită înfăţişării sugestive. Este o planta ierboasă de mici dimensiuni, cu tulpina dreaptă cilindrică, fragedă, îngroşată la noduri, roșiatică, ramificată și acoperită cu peri fini glanduloşi, înaltă de 25-60 cm. Rădăcina este pivotantă. Frunzele bazale sunt dispuse în rozetă, frunzele tulpinale în 3-5 segmente, dublu-penat sectate, glandulos păroase pe ambele feţe, au peţiolul lung, sunt opuse, roşiatice.Frunzele, ca și tulpinile,sunt moi la atingere și se rup ușor. Florile sunt de culoare roz-liliachii, rar albe, așezate câte două pe un singur peduncul, prevăzut cu peri glandulari, lungi, zbârciţi şi cu peri simpli, orientaţi în jos.Înflorește din mai până în septembrie. Corola este dialipetală (cu petale libere), pe tipul 5. Fructul este o capsulă cu formă de cioc, lung de cca. 2 cm, seamănă cu un cioc de barză, de unde și numele de ciocul cocorului (ciocul berzei), o denumire raspândită în România.

„Năpraznicul” crește spontan, îndeosebi în zonele de munte și de deal, preferă umbra, locurile umede de la marginile de drum, de pe malul pâraielor, din rupturile de mal și solurile bine afânate cu multă materie organică nedescompusă. „Napraznicul” nu este o plantă prea spectaculoasă, poate doar în afara numelui și al mirosului puternic, pătrunzător, înțepător, destul de asemănător cu cel al transpirației unei fiare, părând multora respingător și neplăcut. Când sunt zdrobite frunzele proaspete au un miros asemănător cu cel de cauciuc ars. Unii spun că partea aeriană cînd se recoltează, are miros de capră. Cu toate acestea ”năpraznicul” vindecă boli, din cele mai grave. Acest lucru ni-l confirmă rezultatele medicinei populare românești (în satele noastre de munte este un adevărat panaceu), dar și din țări precum  Austria, Germania, Elveția sau Ucraina. Tot mai mulți oameni afirmă că s-au vindecat de boli greu de tratat prin mijloace clasice cum ar fi cancerul uterin, intestinal sau pulmonar, sterilitatea sau impotența, tumorile benigne sau herpesul cu ajutorul său.

Întâlnirea cu „năpraznicul”

Culegătorul care se apropie pentru prima oară de aceasta plantă este foarte posibil să fie surprins la început de combinația inedită dintre florile ei delicate de culoare roz-violacee, tulpinile cu nuanță roșiatică și mirosul său puternic și greu (neplăcut pentru unele persoane), persistent, asemănător cu cel al rufelor murdare sau al vulpii şi este mai persistent după ploaie. Substanțele care dau mirosul neplăcut „năpraznicului” (numite terpene) sunt tocmai cele care au acțiune antitumorală directă. Dacă frunzele proaspăt culese se freacă pe corp, mirosul emanat pune pe fugă ţânţarii. Cei care au întâlnit această plantă și au intrat în contact direct cu ea, culegând-o timp de mai multe ore, cunosc cu siguranță senzația de vigoare și vitalitate care iradiază din palmele puternic impregnate cu uleiurile volatile ale plantei și se raspândește în tot corpul, creând ca prin miracol senzația de puterea și pofta de viață. Puterea vindecătoare a „năpraznicului” și secretul acestei plante sunt strâns legate de capacitatea ei de a produce o regenerare rapidă, chiar și într-un organism slăbit de boală și suferință.

Să aflam principalele indicații ale acestei plante, nu înainte de a afla mai întâi, cum se culege și cum se prepară.

Recoltarea

Planta se culege în toată perioada de înflorire, de la începutul lunii iunie până în lunile septembrie-octombrie. Se culege numai partea aeriană, tulpina cu frunze și flori, prin ruperea de la bază, dar fără rădăcini, pentru ca planta să se poată regenera după culegere.Tulpinile sunt foarte moi și se rup ușor, fără să fie nevoie de cuțit la cules.Planta se poate folosi proaspată (din frunze și tulpini se extrage sucul) sau, mai des, uscată.

Uscarea

Se curăță frunzele îngălbenite, iar uscarea trebuie să se facă cât mai repede, pentru a nu se încinge, în spații umbroase (în poduri acoperite cu tablă) și bine aerisite, în strat subțire. Datorită conținutului crescut de apă, pentru o uscare adecvată e necesar ca plantele să fie întoarse cel puțin o dată pe zi, mai ales dacă în locul de uscare aerul nu circulă suficient. Termenul de valabilitate al plantei uscate este de maximum doi ani.

Compoziția chimică a plantei, substanţe active importante

Puterea vindecătoare se datorează principiilor active valoroase din compoziția plantei. Partea aeriană a „năpraznicului” conține:uleiuri volatile, polifenoli (luptă împotriva radicalilor liberi și împotriva îmbătrânirii pielii), flavonoide (quercetina, terpene, cu proprietăți antioxidante), taninuri (în cantitate mare), vitamine (A,B,C), săruri minerale (calciu, potasiu, magneziu, fosfor, fier, germaniu), rezine, geranină (o substanţă deocamdată puţin studiată,cu acţiune antispasmodică, antiinflamatoare, analgezică şi antiseptică), acid citric, acid elagic (antioxidant ce inhibă multiplicarea celulelor canceroase), tanoizi, fitohormoni, principiile amare.

Flavonoidele (dau culoare plantelor, au puternice proprietați antioxidante).

Quercetina este un antioxidant care se găsește în legumele cu frunze verzi, roșii, fructe de pădure sau broccoli.Este considerat un pigment sau colorant al plantelor și de aceea se regăsește în fructe și legume intens colorate, fiind socotit unul dintre cei mai abundenți antioxidanți din alimentația noastră.

Terpenele (dau mirosul și gustul plantelor sau fructelor).

Fitohormoni (Factorii de creștere).

Geranină (o substanţă deocamdată puţin studiată,cu acţiune antispasmodică, antiinflamatoare, analgezică şi antiseptică).

Polifenolii (Flavonoide, Acizi fenolici, Stilbene, Lignani) joacă un rol important în menținerea stării de bine, fiind o categorie importantă de antioxidanți.

Acidulelagic (antioxidant de origine vegetală cu potențial antiproliferativ, duce la moartea celulelor canceroase, inhibă multiplicarea celulelor canceroase și totodată previne apariția și dezvoltarea celulelor canceroase la persoanele cu predispoziție pentru cancer).

”Năpraznicul” este o sursă bogată de germaniu organic-Studiile au demonstrat că frumoasa floare cu nuanţe roz-violacee conţine o impresionantă cantitate de germaniu organic. Acest oligoelement cu efect puternic, cunoscut sub numele de Germaniu, ajută la stimularea oxigenării celulare, necesară în vindecarea tumorilor maligne şi a celor benigne, regenerarea celulelor slăbite sau îmbătrânite, dar și pentru capacitatea antioxidantă puternică, protecția împotriva radiațiilor, creșterea imunității și revitalizarea organismului, stimulează vindecarea herpesului, fibroamelor, hemoragiilor interne, chisturilor ovariene, dereglărilor menstruale.

Acțiunea citostatică, antioxidantă, radioprotectoare și imunostimulantă a acestor substanțe a fost dovedită de medicina modernă prin numeroase studii științifice.

”Năpraznicul”  planta iubirii

Viața în doi are ca liant principal o relație sexuală împlinită, potența scăzută afectează viața de cuplu, creează frustrări, temeri și aruncă umbre asupra legăturii dintre cei doi. Problemele de potență sunt din ce în ce mai des întâlnite în rândul bărbaților moderni din societatea actuală. O astfel de problemă poate reprezenta o sursă de frustrări în cuplu, generând,în timp, probleme în relația sentimentală și de familie, conduce la dificultăți de comunicare și la infidelitate. De aceea e bine să nu permiteti să se erodeze legătura sufletească cu persoana dragă. Un stil de viață armonios, un tratament cu suplimente pentru stimularea potenței, pot readuce încrederea și afecțiunea în cuplu.

Vă poate revigora viața sexuală și readuce armonia în cuplu „planta iubirii”, adică „năpraznicul”

Este un afrodiziac puternic care conține progesteron natural și este benefic atât pentru femei, dar mai ales pentru bărbați. Este stimulent şi reglator foarte bun al activităţii gonadelor (ovare și testicule).

Îmbunătățește viața sexuală a cuplului prin stimularea potenței bărbatului sau prin creșterea libidoului și deci a apetitului sexual al partenerei. Libidoul scăzut este o problemă cu care se confruntă tot mai multe femei. Stresul, oboseala și anumite tratamente medicamentoase sunt, de obicei, responsabile de această problemă. Dacă te confrunți cu această problemă și ți-ai dori o viață sexuală mai bună și mai activă, poți opta pentru ceaiuri cu „năpraznic”, care are rolul de a stimula libidoul și poate mări gradul de lubrifiere din timpul actului sexual, astfel încât relațiile intime să fie cât mai plăcute și mai relaxante. „Năpraznicul” stimulează circulația sanguină în zona genitală, ceea ce sporește intensitatea și plăcerea din timpul actului sexual, care va reaprinde pasiunea în cuplu, iar fericirea va reveni lângă voi.

„Năpraznicul” denumit și „planta iubirii”, dă rezultate uimitoare pentru cuplurile care își doresc conceperea unui copil

Năpraznicul” oferă o terapie alternativă pentru cuplurile care luptă să aibă un copil și în plus, organismul uman este mult mai compatibil cu acesta provenit direct din natură. Este o plantă medicinală folosită încă din timpuri străvechi pentru tratarea diferitelor afecțiuni și pentru sporirea fertilității. Are un rol important în a menține sănătatea sexuală, favorizează fecundarea și asigură sănătatea glandulară (masculină şi feminină) şi metabolică. În cazurile de sterilitate la femei dar și la bărbați, „năpraznicul” acționează eficient. Astfel, cistita, leucoreea, infertilitatea masculină, mobilitatea scăzută a spermatozoizilor, amenoreea, toate pot fi tratate cu ajutorul ceaiului de ”năpraznic”.

Acțiune farmaceutică

Pare o plantă firavă, dar are acțiuni terapeutice multiple și foarte puternice:reglator hormonal al aparatului genital, stimulator și reglator al activității gonadelor, îmbunătățește activitatea sexuală, crește apetitul sexual și performanțele sexuale, reglează ciclul menstrual,rezolvă sterilitatea femeilor, emenagog bun (declanşează ciclul menstrual), stopează procesele de îmbătranire, antihemoragică (realizează o vasoconstricţie, reducând sau oprind hemoragia), cicatrizantă, antiinflamatoare, detoxifiere a organismului, tonifiantă și revigorantă a organismului, hipotensivă, hipoglicemiantă, diuretică,anticatarală, emolientă, antiseptică, depurativă, favorizeaza procesele de eliminare a toxinelor, antibiotică, sudorifică, antivirală, astringentă şi antidiareică (datorată taninurilor conţinuţi), precipită proteinele din intestin şi reduce procesele inflamatorii acute ale intestinului cu distrugerea microorganismelor patogene. Ajută în lupta cu cancerul, în special în zona genitală, reduce radicalii liberi. Substanțele care dau mirosul neplăcut ”năpraznicului” (numite terpene) sunt tocmai cele care au acțiune antitumorală directă. Ajută la stări de șoc, angină, la ochi, dureri în piept, diabet, nefrită, inflamații cronice ale stomacului,afecțiuni ale ficatului și inflamațiile vezicii biliare, afecțiuni cutanate, ulcerații la picioare, calmează crampele, întărește inima, inflamația gurii și gâtului, sângerări nazale, oboseală, dureri nodulare (la alăptare), stimularea metabolismului, elimină metalele grele din corp, gastrită (cauzată de helicobacterpylori), rinichi și cistită, otita externă, răni care se vindecă greu. Poate fi utilizată pentru a preveni formarea de pietre în rinichi și în vezica biliară.

Forme de preparare. Mod de administrare

„Năpraznicul” se administrează sub formă de: macerat, infuzie, decoct, suc extras din frunze şi tulpini, pulbere și tinctură. În medicina populară românească existau odinioară nenumărate leacuri pe bază de „năpraznic”, planta fiind renumită în zonele de munte, mai ales pentru puterea sa revigorantă, deopotrivă la femei cât și la bărbați. În Vrancea,bărbații fără putere erau îmbrăcați mai multe zile la rând cu cămași înmuiate în fiertură de ”năpraznic”. În Bistrița, sucul proaspăt de năpraznic era combinat cu lapte (mai ales de capră) și era băut de femeile sterpe și de bărbații fără vigoare. În Neamț, din „năpraznic” era făcut un decoct, băut de femeile cu ciclu prelungit, lipsite de vlagă ori care răceau ușor la rinichi. În mănăstirile din Moldova „năpraznicul” era folosit mai ales pentru bolile intestinelor, pentru bolile organelor genitale la femei și contra cancerului uterin. În unele zone de munte, cu decoct concentrat de „năpraznic”, aplicat extern, se vindeca herpesul, în timp ce sucul era folosit pentru întremarea tuberculoșilor. Sucul și fiertura se mai consumau cu credința că opresc orice scurgere de sânge și alungă orice fel de junghi.

Urmează, pe scurt, câteva modalități de preparare și de administrare ale „năpraznicului”, preluate din medicina populară.

Maceratul la rece

Este una dintre metodele de administrare cele mai utilizate, alături de pulbere.

1) Pentru prepararea unei doze, se lasă la macerat în 250 ml de apă, 1 lingură de pulbere de ”năpraznic”, timp de 8 ore (de seara până dimineața). Dimineața, maceratul se filtrează și se consumă la scurt timp după aceasta. Administrarea se face pe stomacul gol, câte 1 cană de macerat de 2-3 ori pe zi, în funcție de necesități. Maceratul la rece poate fi administrat atât intern, cât și extern sub formă de spălături sau comprese. Unele persoane folosesc ceaiul obținut din macerarea „năpraznicului” în loc de apă de gură sau pentru gargară.Pentru uzul extern, se poate recurge la o concentrație mai mare de plantă (cca. 2 linguri de plantă pentru 1 cană cu apă).

2) Ceaiul de ”năpraznic” macerat la rece se obţine din trei linguri de plantă, proaspătă sau uscată, la un litru de apă rece.Se lasă de seara până dimineaţa, se strecoară şi se bea fracţionat în timpul zilei.Se bea cu înghiţituri mici, de preferat înainte de masă.

Infuziile

Infuziile sunt foarte utilizate. Infuzia se obține prin opărirea în apă a plantei (frunze, flori și iarba). Preparare:peste cantitatea recomandată de plante se toarnă o cană de apă clocotită (200-250 ml), apoi vasul se acoperă și se lasă de obicei 10-15 minute, dar poate fi și mai mult, după care se strecoară. Aceasta,însă, nu e o regulă absolută.Infuziile pot fi simple sau combinate.

Infuzia simplă

Mod de preparare: Se prepară dintr-o lingură plină cu plantă, adăugată în 250 ml apă clocotită. Când apa dă în clocot se adaugă planta, se opreşte din fiert, apoi se lasă acoperită la răcit, timp de 20 minute la temperatura camerei, după care se strecoară.Astfel ceaiul este gata.Consumul se face în stare calduță și respectând norma maximă de consum 200 ml, cu pauze de minim 1 oră între consumuri.

Infuzia combinată

1)  Mod de preparare: Două linguri de frunze şi flori uscate nemăcinate (doar mărunţite puţin) se pun într-o o cană de 250 ml cu apă plată la înmuiat, de seara până dimineaţa.După acest timp se filtrează licoarea rezultată (care nu este altceva decât un macerat), iar peste plantă rămasă se toarnă 1 cană de apă clocotită și se lasă jumătate de oră la infuzat, apoi se strecoară.La final se combină cele două extracte, maceratul cu infuzia, astfel obținem infuzia combinată.Dacă nu există contraindicații, se pot bea 3-4 căni de ceai de ”năpraznic” pe zi,cu 20-30 de minute înainte de mesele principale.Ceaiul nu se bea dintr-o dată, ci se soarbe înghiţitură cu înghiţitură (unii terapeuţi recomandă să se bea cu lingura).Curele cu ceai de ”năpraznic” pot dura între 1-3 luni, în funcție de caz, iar după fiecare 30 de zile de tratament se recomandă, să se facă o pauză de o săptămână.

2) Două lingurițe de plantă uscată la 250 ml apă, se lasă la macerat la temperatura camerei, timp de 8-10 ore, după care se va strecura. Separat se va face din 2 lingurite de plantă un infiltrat. Acesta se va pune în 250 ml de apă clocotită.Se va acoperi pentru 10 minute, după care se va strecura. După ce acesta se mai răcește se amestecă cu primul preparat și se obține infuzia combinată. Se consumă pe cursul unei zile căte 2-3 căni, cu înghițituri mici (pentru ceaiul de ”năpraznic” este bine să se folosească apă plată). Se recomandă consumul în stare calduță și respectând norma maximă de consum 200 ml cu pauze de minim 1 oră între consumuri.

Ceaiul de „năpraznic” mărește imunitatea. Înlătură oboseala și durerile de cap. Combate afecțiunile tumorale. Spălături și comprese la nivelul ochilor au dat rezultate deosebite în tratamentul cataractei, glaucomului, conjunctivitelor acute și cronice, blefaritelor, orjeletului (ulciorului la ochi,adică o tumefacție dureroasă localizată în grosimea pleoapei),etc

Decoct

Decoctul se obține prin fierberea în apă a componentelor din plante (frunze, flori, fructe, muguri). Soluția extractivă apoasă în urma decocției se obține astfel: Aproximativ 1-2 lingurițe dintr-o plantă se fierb între 5 si 15 minute (frunzele, florile) și între 20-40 de minute (scoarța, cojile și rădăcinile) în 250 ml de apă. Decoctul se strecoară fierbinte. Aceasta, însă, nu e o regulă absolută.

Decoctul de ”năpraznic”

Mod de preparare:peste două linguri mari de plantă se toarnă 500 ml apă clocotită, apoi se pune la fiert la foc mic și acoperit, timp de 1-10 minute, se strecoară fierbinte, după care se răcește 15-20 minute (tot acoperit). Se beau trei căni de ceai pe zi, dimineața și seara, cu 20-30 de minute înainte de mesele principale. Pentru un rezultat mai benefic,se recomandă folosirea ceaiului împreună cu tinctura de „năpraznic” (se pune o lingură de tinctură într-o cană de ceai).Tratamentul cu acest ceai se face pe o perioadă de 1-3 luni, în funcție de gravitatea afecțiunii. După fiecare 30 de zile de tratament se face obligatoriu pauză o săptămână, după care se poate relua tratamentul.

Observaţie importantă. Pentru ceaiul și decoctul de „năpraznic” nu se folosește apă de la robinet, ci doar apă plată, sau apă de izvor care nu trebuie sa fie mai veche de 48 de ore.

”Năpraznicul” este una dintre plantele cu proprietăți medicinale miraculoase.

Printre cele mai cunoscute moduri de preparare și consumare se numără ceaiurile, aceste băuturi miraculoase care pot fi servite oricând. Infuzia din această plantă este unul dintre cele mai puternice remedii contra numeroaselor tipuri de cancer, dar beneficiile lui terapeutice și profilactice nu se limitează doar la această maladie gravă. Ceaiul de „năpraznic” a mai fost recomandat de către specialiști dacă doriți să urmați o cură de detoxifiere, întrucât această plantă este foarte bogată în antioxidanți. Iată motivele pentru care merită să introduci ceaiul de „năpraznic” chiar astăzi în dieta ta zilnică.

Ceaiul de „năpraznic” tratează cancerul. „Năpraznicul” nu este doar un adjuvant în lupta contra cancerului, ci un real tratament, spun fitoterapeuții. Există cazuri în lume în care persoane bolnave de cancer pulmonar, mamar, intestinal, de piele sau uterin au fost vindecate doar cu ajutorul acestei plante medicinale.

Ceaiul de ”năpraznic” tratează infertilitatea la bărbați și femei. Năpraznicul este o plantă cu puternice proprietăți vindecătoare asupra organelor reproducătoare, în vederea combaterii infertilității atât la femei, cât și la bărbați. Curele cu ceai de „năpraznic” ajută la tratarea impotenței, a oligospermiei și astenospermiei la barbați și a fibroamelor uterine, chisturilor ovariene sau a tulburărilor de ciclu menstrual și ovulației la femei.

Ceaiul de „năpraznic” tratează afecțiuni gastrointestinale. Ceaiul de ”năpraznic” este un tratament natural de încredere în vindecarea ulcerului sau diareei, dar și a altor inflamații intestinale.

Ceaiul de „năpraznic” este un tonic fizic și psihic. Ceaiul de „năpraznic” este un puternic remediu contra stărilor de oboseală, epuizare și surmenaj. Energizează organismul și îl protejează de atacul radicalilor liberi. În plus, are un efect relaxant și asupra sistemului nervos, combătând rapid efectele stresului în corp.

Ceaiul de „năpraznic” întărește imunitatea și previne infecțiile. Ceaiul de ”năpraznic” este unul dintre cele mai puternice imunostimulatoare naturale, datorită concentrației crescute de fenoli, compuși cu rol esențial în combaterea multiplicării agenților patogeni în organism și în prevenirea infecțiilor. Încetinește procesul de înmulțire a bacteriilor sau a virusurilor. Este aliatul de nădejde al sănătății în sezonul rece, când virozele respiratorii sunt extrem de active, protejandu-te cu succes de neplăcutele afecțiuni.

Alte afecțiuni ce pot fi ameliorate cu ceai de „năpraznic”: „Năpraznicul” este folosit pentru a îmbunătăți funcționarea ficatului și a vezicii biliare, pentru a reduce inflamațiile care pot să apară la rinichi, la vezica urinară sau la vezica biliară. De asemenea, ceaiul de „năpraznic” poate împiedica formarea pietrelor la rinichi sau la nivelul sistemului urinar. Se folosește și pentru, sterilitate, tuberculoză, leucoree, cistită hemoragică, enterită hemoragică,ulcer gastroduodenal hemoragic, cancer uterin, ovarian, pulmonar, intestinal, mamar, diabet, hipertensiune arterială, obezitate, boli psihice produse sub acțiunea stresului, protejează organismul împotriva radiațiilor, normalizează procesul de diviziune celulară.

Se mai utilizează și în loc de cafea

Românii au înţeles că ceaiurile nu sunt bune doar atunci când te îmbolnăveşti. Un ceai din planta „năpraznic”, poate fi băut în locul cafelei.

Sucul extras din planta proaspătă

Se poate obține casnic foarte simplu, prin 2 metode.

1)-O mână de tulpini, frunze și flori proaspete se taie mărunt cu ajutorul unui cuțit după care se pun într-un mojar și se pisează bine până devin ca o pastă.Apoi se filtrează printr-un tifon,iar sucul rezultat se consumă ca atare, sau se combină imediat cu lapte de capră.Se pot consuma câte 6 linguri de suc pe zi.Deși necesită un anumit efort, efectele curative ale acestui elixir vegetal compensează din plin munca depusă.

2)-O metodă mai modernă este să folosim un blender/mixer/robot de bucătărie cu care se mărunțesc fin, frunzele și florile înmuiate în puțină apă, astfel stoarcerea se face mai ușor.Vom prepara dintr-o mână de tulpini și flori proaspete și 50 ml de apă rece, o pastă foarte fină care în final se filtrează printr-un tifon,obținându-se astfel un amestec de suc concentrat de ”năpraznic” și apă. Se ia câte 1 linguriță, de 4 ori pe zi, înainte de mese. Cura durează 3-6 luni.Sucurile trebuie să fie administrate imediat după extragere pentru că altfel își pierd proprietățile curative.

Sucul proaspăt de „năpraznic” cu miere de albine. O variantă care amplifică efectele terapeutice (tonice, revigorante și afrodiziace) și totodată crește termenul de valabilitate al sucului de „năpraznic” constă în combinarea acestuia cu miere de albine în proporție de 60% miere, 40% suc proaspăt.

Sucul proaspăt de „năpraznic” și lapte. O modalitate românească tradițională de administrare a sucului proaspăt de ”năpraznic” constă în amestecarea acestuia cu lapte proaspăt. Consumarea de 2 ori pe zi a unei combinații de suc de ”năpraznic” și lapte (1 lingură de suc la o cană de lapte), sub forma unei cure de 2-3 săptămâni poate să combată sterilitatea și impotența, să crească imunitatea organismului și să diminueze procesul îmbătrânirii sau al degradării accelerate a organismului. În unele cazuri se pot administra 6 linguri de suc de „năpraznic” pe zi, de obicei diluat cu tot atâta lapte proaspăt.

Sucul proaspăt de „năpraznic” cu lapte și miere. Sucul natural din planta proaspătă amestecat cu lapte și miere se administrează câte 6-8 linguri pe zi, în cure de 3-6 luni sau mai mult. Poate fi eficient în caz de cancer, tumoribenigne, tulburări ale aparatului genital, impotență hormonală și psihică (mai puțin cea vasculară). În cazul în care vom folosi planta proaspătă, sucul va fi extras în maximum 2-3 ore de la culegere.

Pulberea de „năpraznic”

Cel mai eficient mod de administrare este folosirea puberei de plantă. S-a constatat că în pulberea de „năpraznic” s-ar conserva cel mai bine calităţile plantei. Se recomandă în special în afecţiunile mai grave. Pentru obținerea ei trebuie ca planta să fie de calitate bună, uscată bine și să nu fie mai veche de 2 ani.

Mod de preparare: planta întreagă se usucă și apoi se macină fin cu ajutorul unei râșnițe de cafea, după care se cerne cu sita pentru făină albă. Pulberea obținută se păstrează într-un borcănel de sticlă care se închide ermetic.Se poate consuma în maxim 2-3 zile, apoi se macină o nouă cantitate.Se va lua 1-2 lingurițe de 3 ori pe zi, pe stomacul gol, cu cca.30 de minute înainte de a mânca, în special în afecțiunile grave. Pulberea se ține sub limbă timp de 10-15 minute după care se înghite cu puțină apă.”Năpraznicul” se administrează sub formă de pulbere mai ales pentru creșterea vigorii și vitalității, tratarea sterilității, în cazurile de cancer și în bolile în care nu se recomandă un aport prea mare de lichide. Se poate face acest lucru o perioadă mai lungă, în cure de 3-6 luni, fără efecte secundare.

Pulbere de „năpraznic” cu miere. Pudra de ”năpraznic” și mierea de albine se amestecă în părți egale. Mierea va înmuia pulberea și o va face mai ușor de înghițit. Se consumă câte 1-2 lingurițe de 3 ori pe zi, înainte de masă. O cură durează 3-6 luni. Este bine să se prepare doar cantitatea de pulbere necesară pentru o zi, pentru ca efectele să fie maxime. Acest remediu este indicat în special în cancer (mamar, genital, de piele), impotență și sterilitate la bărbați. Dacă boala este într-un stadiu grav,se recomandă și un regim alimentar strict, bazat pe sucuri de fructe, legume și crudități, după dieta recomandată de Rudolf Breuss..

Pentru vindecarea cancerului, în medicina populară franceză și engleză, există o rețetă în care se combină pulberea de „năpraznic” cu galbenuș proaspăt de ou, care este foarte bogat în seleniu.De aceea, formula folosită tot mai mult,în prezent, împotriva cancerului, este asocierea „năpraznicului” cu seleniu concentrat, obținut din surse 100% vegetale.

Pulbere de ”năpraznic” cu gălbenuș de ou

Pentru vindecarea cancerului,în medicina populară franceză și engleză,există o rețetă în care se combină pulberea de „năpraznic” cu galbenuș proaspăt de ou, care este foarte bogat în seleniu. De aceea, formula folosită tot mai mult, în prezent, împotriva cancerului, este asocierea „năpraznicului” cu seleniu concentrat,obținut din surse 100% vegetale.

Mod de preparare: Se freacă 1 gălbenuș de ou crud cu 1 linguriță cu vârf de pulbere de ”năpraznic”, până se omogenizează.Acest amestec se consumă de 3 ori pe zi, pe stomacul gol.O altă recomandare este să se consume acest amestec dimineața înainte de masă, iar în restul zilei să se mai consume încă 3 lingurițe de pulbere de ”năpraznic” simplă, cu apă sau cu miere. Se va face o cură de cel puțin 3 luni, până la un an. Tratamentul se asociază cu regim vegetarian cu foarte multe crudități. Se poate asocia și cu alte plante și remedii, neexistând incompatibilități în acest sens.   

Tinctura de „năpraznic”

O tinctură este un remediu care acționează foarte rapid, deoarece corpul nostru metabolizează alcoolul foarte repede, așa că atunci când iei o tinctură, te poți aștepta să simți rezultatele aproape imediat, chiar într-un interval sub 10 minute. Pentru o tinctură de bună calitate se utilizează planta proaspătă, nu cea uscată, folosindu-se acea parte a plantei care conține cea mai mare cantitate de principii active. Se folosește intern, dar și extern sub forma de comprese, gargară. Această tinctură stimulează vindecarea rănilor și le dezinfectează simultan. Se păstrează 2 ani.

1)  Se  vor pune într-o sticlă,50 g de plantă mărunțită sau chiar transformată în praf, fără să se îndese, peste care se adaugă alcool de 70 de grade. Se astupă ermetic, se lasă la macerat la soare timp de 3-4 săptămâni, timp în care se va agita de mai multe ori pe zi, pentru a se extrage principiile active din plante. Se va strecura după această perioadă. Apoi se strecoară,se îmbuteliază în sticle închise la culoare, bine închise, la răcoare. Se administrează câte o linguriță din tinctură, de 3-4 ori pe zi diluată cu apă. Este bine ca aceasta să se ia înainte de mese. Pentru un efect mai puternic şi rapid se recomandă să consumaţi tinctura împreună cu ceaiul de „năpraznic”, o linguriţă la o cană de ceai.

2)  Tinctura de ceai de ”năpraznic”: macerați o săptămână, 20 de grame de plante uscate în 45 de grame de alcool pur și 35 de grame de apă.Consumați 20-30 picături, de trei sau patru ori pe zi.

3) Tinctura de ”năpraznic”(Extract Hidroalcoolic) Ingrediente: apă plată 50%, „năpraznic” părți aeriene 26%, alcool (96%) 24%.Mod de administrare: o lingură de 3 ori pe zi înainte de mesele principale. Durata unei cure obişnuite este de la 2-4 luni în funcţie de rezultate.

Vinul de ”năpraznic”

Se pun 20 de linguri de ”năpraznic” uscat şi mărunţit (sau două mâini de ”năpraznic” proaspăt),într-un litru de vin roşu.Se lasă la macerat două săptămâni, după care amestecul se filtrează.Se administrează câte o lingură, de trei ori pe zi, cu 10-15 minute înainte de masă.Are efecte tonice digestive, antispastice, afrodiziace (atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi), antidepresive.Există, de asemenea, indicații pentru utilizarea la inflamații și ulcere în zona genitală,la veruci genitale.

Comprimate sau capsule cu ”năpraznic”

În cazul în care nu vrei să consumi această plantă sub formă de ceai, poți lua suplimente. Ele constituie forma de administrare cea mai frecvent folosită în prezent, deoarece sunt foarte ușor de îngerat, sunt bine tolerate de organism și au un efect puternic, mai ales în timp.Sunt un amestec dintre o bază neutră (numită excipient) și plantă extrem de fin macinată. În farmaciile și în magazinele naturiste de la noi din țară, se găsesc comprimatele care sunt un amestec de frunze, tulpini și flori de ”năpraznic”, amestec ce și-a dovedit eficiența în foarte multe cazuri.Se mai găsesc atât capsule care conţin pulbere simplă de ”năpraznic”, cât și capsule care pe lângă ”năpraznic”, conţin un extract natural, bogat în seleniu, care să-ipotenţeze efectul antitumoral, stimulator hormonal şi al fertilităţii.Dacă apelați la administrarea de comprimate, acestea se pot înghiți cu apă sau se pot sfărâma în gură (absorbția substanțelor bioactive este mult mai rapidă).Doza recomandată pentru adulți este de 2 comprimate de 3 ori/zi,în condițiile în care comprimatele conțin 350 mg de ”năpraznic” pe comprimat.În cazul adulților, sunt recomandate câte două comprimate de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale.Tinerii între 15 și 18 ani pot lua câte 1-2 comprimate de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale.Copiii între 7 și 14 ani pot să ia câte un comprimat de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale.Comprimatele se înghit cu o cantitate suficientă de apă sau se sfărâmă în gură.

Precizări

1) Administrarea în formă lichidă este favorabilă în cazurile de afecțiuni pulmonare, reumatism, convalescență, infecții renale și în toate situațiile în care urmărim ca efectul de drenaj al plantei să fie mai accentuat.

2)Administrarea în formă de pulbere este favorabilă mai ales pentru creșterea vigorii,a vitalității, tratarea sterilității, în cazurile de cancer și în bolile în care nu se recomandă un aport prea mare de lichide.

Să avem sănătate!Sper că aceste informații v-au fost necesare,acestea nu sunt menite să înlocuiască consultul și tratamentul prescris de medic.Cereți întotdeauna avizul  medicului.

A consemnat: Prof. Vasile Tarciniu, Odobeşti

Foto: Prof. Vasile Tarciniu

Profesorul  de matematică Vasile Tarciniu este colaborator al Ziarului de Vrancea

Citiți și: Farmacia verde a profesorului odobeștean Vasile Tarciniu: Leurda - partea a II-a.Citiți despre una din minunile terapeutice ale naturii;

Farmacia verde a profesorului odobeștean Vasile Tarciniu: Leurda - partea I;

Farmacia verde a profesorului odobeștean Vasile Tarciniu: Astăzi, despre planta medicinală numită PODBAL;

Farmacia verde a profesorului odobeștean Vasile Tarciniu: Astăzi amănunte pentru cititorii ZdV despre pasiunea pentru plantele medicinale


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.