Social

Farmacia verde a profesorului odobeștean Vasile Tarciniu: Astăzi despre „Năpraznicul care poate vindeca orice boală”-partea a III-a

Vasile Tarciniu
25 apr 2023 3909 vizualizări

Știm foarte bine că fără sănătate nu avem mai nimic. Pe vremea când descoperirile medicinei moderne nu erau atât de avansate, oamenii găseau în natură aproape tot ce le trebuia pentru a se însănătoşi. Remediile naturiste s-au păstrat peste ani, iar eficienţa terapeutică a plantelor a făcut ca şi astăzi să fie promovate ca panaceu.

Despre năpraznic știm că în cele mai multe cazuri administrarea este internă, dar planta este de folos şi uzului extern.Extern se folosește sub formă de: gargară, comprese, cataplasme, băi cu fiertură de plantă.

Năpraznicul poate fi folosit pentru  vindecarea herpesului

Planta este destinată uzului extern, ca şi soluţie curativă pentru vindecarea mai multor tipuri de herpes cu diverse localizări, inclusiv cel genital.Remediul 1:  Herpes cu diverse localizări – cu infuzia combinată foarte concentrată, de năpraznic (5 lingurițe la cană) se fac spălături locale și se pun comprese.

Remediul 2:Se recomandă și tinctura de năpraznic,care se aplică de cateva ori pe zi, câte 1-2 picături.  Se poate folosi și pulberea de năpraznic,este bună în tratarea herpesului, dacă e fiartă în apă, vreme de 5 minute.

Remediul 3:Herpes genital - pentru eliminarea diconfortului care apare la nivelul mucoasei vaginale, se fac spălături locale cu un decoct concentrat de năpraznic. Se prepară ca și infuzia combinată, dar din 4 linguri de pulbere de năpraznic la 500 ml apă, care nu se opăresc cu apă, ci se fierb vreme de 5 minute.

Remediul 4:Contra herpesului ocular, se prepară o infuzie combinată din cele trei plante, câte 2 lingurițe de năpraznic, 2 linguriţe de gălbenele şi 2 linguriţe de brusture la 250 ml (o cană) de apă. Cu infuzia combinată se pun de 2-3 ori pe zi comprese, pe ochii cu pleoapele închise și se păstrează vreme de 30-60 de minute.

Năpraznicul poate fi folosit pentru oprirea hemoragiilor

Remediul 1:Epistaxis (hemoragii nazale) – Pentru a opri sângerările nazale se prepară un decoct concentrat de năpraznic (2 lingurițe de plantă la o cană cu apă fierbinte). Când infuzia este călduță se strecoară și se amestecă bine cu o linguriță de sare. Din acestă soluție se picură,1-2 picături în nara care sângerează, cu ajutorul unei pipete. Se poate aplica și un tampon de vată,îmbibat cu această soluție.

Remediul 2:Hemoragii uterine de diverse etiologii– Pentru a opri sângerările se prepară un decoct concentrat de năpraznic (4 linguri de plantă,la un litru cu apă fierbinte și lăsăm la fiert 5-10 minute). Când infuzia este călduță,se strecoară și se folosește pentru spălături vaginale.Intern pentru hemoragii uterine de diverse etiologii,se foloseșteși pulberea de năpraznic. Se administrează câte o jumătate de linguriță de pulbere din 2 în 2 ore în primele 3 zile ale tratamentului, după care se administrează de 4 ori pe zi.

Remediul 3:Pentru spălături vaginale,este foarte bine să fie asociate plante utile pentru oprirea hemoragiilor anormale.Se prepară o infuzie din urmatoarele plante: 2 linguri de năpraznic,2 lingurițe de răcușor,3 lingurițe de saschiu,o mână de urzică,2 linguri de vâsc.Se pun în 500 ml de apă și se fierb 5-10 minute.Cu această infuzie se fac  2 spălături,pe zi,cu ajutorul unui irigator.Jetul va fi cu o presiune foarte mică și evitând temperaturile foarte calde sau foarte reci.

Năpraznicul poate fi folosit pentru afecțiuni ale ochilor

Înainte de orice tratament,se șterge ușor fiecare ochi cu apă fiartă și răcită.Se utilizează alt tampon pentru fiecare ochi. Năpraznicul este destinat uzului extern, pentru menținerea sănătății ochilor și ca soluţie curativă pentru vindecarea afecţiunilor oculare precum conjunctivita şi cataracta.Tamponarea ochilor iritaţi cu un pansament îmbibat cu ceai de năpraznic are efecte benefice pentru zona respectivă.

Remediul 1:Pentru eliminarea disconfortului care apare la nivelul ochilor se aplică pe pleoape comprese cu maceratul sau cu infuzia de plantă. Infuzie: Puneți 50 de grame de plante într-un litru de apă clocotită și lăsați-o la rece. Compresa este o variantă mai simplă a cataplasmei. Ea consta în înbibarea unui tifon sau a unei cârpe curate în ceai de plantă sau tinctură diluată și aplicarea pe pleoape.Ca și cataplasmele,compresele se schimbă de mai multe ori pe zi și se reîmprospătează cu susbtanța cu care sunt îmbibate.

Remediul 2:Pentru ochi, se prepară un ceai din 20 g vârfuri înflorite la 1 litru apă fiartă, se lasă la răcit 20 min. Se fac spălături de 2 ori pe zi sau comprese.Spălăturile oculare și compresele la nivelul ochilor cu infuzie de năpraznic,au dat rezultate deosebite în tratamentul cataractei, glaucomului, conjunctivitelor acute si cronice, blefaritelor, orjeletului, etc.

Remediul 3:Persoanele care suferă de blefarită, conjunctivită sau cataractă pot face spălături oculare cu infuzie de năpraznic, de 2-3 ori pe zi, timp de cel puțin 21 de zile. Pentru a prepara infuzia, adăugați într-o cană cu apă fierbinte 2 lingurițe de plantă uscată, bine mărunțită. Lăsați la infuzat 15 minute, după care strecurați și folosiți infuzia călduță.

Remediul 4:Ceai din frunze de năpraznic, amestecat cu aloe vera, în proporții egale. Se  spală ochii cu acest amestec, de două ori pe zi. Iată relatarea unei paciente din Australia, care a folosit acest remediu: „Am cataractă la ambii ochi, ochiul stâng fiind complet orb. Din cauza unor probleme de sănătate nu suport operația, așa că am făcut un ceai din frunze de năpraznic, amestecat în proporții egale cu aloe vera. Mi-am spălat ochii cu acest amestec, de două ori pe zi. După aproape trei săptămâni, am început să am un pic de lumină în ochiul meu stâng, iar vederea ochiului drept s-a îmbunătățit".

Remediul 5:  Cataplasmă pe ochi,pentru iritaţii oculare, oboseală oculară. Se face o pastă formată din năpraznic, argilă sau alte substanțe benefice și apă caldă suficientă pentru a forma o pastă groasă. Apoi se înfășoară într-o bucată de pânză și așezată pe ochi,se menţine 30 de minute,se schimbă de mai multe ori pe zi. Pasta se poate face cu năpraznic proaspăt sau uscat și măcinat.Remediul 6:  Se pun pe ochi comprese cu suc din năpraznic proaspăt,se țin 20-30 minute.Tratamentul se face 7 zile.

Năpraznicul poate fi folositpentru afecțiunile mucoasei bucale

Năpraznicul poate fi folosit pentru menținerea sănătății mucoasei bucale. Aftele sunt leziuni de micidimensiuni,însă foarte dureroase,ale mucoasei bucale,pe limbă,îngreunând vorbirea,mestecatul și înghițirea.

Remediul 1:Pentru eliminarea disconfortului care apare la nivelul cavității bucale se recomandă spălături bucale și clătirea gurii cu maceratul sau cu infuzia de plantă.Infuzie: Puneți 50 de grame de plante într-un litru de apă clocotită și lăsați-o la rece. Este folosită pentru clătiri, gargară și comprese. Pentru dureri de gât se recomandă adăugarea mierii.                                      Remediul 2:Penru inflamația gurii și a gâtului. Decoct: Se fierb 60 g de frunze de năpraznic într-un litru de apă. Utilizați lichidul filtrat, răcit și îndulcit cu miere pentru a clăti gura.

Remediul 3:Pentru eliminarea disconfortului care apare la nivelul faringelui se face gargară cu maceratul sau cu infuzia de plantă,amestecul nu trebuie înghițit. Ceai de năpraznic pentru gargară și tratarea rănilor: Se toarnă 250 g de apă clocotită peste două lingurițe de plante uscate (sau o linguriță de rădăcină uscată), se lasă timp de cinci minute (care vor fi 15 în cazul rădăcinii), se strecoară,se face gargară și se mai  bea o ceașcă de două ori pe zi.

Remediul 4:Pentru stomatite, afte și micoze bucale – se clăteşte gura timp de 5-10 de minute, de 2-3 ori pe zi, cu decoct combinat de năpraznic drept apă de gură.Această aplicație externă are efecte cicatrizante, antiinflamatoare, calmează senzația de durere și de usturime. Acest tratament este valabil și contra micozei bucale.Remediul 5:  Inflamarea gâtului și răgușeală: Ceaiul călduț de năpraznic scade disconfortul provocat de amigdalită sau gingivită.Se recomandă să se combine cu aceeași cantitate de mușețel.

Remediul 6:Frunzele proaspete de năpraznic pot fi mestecate pentru a diminua durerile la nivelul gurii sau al gâtului.

Năpraznicul poate fi folosit pentru vindecarea de hemoroizi.

Remedii naturiste pentru hemoroizi: băile de şezut alungă durerile.

Remediul 1:Foarte eficiente sunt băile de șezut.Bolnavii de hemoroizi pot face băi de șezut cu infuzie combinată de năpraznic, care să dureze cel puțin 20 de minute, de 2 ori pe zi, până la atenuarea simptomelor. Pentru a prepara infuzia combinată de năpraznic aveți nevoie de o cană cu apă rece, în care adăugați 2 lingurițe de plantă uscată și mărunțită, pe care o lăsați apoi la macerat peste noapte. Dimineața se filtrează, iar lichidul obținut se păstrează. Frunzele se infuzează într-o cană cu apă fierbinte timp de 30 de minute, după care se strecoară, iar lichidul obținut se amestecă cu cel deja pus la păstrare. Pentru baia de șezut se prepară 1 litru de infuzie combinată, care se amestecă cu 5 litri de apă călduță. Acest tratament extern are efect antiinflamator si puternic cicatrizant.După baie se poate folosi un unguent de galbenele sau poate fi introdus anal un supozitor cu propolis.

Remediul 2:Infuzie: Puneți 50 de grame de plante într-un litru de apă clocotită și lăsați-o la rece. Este folosită pentru comprese. Umezește un prosop de bumbac cu infuzia făcută. Stai în fund pe prosop timp de 15 minute. Repetă procedeul de 3-5 ori pe zi.

Remediul 3:Bunicii spuneau că băile de şezut cu tătăneasă şi coajă de stejar ajută ca hemoroizii să se retragă. Pentru baia de şezut cu tătăneasă trebuie să prepari un decoct din 4-5 linguri de rădăcină la o cană cu apă fierbinte.După ce laşi cana acoperită 15 minute, strecori decoctul şi îl adaugi în doi litri de apă la temperatura camerei. Şi băile locale cu decoct din coajă de stejar aduc beneficii în cazul hemoroizilor. Prepară decoctul din 40 g de coajă de stejar la un litru de apă clocotită şi lasă la răcit. Acoperi 10 minute, apoi strecori. Băile de şezut se fac seara, câte 3 şedinţe a câte 5 minute, fiecare dintre ele la un sfert de oră. Tratamentul se face două săptămâni.

Năpraznicul poate fi folosit pentru afecţiuni genitale

Această plantă poate fi folosită la multe afecţiuni ale sferei genitale, atât la bărbaţi cât şi la femei. 

Remediul 1:Spălături sau băi de şezut cu năpraznic. Atunci când apar simptome neplăcute în zona genitală,mancărimi, inflamație , bubițe,usturime,o serie de măsuri de auto-îngrijire pot fi de un real folos,în toate cazurile prin tratament extern se înţelege spălături vaginale făcute cu irigatorul sau la bărbaţi se spală glandul şi se pot face băi de şezut. Se va întrebuinţa numai ceai la temperatura corpului şi jetul cu care se va face spălătura nu va fi puternic, deci irigatorul se va lăsa la o înălţime de maximum 75 de cm. În cazurile în care jetul este prea slab nu se pot face spălături eficiente, iar în cazul în care este prea puternic, se pot produce răniri. În cazul bărbaţilor se face baie de şezut.

Remediul 2:La scurgeri vaginale,găsește un lighean de baie,apoi fă un decoct de năpraznic și pune în lighean,apoi așează-te pe lighean și astupă-te cu o plapumă și stai jumătate de oră.Are efect.Aburul îți va scurge pentru o perioadă acel lichid.Fă acest tratament până la vindecare.

Remediul 3:Echinaceea s-a dovedit a fi foarte eficientă pentru tratarea infecțiilor, iar consumul de usturoi întărește în plus și imunitatea.

Năpraznicul pentru afecțiuni renale și urinare

Băile de șezut sunt de mare ajutor, contribuie la alinarea simptomelor și grăbesc vindecarea. Baia poate fi doar de șezut sau generală și e bine să dureze 15-20 de minute. După aceea, se stă cu zona bazinului la căldură.

Remediul 1:Se pot face băi calde cu năpraznic. În general se pune 1 mână de plantă la 5 litri şi se fierbe timp de 20 minute. Se strecoară şi se stă în cadă timp de 30 minute.Se pot  amesteca și 10 picături de ulei esențial de lemn de santal care are proprietăți antimicrobiene, antiseptice și antiinflamatorii.

Remediul 2:Curățarea rinichilor. E bine să se facă o baie fierbinte între 2 și 3 noaptea (în faza de bioritm a rinichilor).

Remediul 3:Incontinența urinară (pierderea necontrolată a urinii). Se fac băi calde de șezut cu năpraznic,coada șoricelului, coada calului (100 g plante la fiecare baie), sare de bucătărie (2 pumni de sare de Basna). Se beau zilnic 4 cești de ceai de crețișoară. Se freacă regiunea vezicală cu esență de traista ciobanului, care înviorează musculatura dinspre exterior.

Năpraznicul pentru afecțiuni la nivelul pielii

Remediul 1:Pentru favorizarea regenerării pielii şi întreţinerea tenului se fac spălături locale sau badijonări cu maceratul sau cu infuzia de plantă.Infuzie: Puneți 50 de grame de plante într-un litru de apă clocotită și lăsați-o la rece. Este folosită și pentru comprese.

Remediul 2:Ceai de năpraznic pentru tratarea rănilor. Se toarnă 250 g de apă clocotită peste două lingurițe de plante uscate (sau o linguriță de rădăcină uscată), se lasă timp de cinci minute (care vor fi 15 în cazul rădăcinii), se strecoară,se facspălături și se bea o ceașcă de două ori pe zi.Pentru tratamentul rănilor se recomandă să se combine cu aceeași cantitate de mușețel.

Remediul 3:Cataplasma din frunze proaspete pentru răni și ulcerații ale pielii – frunzele proaspete și strivite se aplică pe răni sub formă de comprese.

Remediul 4: Se aplică tinctura de năpraznic, diluată 1:1 cu apă,pe răni minore, sub formă de comprese. Această tinctură stimulează vindecarea rănilor și le dezinfectează simultan.

Remediul 5:Infecții ale pielii,băi cu fiertură de plantă.Este util și consumat intern, sub formă de ceai, cât și folosit extern, sub formă de cataplasme, direct pe locul afectat.

Remediul 6:Unguentul de năpraznic și rostopască. Se prepară din 50 g năpraznic și 50 g rostopască,100 g ulei de cocos,200 g ceară de albine,50 ml ulei de măsline.Într-un vas emailat,se pun ceara și uleiul,la foc mic,când totul s-a topit,se adaugă plantele tocate mărunt,se lasă pe foc 15 min,amestecând continuu cu o lingură de lemn,apoi se oprește focul,iar amestecul se lasă la macerat 24 de ore.În continuare amestecul se reâncăzește,apoi se strecoară,se pune în sticle închise la culoare,timp de maxim 90 de zile.Se masează locurile afectate ,timp de 10 min.

Menţinerea sănătăţii părului

Remediul 1:Pentru menţinerea sănătăţii părului, se fac spălături locale cu maceratul sau cu infuzia de năpraznic.

Remediul 2:Cantități egale denăpraznic,urzică,frunze de nuc,soc și mesteacăn se fierb într-un  litru de apă.Cu aceastăinfuzie se clătește părul.

Remediul 3:Rădăcini de brusture,rădăcini de urzică și alcool,se pun la macerat 14 zile,la temperatura camerei.Se masează ușor capul,cu acest macerat zilnic,timp de o lună.

Năpraznicul poate fi folosit pentru ameliorarea durerilor

Dureri de gât și răgușeală.

Remediul 1:Pentru dureri în gât sau răgușeală,se face ceai din năpraznic și se face gargară sau se clătește gâtul fără a se înghiți,din jumătate în jumătate de oră. Ceaiul se prepară din 1 lingură plantă la 200 ml apă rece, se încălzește până la punctul de fierbere, se lasă 5 minute. Între mese se pot bea 2-3 cești pe zi,din acest ceai.

Remediul 2:   Într-o cană cu apă călduță,se adaugă o lingură tinctură,de năpraznic.Cu acest amestec se face gargară de câteva ori pe zi.

Remediul 3:Se pun comprese fierbinți la gât,cu săculeți de năpraznic.Ca să nu ardă pielea,se pune mai întâi o cârpă udă.

Remediul 4:Se amestecă 250 ml de ulei de măsline, o mână de năpraznic măcinat și un ou.Se agită compoziția până se formează o emulsie care se așează pe gât.După ce se îndepărtează,se masează gâtul cu ulei.

Remediul 5:Pentru faringită,laringită,infecții în gât în general,se folosește infuzie din năpraznic,rostopască,turiță mare și sunătoare.Se face gargară,3 reprize pe zi,3 min fiecare,are efecte antibiotice și antivirale extrem de puternice,eliminând repede infecțiile de la nivelul gâtului.Este eficientă și pentru tuse convulsivă ,se face 4-6 gargare,pe zi.

Durei de urechi

Remediul 1:În cazul dureilor de urechi se folosesc frunzele proaspete, zdrobite care se pun în urechi cu atenție.

Remediul 2:Se pun pe urechi comprese calde cu un săculeț de năpraznic.

Remediul 3:Se pune în ureche un tampon îmbibat cu 15-20 picături de tinctură de năpraznic,de 2 ori pe zi.

Remediul 4:Se ține fața și urechea în aburii rezultați din fierberea năpraznicului.Se poate scurge apa,iar planta se poate pisa într-un unguent cu care se maseasă fața și urechea.

Dureri de piept.

Remediul 1:Se face o cocă de pâine cu drojdie de bere, în carese amestecă năpraznic măcinat,100 ml oțet,100 ml ulei măsline și 100 ml vin.Se pregătește o compresă pe care se întinde coca și se aplică pe piept.

Dureri de umeri

Remediul 1:Se amestecă,50 g năpraznic pulbere, 50 g tămâie pulbere și 50 g oțet de mere.Se pregătește o compresă cu acest amestec și se pune pe locul dureros.Timp de trei seri se repetă procedura.

Dureri reumatice, durerile articulare, osoase sau musculare.

Năpraznicul era cunoscut şi de daci, îi acordau importanţă medicinală. Cu decoctul plantei se făceau spălături şi oblojeli la junghiuri.

Remediul 1:Se pun comprese fierbinți pe zona dureroasă,cu săculeți de năpraznic.Ca să nu ardă pielea,se pune mai întâi o cârpă udă,apoi se învelește în pătură.Compresele fierbinți au un efect pe termen scurt în ameliorarea durerilor.

Remediul 2:Dacă vrei să te bucuri de perioade mai lungi fără dureri, atunci încearcă băile calde. Poți face acasă aceste băi fierbinți, cu regularitate care te ajutăîn ameliorarea durerilor de reumatism.

Remediul 3:Un remediu excelent pentru artrită esteuleiul de năpraznic și rostopască.Se prepară astfel,se iau 2 mâini de năpraznic și 2 mâini de rostopască,proaspăt culese.Se spală,se zvântă și se zdrobește,apoi se pune într-un borcan de sticlă,peste care se adaugă 1 litru ulei de măsline presat la rece.Se închide borcanul ermetic și se lasă la macerat timp de 14 zile,la loc călduros,dar ferit de lumina soarelui,se agită de 4-6 ori,pe zi.Se filtrează și se ține în sticluțe mici de culoare închisă.Se folosește numai extern,prin masarea articulațiilor afectate de boală,zilnic,timp de 30 de zile.Se face pauză de 14 zile și se poate relua la nevoie.

Dureri de șale

Remediul 1: Se pun comprese fierbinți pe șale,cu săculeți de năpraznic,stropiți cu o cană de rachiu de struguri.Ca să nu afecteze pielea,se pune mai întâi o cârpă udă,apoi se învelește în pătură.

Remediul 2: Se fac băi de șezut cu năpraznic,în care se stă 20 minute.Căldura va alunga durerea în câteva ore.

Remediul 3:Se fac băi de șezut cu coada calului,în care se stă 20 minute.După câteva băi,durerile dispar.

Remediul 4:Se pun la macerat în 250 ml spirt medicinal următoarele plante:năpraznic,fructe de tuia,sunătoare,sânziene și tătăneasă,câte 20 g din fiecare.Acestea se țin la macerat într-un borcan cu capac,timp de 12 ore,apoi se fierb la bain-marie timp de3 ore,în 500 ml ulei de floarea soarelui.Se filtrează și adăugăm 10 ml ulei de cuișoare.Cu acest ameste, se face masaj începând de la baza capului,de-a lungul coloanei și insistând în zona șalelor.

Menţinerea sănătăţii sinusurilor

Pentru menţinerea sănătăţii sinusurilor, se fac comprese locale sau badijonări cu maceratul sau cu infuzia de plantă.

Năpraznicul poate fi folosit pentru alungarea insectelor.

Acest articol este pentru informare și înainte de a începe un remediu, consultați medicul specialist.

A consemnat: Prof. Vasile Tarciniu, Odobeşti

Foto: Prof. Vasile Tarciniu

Profesorul  de matematică Vasile Tarciniu este colaborator al Ziarului de Vrancea

Citiți și:Farmacia verde a profesorului odobeștean Vasile Tarciniu: Astăzi despre ”Năpraznicul” care poate vindeca orice boală (Sfântul Robert) - partea I;

Farmacia verde a profesorului odobeștean Vasile Tarciniu: Astăzi despre ”Năpraznicul care poate vindeca orice boală” - partea a II-a


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.