Social

Farmacia verde a profesorului odobeștean Vasile Tarciniu: Astăzi despre ”Năpraznicul care poate vindeca orice boală” - partea a II-a

Vasile Tarciniu
4 ian 2023 12877 vizualizări

Tratamente interne cu năpraznic

Năpraznicul poate vindeca orice boală,a spus Sfântul Robert.Năpraznicul sau Iarba Sfântului Robert, este o plantă lăsată moștenire de acest sfânt, cu care el a făcut multe minuni terapeutice în timpul vieții.Acest sfânt în anul 1000 după Hristos, trăia într-o mică mănăstire din Franța, la Molesme și putea vindeca orice boală, punând toate miracolele terapeutice în seama lui Dumnezeu, pe care-l chema în ajutor, prin rugăciuni fierbinți și posturi îndelungate, precum și pe seama plantelor pe care le cultiva în gradina mănăstirii ori le culegea din pădurile din apropiere.Dânsul ca orice om credincios, își nega harul vindecător și spunea despre această plantă că redă tinerețea și puterea, vindecă tumorile și luptă împotriva răului din interior și din exterior.Din cele mai vechi timpuri şi până astăzi, meşteşugul vindecării suferinţelor umane nu s-a putut despărţi de plantele medicinale. Până în urmă cu un veac, aproape toate „leacurile” folosite de om erau de origine vegetală.

Sănătatea este cel mai de preț lucru pe care-l avem,care se poate pierde atât de ușor dacă nu avem grijă de noi.Este cunoscut faptul că o mare parte din bolile vremurilor în care trăim sunt produsul vieții dezordonate de zi cu zi.Alimentația noastră devine tot mai haotică (mese neregulate, asocierea greșită a alimentelor, mâncatul în grabă și la ore improprii), procesată (devitalizată, lipsită de enzime) și plină de toxine, cu aditivi și cu un profil nutrițional dezechilibrat (exces de carbohidrați rafinați, de grăsimi saturate sau de sare),hidratarea insuficientă, stresul, lipsa odihnei și a sportului, poluarea mediului înconjurator și alte obiceiuri nocive (excesul de alcool, fumatul, administrarea improprie de medicamente)se pot concretiza în boli supărătoare.Din fericire, toate aceste lucruri se pot corecta. Pe lângă tratamentul convențional, recomandat de medic, există și remedii din natură, anumite plante, care le pot fi de folos pacienților. Vestea și mai bună este că județul nostru deține multe locuri cu aer foarte curat și multe plante medicinale, care pot contribui la recăpatarea sănătății. Fiecare plantă medicinală e „specializată”, ca un medicament în toată regula, pe câte o afecţiune sau mai multe.

O comoară nebănuită a pădurilor noastre este năpraznicul

Despre năpraznic se poate vorbi o zi întreagă la câte poate vindeca... În medicina populară românească,existau leacuri pe bază de năpraznic, fiind renumit pentru puterea sa revigorantă, atât la femei cât și la bărbați. În Vrancea, bărbații fără putere erau îmbrăcați zile la rând cu camăși înmuiate în fiertură de năpraznic. În Bistrița, sucul proaspăt de năpraznic era amestecat cu lapte, de regulă cel de capră, fiind băut de femeile sterpe și de bărbații fără vigoare.În Neamț, decoctul era băut de femeile cu ciclu prelungit, lipsite de vlagă sau care răceau ușor la rinichi. În mănăstirile din Moldova, era folosit pentru bolile intestinelor, bolile organelor genitale la femei și contra cancerului uterin. În unele zone de munte,cu decoctul concentrat, aplicat extern, se vindeca herpesul, iar sucul se folosea pentru întremarea tuberculoșilor. Sucul și fiertura se consumau cu credința că opresc orice scurgere de sânge și că alungă orice fel de junghi.Vă las să descoperiți aceste calități consumându-l. Există multe remedii naturiste pe bază de năpraznic care dau rezultate în multe afecțiuni, fie că le foloseşti sub formă de ceai, pulbere, tinctură sau în stare proaspătă. Tinctura este forma cea mai bună de administrare datorită concentrației, iar substanţele benefice sunt mai rapid asimilate.

Ce boli vindecă această plantă(năpraznicul)?

Greu de răspuns la această întrebare, având în vedere că numărul lor este tot mai mare. Să aflăm în continuare principalele indicații terapeutice ale acestei plante.

Tulburări digestive

Năpraznicul este un adevărat balsam pentru tubul digestiv, taninurile pe care le conține în tulpinile sale cicatrizând leziunile, reducând inflamațiile, inactivând focarele de infecție.

Infuzia. Se face infuzie din 2 linguriţe cu plante şi 250 ml apă, când apa dă în clocot, se pun plantele, se opreşte din fiert. Se lasă acoperit timp de 15-20 minute la infuzat, apoi se strecoară.Se vor bea 3 căni pe zi înaintea meselor principale,cu 30 minute. Pentru afecţiuni mai mari se pot bea chiar 6 căni pe zi,se consumă și între mese, nu are gust neplăcut. Pentru afecţiuni cronice și un rezultat benefic se recomandă folosirea ceiului împreună cu tinctura de năpraznic - se pune o lingură de tinctură în fiecare cană de ceai, astfel are o acţiune mai rapidă.Cura cu acest ceai se poate face 3 luni /6 luni / 9 luni,în funcție de gravitatea afecțiunii.Se recomandă ca după fiecare 30 de zile de tratament să se facă obligatoriu pauză de o săptămână.

Decoct.Se face un decoct din două linguri mari de plante la 500 ml apă, când apa dă în clocot, se pun plantele, se fierbe 1 minut acoperit după care se răcește 15-20 minute (tot acoperit), ulterior se strecoară.Se beau trei căni de ceai pe zi, dimineața și seara, cu 20-30 de minute înainte de mesele principale. Pentru un rezultat mai benefic, se recomandă folosirea ceaiului împreună cu tinctura de năpraznic (se pune o lingură de tinctură într-o cană de ceai).Tratamentul cu acest ceai se va urma pe o perioadă de 1-3 luni, în funcție de gravitatea afecțiunii.După fiecare 30 de zile de tratament se face obligatoriu pauză o săptămână, după care se poate relua tratamentul.

Tinctură. Doza pentru consumul zilnic: Câte 1 lingură de 3-5 ori pe zi, ca atare sau diluată în apă sau ceai de năpraznic. Pentru persoanele care nu suportă sau cărora le este interzis/restricționat consumul de alcool, tinctura se diluează în ceai fierbinte, procedeu prin care alcoolul se evaporă, fără a afecta conținutul de substanțe biologic active din ceai.

Tratează cu succes bolile inflamatorii

Năpraznicul este o valoroasă plantă antiinflamatoare și este utilizată în tratarea tuturor bolilor în care inflamația este prezentă:de la faringite la boli inflamatorii intestinale, boli articulare și vasculare.

Vindecă diareea, inflamații ale intestinelor, colita de fermentaţie 1) Diaree, dizenterie, colită (inflamația colonului) – pentru efecte rapide, se folosește infuzia combinată concentrată de năpraznic (2-3 lingurițe la cană). Se beau 3-4 căni pe zi.Pentru afecțiuni cronice, se recomandă administrarea împreună cu tinctura de năpraznic (o linguriță la fiecare cană de ceai).Are un efect de precipitare a proteinelor din intestin, ceea ce determina un efect foarte rapid de diminuare a inflamației și de distrugere a microorganismelor de la acest nivel.

2) Pentru tratarea bolilor intestinale cronice se administrează comprimate: cate 4-6 pe zi, în cura de 45 de zile.

3) În aceste afecţiuni, efecte foarte bune se obţin prin asocierea năpraznicului cu scoarţa de stejar.Se combină pulbere de năpraznic cu pulbere din scoarţă de stejar,în cantităţi egale. Din acest amestec, se iau câte 2 linguriţe pe zi, până la vindecare.Tratamentul este un excelent adjuvant contra dizenteriei.                                                                                                                                                         

4)Diaree, colită de fermentație.Pentru efecte rapide, se folosește ceaiul de năprasnic, din care se bea un litru pe zi. Pentru tratarea bolilor intestinale cronice se folosește pulberea: 4 lingurițe pe zi. Efecte foarte bune se obțin prin asocierea cu scoarță de stejar.

5)Pentru cei care suferă de ulcer se recomandă, trei căni ceai de năpraznic pe zi, cu o jumătate de oră înaintea principalelor mese și împreună cu tinctură de ghințură (o linguriță la fiecare cană de ceai), putându-se dublă cantitatea de ceai și tinctură,chiar și între mese.Tinctura de ghințură cicatrizează ulcerul vechi (cu nișă). Ulcerul nu trebuie operat pentru că boala poate recidiva, tinctura de ghințură în combinație cu ceaiul de năpraznic cicatrizează ulcerația.

Adjuvant în hemoragii interne, ulcere hemoragiceși gastroenterite hemoragice – se consumă, zilnic,infuzia combinată de năpraznic, obţinută dintr-o linguriţă de plantă la o cană cu apă, câte patru căni pe zi. În medicina populară românească, năpraznicul se mai numește și „închegătoare”, deoarece administrat în doze mari oprește hemoragiile, favorizând coagularea sângelui și formarea țesuturilor cicatriceale.

Pentru angină pectorală: Angina afectează întregul organism de lipsa fluxului de sânge și de oxigen, pentru că această boală să nu avanseze, trebuie ca ceaiul să fie consumat de trei ori pe zi, timp de două săptămâni. Nu vă vindecă boala, dar cu siguranță va scădea simptomele.

Întarește sistemul imunitar și previne infecțiile

Năpraznicul este aliatul de nădejde al sănătății în sezonul rece, când virozele respiratorii sunt extrem de active.Cercetările spun că pentru persoanele care suferă de infecții virale, infecții care apar în special, în sezonul rece, năpraznicul este soluția ideală, datorită conținutului său bogat în fenoli și datorită efectului său antibiotic și imunostimulator. Această plantă neutralizează radicalii liberi şi stimulează, în timp,imunitatea organismului, fiind bun tonic și revitalizant.Are efecte de prevenirea a erupțiilor herpetice, a infecțiilor gripale, ajută la ținerea sub control a hepatitelor virale.

1)  Ceaiul de năpraznic(macerat cu infuzie) este unul dintre cele mai puternice imunostimulatoare naturale, datorită concentrației crescute de fenoli, compuși cu rol esențial în combaterea multiplicării agenților patogeni în organism și în prevenirea infecțiilor (bacteriene și virale).                        

Mod de administrare: se beau 3-4 căni din acest ceai pe zi, pe stomacul gol. Ceaiul se bea înghițitură cu înghițitură (unii terapeuți recomandă să se bea cu lingura), neîndulcit.

Pentru rezultate mai rapide și mai benefice se recomandă a fi folosit împreună cu tinctura de năpraznic.Cura necesară este de 42 de zile, 21 zile prima tranșă, 5 zile pauză și înca 21 zile a doua tranșă.Între curele cu ceai se poate folosi și pulberea, de 2-3 ori pe zi, care se ține sub limbă timp de 15-20 de minute.

2)  Pentru recăpătarea forţelor, se poate bea suc proaspăt de năpraznic cu lapte (de capră).

3) Se recomanda cura cu năpraznic, din care se iau cate 3-6 comprimate pe zi, vreme de minimum 30 de zile.

4) Pentru herpes genital, se iau câte 6 comprimate de năpraznic pe zi, timp de 3 luni. Sunt bune și spălăturile cu decoct concentrat de năpraznic, preparat din 4 linguri de plantă, fierte 5 minute.

Nefrită(inflamație a rinichilor), cistită(inflamație a vezicii urinare), urinare cu sânge (hematurie)

Năpraznicul este utilizat pentru a trata probleme ale rinichiului și ale vezicii urinare.Este un excelent diuretic fiind utilizat pentru a stimula diureza în boli asociate cum ar fi excesul de greutate, cistite, uretrite.

1) Se bea infuzie combinată de năpraznic,2-3 căni pe zi și se iau 3-4 lingurițe pe zi de pulbere de salvie cu puțină apă. În ceaiul de năpraznic se pune și o linguriță de ghimpe.Are efect cicatrizant şi stimulent imunitar local. Este foarte bine ca infuzia să fie asociată cu plante antiseptice urinare mai puternice:merişor, tinctură de ienupăr, tinctură de răşină de pin, ce au efect cicatrizant, antiinflamator și stimulent imunitar local.La nevoie se pot bea cantități ceva mai mari de ceai:1,5-2 litri pe zi.                                                                                              

2) Pentru infecții ale rinichilor se prepară ceai din 30 g vârfuri înflorite la 1 litru apă fiartă, se lasă 10 min, se beau 3 cești pe parcursul zilei.

Oboseală cronică, surmenaj,depresie, astenie.                                                                           

Năpraznicul este considerat în prezent una dintre cele mai bune plante adaptogene, sporind rezistența la stres, mărind rapid imunitatea organismului, neutralizând radicalii liberi. Este eficient într-o gamă foarte mare de boli.Tratamentele cu această plantă au dat rezultate foarte bune la persoanele afectate de stresul accentuat și prelungit, surmenaj, sindromul de oboseală cronică, tuburări nervoase, migrene.Aceste stări patologice generând dereglări hormonale, tulburări metabolice, scăderea imunității și alte dereglări, conducând în timp la grave îmbolnăviri.Tratamentul cu năpraznic are efecte sedative uşoare, favorizând regenerarea nervoasă şi ajutând la îmbunătăţirea gradată a tonusui psihic.

1) Se administrează sub formă de pulbere, se ia câte 1 linguriţă rasă de pulbere, de 3- 4 ori pe zi, în cură de 1- 2 luni.

2) Dacă vă simțiți obosit, extenuat, o cană de ceai de năpraznic, vă poate oferi o stare de energie și vitalitate.

3) Se ține o cură de 2 luni, timp în care se administrează câte 6 comprimate de năpraznic pe zi. Acest tratament are efecte sedative ușoare, favorizează regenerarea nervoasă, ajută la îmbunatățirea gradată a tonusului psihic.

Tuberculoză și infecții ale plămânilor în general                                                                                                           

O altă boală năpraznică în care această plantă ajută, este tuberculoza cu diverse localizări (evident are rol adjuvant). Ceaiul de năpraznic este folosit mai ales în fazele destul de avansate ale bolii, având rolul de a întări organismul, de a stopa hemoragia și chiar de a inhiba dezvoltarea microorganismelor patogene.

1)  Se folosește ceaiul de năpraznic,în cure de 2-3 săptămâni. Doza este de 3-4 căni pe zi.

2)  Vara se bea suc de năpraznic, amestecat cu lapte de capră în părți egale.

Iradiere, sechele după iradiere, radiații, expunere excesivă la soare

Năpraznicul este una dintre cele mai rezistente plante din lume la acțiunea radiațiilor, fie că este vorba de expunerea excesivă la soare,de undele electromagnetice emise de stațiile de transformare sau de liniile de înaltă tensiune, ori chiar de radiațiile ucigătoare provenite din deșeurile radioactive. Este recomandat după radioterapie pentru combaterea efectelor iradierii, după radiografii, RMN sau CT repetate, marilor utilizatori de telefonie sau computer etc. Pornind de la aceste observații, mai mulți cercetători considerăcă această plantă poate fi folosită împotriva radierii de orice tip: unde ultraviolete, unde electromagnetice, deșeuri radioactive etc.Administrată intern, combate imediat efectele iradierii și îndepărtează anumite sechele.Este un excelent mijloc de prevenire a unor afectiuni produse de radiații  cum ar fi: erupțiile cutanate, migrenele, tulburările nervoase, diferite forme de cancer a pielii.

1) Se bea ceai de năpraznic(infuzie combinată), minim jumătate de litru,chiar 1 litru pe zi. Se consumă, mai ales imediat după iradiere, cantități mari de: ceai negru, ulei de cătină și cătină, afine și coacăze (uscate sau crude).

2)  Se ia o linguriţă de năpraznic de 4-6 ori pe zi. Are efect adjuvant.

3)  Se administrează comprimate de năpraznic, câte 6 pe zi, în cure de 3 luni, cu o lună de pauză.

Sterilitate,infertilitate, impotenţă și frigiditate

Sterilitatea este incapacitatea de a concepe un copil și se poate manifesta atât la femei, cât și la bărbați.

Sterilitate masculină                                                                                                                       

1) Se ia o linguriţă pulbere de năpraznic,de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, în cure de lungă durată, 6 luni. În practică s-a dovedit a fi extrem de eficientă combinaţia de năpraznic cu rădăcină sau seminţe de brânca ursului.

2)Se ia o linguriță de pulbere de năpraznic, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, în cure de lungă durată. În practică s-a dovedit a fi extrem de eficientă combinația de năpraznic cu rădacină sau semințe de brânca ursului. Cu ajutorul acestor combinaţii redutabile de plante româneşti, s-a putut vedea multe cazuri de bărbaţi care s-au vindecat de forme grave de oligospermie  şi astenospermie.

3) O reţetă populară indică pentru aceste cazuri şi consumarea unei linguriţe de suc proaspăt obţinut prin stoarcerea plantei, adăugată la ocană cu lapte. Se consuma astfel 3 căni de lapte cu năpraznic pe zi, efectele fiind uimitoare în ceea ce privește refacerea apetitului sexual și a puterii de a procrea.

4) Se iau zilnic câte 4- 8 comprimate de năpraznic, timp de 3 luni, apoi se face o pauză de o lună. Apoi tratamentul se reia, se ţin 4-6 cure cu năpraznic. De regulă,pentru eficacitate sporită, împreună cu năpraznicul se ia și seleniu natural, precum brânca ursului (câte 4-6 comprimate pe zi), cele două plante administrate intern mărind, în timp, concentrația de spermatozoizi și îmbunătățind motilitatea acestora.

Sterilitate feminină

1) Se administrează năpraznicul sub formă de infuzie combinată, câte un pahar (200 ml), de 4 ori pe zi, băut pe stomacul gol. Pe lângă ceaiul de năpraznic preparat după metoda de mai sus, femeilor le este recomandat să mai bea în fiecare zi și ceai de crețișoară - frunze și flori.Terapeutul austriac Rudolf Breuss relata că a folosit ceaiul de năpraznic pentru a trata opt cupluri care nu puteau avea copii. Ambii parteneri au băut zilnic 3 căni de năpraznic și, după mai puțin de un an, toate femeile erau însărcinate, ulterior născând copii sănătoși.

2)Se administrează pulbere de năpraznic. Se ia o linguriţă de 4 ori pe zi, de obicei în asociere cu puţină scorţişoară pentru atenuarea mirosului de năpraznic, care nu este foarte plăcut pentru femei.

Scorțișoara acest condiment simplu ajută în reglarea funcționalității ovarelor și este eficient astfel în evitarea infertilității. În plus, suplimentarea cu scorțișoară ajută în reglarea menstruațiilor, în vindecarea endomotriozei, a fibroamelor uterine și a amenoreei (lipsa menstruațiilor regulate) și previne infecțiile fungice.

3) Dacă nu suportați ceaiul sau pulberea, puteți lua năpraznicul sub formă de comprimate, cate 3-6 pe zi, pe stomacul gol, de regulă în cure de minim 3 luni, urmate de 1-2 luni de pauză.

Hemoragii uterine

Pentru hemoragii uterine de diverse etiologii, dismenoree, se administrează câte o jumătate de linguriță de pulbere din 2 în 2 ore în primele 3 zile ale tratamentului, după care se administrează de 4 ori pe zi.

Infertilitate

Năpraznicul este un remediu valoros pentru infertilitate,fiind utilizat de sute de ani în medicina tradițională pentru vindecarea cazurilor de infertilitate atât la bărbați cât și la femei.

1) Ceaiul de năpraznic poate fi preparat ca o infuzie obișnuită de ceai. Infuzia de obține din două linguri de plantă uscată la jumătate de litru de apă fierbinte. Se recomandă să se bea 4 cești de infuzie de ceai de năpraznic pe zi, înainte de fiecare masă,cu înghițituri mici, în cure de 3-6 lunI.

2)Altă metodă de preparare:O lingură de frunze și flori uscate, nemăcinate, se pun la macerat de seara până dimineața într-o cană de apă(250 ml).Dimineața se filtrează, iar planta rămasă se opărește cu încă o cană de apă, se lasă să se răcească timp de 30 minute la temperatura camerei, se filtrează și această infuzie. La sfârșit se combină maceratul cu infuzia. Administrare: Se beau 3 căni din acest ceai pe zi, pe stomacul gol. Ceaiul se bea înghițitură cu înghițitură (unii terapeuți recomandă să se bea cu lingura), neîndulcit. Pentru un efect mai eficient, la fiecare cană de ceai se pune o lingură Tinctură de Năpraznic.

3) Urmând metoda aceasta de preparare: se pun de seara 2 lingurițe de năpraznic în 0,5 l de apă plată rece, iar dimineața se strecoară. Peste planta strecurată se toarnă 0,5 l apă clocotită, se mai lasă la fiert 1-2 minute și se strecoară din nou. Când se răcește, ceaiul cald se amestecă cu ceaiul rece, fâcut de seara și se împarte în 4 părți egale.Administrare: Se beau 4 căni de ceai de năpraznic pe zi, băute înghițitură cu înghițitură, pe stomacul gol (dimineața, la prânz, după amiaza și seara, la culcare). O cură de 3-6 luni poate avea rezultate de durată.

4) Dacă apelați la administrarea de comprimate, acestea se pot înghiți cu apă sau se pot sfărâma în gură (absorbția substanțelor bioactive este mult mai rapidă). Doza recomandată pentru adulți este de 2 comprimate de 3 ori/zi, în condițiile în care comprimatele conțin 350 mg de năpraznic pe comprimat.

5) Cura cu vin de năpraznic. Se administrează câte o lingură,de trei ori pe zi,cu 10-15 minute înainte de masă.Are efecte afrodiziace (atât pentru femei,câtşi pentru bărbaţi)

Impotenţă

Năpraznicul este utilizat de foarte mulți ani în medicina tradițională pentru vindecarea cazurilor de impotență.

1) Atunci când aceasta apare din cauze hormonale sau datorită uzurii prea mari a organismului, ceaiul și mai ales sucul de năpraznic - 6 linguri pe zi - combinat cu lapte proaspăt de capră (la nevoie poate fi și de vacă) poate face minuni.                                                                                                                      

2)  Se administrează năpraznicul sub forma de comprimate, din care se iau căte 4-8 pe zi, în cure de 12 săptămâni, urmate de alte două săptămâni de pauză. Este un puternic stimulator hormonal, ale cărui efecte sunt resimțite în timp. Se recomandă acest tratament cu precădere în impotență hormonală și în impotența psihică (mai puțin în cea vasculară). Se poate lua în combinaţie cu brânca ursului, o altă plantă recomandată în cazuri de impotenţăşi infertilitate.

3) Pulberea de năpraznic. Se ia o linguriţă de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, în cure de lungă durată. De regulă,pentru eficacitate sporită, extrem de eficientă este combinaţia de năpraznic cu rădăcină sau seminţe de brânca ursului.Indicat pentru aceste cazuri mai este și consumarea unei linguriţe de suc proaspăt obţinut prin stoarcerea plantei, adăugată la o cană cu lapte.

Năpraznicul se asociază cu un extraordinar succes cu seleniul (care îmbunătățește calitatea spermei) și celebra plantă românească brânca ursului,cele două făcând un tandem redutabil, atât în tratarea impotenței, cât și a sterilității masculine.

Impotență și sterilitate la bărbați

Rețetă de năpraznic cu miere. Pentru ca efectele să fie maxime,se prepară pulberea necesară pentru o zi și se păstrează într-un borcănel de sticlă care se închide ermetic. Pulberea de năpraznic și mierea de albine se amestecă în părți egale. Mierea va înmuia pulberea și o va face mai ușor de înghițit. Se consumă câte 1 linguriță, de 4 ori pe zi, înainte de masă. O cură durează 3-6 luni.

Frigiditate

Năpraznicul este utilizat de mult timp în medicina tradițională pentru vindecarea cazurilor de frigiditate.

1)  Se va consuma 2-3 căni de ceai de năpraznic pe zi. Se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. 

2) În popor se spune ca o cană de ceai de năpraznic făcut mai vârtos (concentrat), în care s-au pus și câteva vârfuri de busuioc, are efecte... năpraznice. Totul este să suportați acest ceai, cu un miros mai puțin delicat.

3)  Năpraznicul se poate transforma în praf cu ajutorul râşniţei de cafea şi în acest caz se pune sub limbă o cantitate de o jumătate de linguriţă. Se ţine timp de 15 minute,apoi se înghite cu puţină apă. Se ia de 3 ori pe zi, preferabil înainte de mese cu 15 minute.

4)Se ia o linguriţă cu pulbere de năpraznic,de 4 ori pe zi, de obicei în asociere cu puţină scorţişoară pentru atenuarea mirosului care nu este foarte plăcut pentru femei.

 • Tulburări şi dereglări menstruale  

Năpraznicul este mult utilizat în medicina tradițională pentru vindecarea dereglărilor ciclului menstrual.Tratamentul se începe cu 3 zile înainte de apariția menstruației.Dacă ciclul menstrual este neregulat, faceți tratamentul acesta vreme de trei luni.

1) Ciclu prelungit sau amenoree (absența menstruației).Se administrează pulberea de năpraznic, câte 2-3 lingurițe pe zi, în cure de 28 de zile. Între cure se face o pauză de 1-2 săptămâni, după care tratamentul se poate relua. În caz de ciclu menstrual prelungit şi răceli la rinichi, este bun şi decoctul de năpraznic.Contra amenoreei, năpraznicul se asociază foarte bine cu brânca ursului (din care se iau câte 4 comprimate pe zi).

2) Hipermenoree (ciclu menstrual abundent și prelungit), stare de slăbiciune în timpul ciclului menstrual. Se bea ceaiul de năpraznic,2-3 căni pe zi și se ia câte 1 linguriță,de 3-4 ori pe zi, pulbere de salvie cu puțină apă. Efectele sunt mai puternice dacă năpraznicul se asociază cu iarbă de crețișoară, din care se iau 3 lingurițe de pulbere pe zi.

3) Hemoragii uterine de diverse etiologii, dismenoree (durerile menstruale). Se administrează pulbere de năpraznic,câte o jumătate de linguriţă din 2 în 2 ore în primele 3 zile ale tratamentului, după care se administrează de 4 ori pe zi.                                                                                                                 

4) Leucoree(scurgere vaginală, denumită popular poala albă).                                                                                 

1) Ceai complex format din:40 g năpraznic, 30 g de traista ciobanului, 30g urzică moartă albă, 40 g flori de galbenele. Se face o infuzie dintr-o jumătate de linguriță de amestec la o cană cu apă clocotită, care se bea de trei ori pe zi, timp de 2 săptămâni.

2) Se administrează năpraznicul sub forma de comprimate, din care se iau căte 3-6 pe zi. Se administrează și ceai de crețișoară sau de coada șoricelului.

Reumatism

Se pare că ceaiul de năpraznic are efecte similare cu ale fratelui său, ciocul berzei, ajutând la reducerea inflamației articulațiilor, la calmarea durerii, la micșorarea sensibilității la factorii climatici (umiditate, vânt, frig ș.a.).Se fac cure îndelungate, 3-6 luni, cu ceai de năpraznic,2-3 căni pe zi.

Diabet

Puțină lume știe că această plantă s-a remarcat în mod pozitiv ca adjuvant, în tratarea diabetului, prin scăderea nivelului de glicemie din sânge şi de a mări diureza. Diabeticii își pot completa tratamentul medicamentos și regimul alimentar cu ceai de năpraznic și troscot.

1)  Se consumă infuzia combinata de năpraznic, câte 2-3 căni pe zi, în cure de 30 de zile, urmate de 10-14 zile de pauză. Acest tratament are efect ușor hipoglicemiant (datorat principiilor active amare din compoziția năpraznicului), mărește diureza, previne apariția problemelor vasculare specifice diabetului, datorită efectului său antioxidant.

2)  Ceaiul de năpraznic și troscot în părți egale,băut cu un sfert de oră înainte de fiecare masă, duce la reducerea glicemiei și în multe cazuri oprește evoluția bolii. Poate frâna progresia diabetului, mai ales dacă este respectat și regimul alimentar prescris de medic.

Năpraznicul - în luptă cu cancerul și cu alte boli

Încă din evul mediu se cunosc proprietățile sale antitumorale fiind utilizat în prevenirea și combaterea cancerului.Năpraznicul este o plantă medicinală cu o acțiune miraculoasă în bolile tumorale, reușind să stopeze sau chiar să vindece anumite forme de cancer. Există cazuri în lume în care persoane bolnave de cancer pulmonar, mamar, intestinal, de piele sau uterin au fost vindecate doar cu ajutorul acestei plante medicinale. Cel mai receptiv la tratamentul cu năpraznic este cancerul genital, dar pe lista cazurilor vindecate se află și cancerul pulmonar cu metastaze, cancerul de sân, cancerul de prostată, cancerul ovarian, cancerul la intestin și cancerul gastric.  În toate cazurile vindecate, tratamentul cu ceai de năpraznic a fost însoțit de un regim alimentar sever, cu sucuri și crudități sau cu cereale integrale (regimul Oshawa). 

1)Suc proaspăt de năpraznic.Se obține dintr-o mână de tulpini cu flori, proaspăt culese, spălate bine și tocate mărunt, pisate apoi cu un pistil sau cu ajutorul unui blender sau mixer de bucătărie. În pasta obținută se adaugă 50 ml de apă plată, se amestecă și se strecoară printr-o pânză de tifon dublu. Sucul rezultat se amestecă apoi cu lapte, în părți egale. Se consumă imediat, câte 1 linguriță, de 4 ori pe zi, înainte de masă. O cură durează 4-6 luni. Studiile au arătat că sucul de năpraznic este foarte bogat în germaniu, un oligoelement care stimulează oxigenarea celulelor.

2) Pulberea de năpraznic- adjuvant în cancer (mai ales uterin, dar și pulmonar, intestinal, mamar ori cu alte localizări). Se administrează astfel, o linguriță de pulbere,care se ține sub limbă timp de 15-20 de minute, de 2-3 ori pe zi, între curele cu ceai.Cura necesară este de 42 de zile, 21 zile prima tranșă, 5 zile pauză și înca 21 de zile a doua tranșă.   

3) Pulberea de năpraznic amestecată cu un gălbenuș de ou crud. S-a descoperit recent că pudra de năpraznic luptă cu cancerul pulmonar, mamar, intestinal și uterin.Se administrează dimineața o linguriță cu vârf de pulbere amestecată cu un galbenuș de ou crud, iar pe parcursul zilei se ia de încă trei ori câte o linguriță de praf pe stomacul gol.

Cancer ovarian

Se beau în fiecare zi, lingură cu lingură, 4 căni(1 litru) de ceai de năpraznic. În paralel, se consumă 200 ml pe zi de suc de sfeclă roșie, se mănâncă numai hrană vegetariană , preponderent crudă, adică nepreparată termic. 

Cancer la sân

Se bea aceeași cantitate de ceai de năpraznic și de suc de sfeclă roșie ca la cancerul ovarian, se urmează același regim alimentar sever și în plus se mai face o aplicație externă,în fiecare zi, se pune pe sân vreme de 2-3 ore, o cataplasmă cu radacină de tataneasă și iarbă de rostopască obținută astfel: cele două plante mărunțite se amestecă, adăugându-se apă calduță, până se formează o pastă moale, această pastă se aplică învelită în tifon pe locul afectat.

Cancer pulmonar,canceruterin şi noduli la sân

Năpraznicul este renumit pentru tratarea bolilor organelor genitale la femei, a cancerului pulmonar, nodulilor la sân sau cancerului uterin.                                                                                  1)Se ia câte 1 linguriță de pulbere de năpraznic, de 4 ori pe zi, înainte de masă. Se ține sub limbă câteva secunde, apoi se înghite cu apă sau ceai. O cură durează 6 luni. Efectele cele mai pregnante s-au observat în cancerul uterin, dar planta poate fi folosită ca adjuvant şi în cazurile de cancer mamar, pulmonar.                                                                                                                                                                                 

2)Se administrează dimineața o linguriță cu vârf de pulbere de năpraznic amestecată cu un gălbenuș de ou crud ( foarte bogat în seleniu). În restul zilei, se va lua câte o linguriţă de pulbere înainte de fiecare masă, de 3 ori pe zi. Tratamentul se poate urma minimum un an, timp în care se recomandă o dietă bazată pe crudităţi.Se poate asocia și cu alte plante și remedii, neexistând incompatibilități în acest sens. De aceea, formula folosită tot mai mult în prezent împotriva cancerului este asocierea năpraznicului cu seleniu concentrat, obținut din surse 100% vegetale.

3)Năpraznic cu miere. Pentru ca efectele să fie maxime,se prepară pulberea necesară pentru o zi și se păstrează într-un borcănel de sticlă care se închide ermetic.Pulberea de năpraznic și mierea de albine se amestecă în părți egale. Mierea va înmuia pulberea și o va face mai ușor de înghițit. Se consumă câte 1 linguriță, de 4 ori pe zi, înainte de masă. O cură durează 3-6 luni. În cazuri grave, acest tratament se poate asocia cu un regim de sucuri și crudități, după dieta recomandată de Rudolf Breuss.Un medic din Spania, V. Ferrandiz a urmărit mai multe cazuri de cancer cu diverse localizări, unele foarte avansate, tratate exclusiv cu năpraznic.Unul din cazurile pe care le-a consemnat într-o revistă de specialitate,a fost un cancer de plămân, neoperabil, cu ramuri întinzându-se către gât și brațe. În mai puțin de trei luni, a avut loc o îmbunătățire și după un an și jumătate,cazul era complet vindecat.

Cancer intestinal, de prostată sau de vezică urinară                                                                                                    

1) Timp de un an se consumă infuzia combinată, câte un litru pe zi, băută în mai multe reprize.După 3 luni se ia o pauză de 2-3 săptămâni, apoi se reia tratamentul.2) Se bea zilnic un litru de ceai de năpraznic și un alt ceai obținut din trei plante combinate în părți egale: rădăcina de tătăneasă, iarbă de salvie, iarbă de răchitan - căte o lingură din fiecare, la care se adaugă o linguriță de rostopască. Ceaiul se prepară la fel ca și cel de năpraznic, se bea un litru pe zi.O fitoterapeută din Australia, Isabell Shipard, a consemnat numeroase cazuri de cancer intestinal, unele foarte avansate, intrate în remisie după aproximativ un an de tratament făcut cu năpraznic sub formă de infuzie.

Cancerul bucal, laringian, de piele

1) Pentru cancerul bucal și laringian,se administrează cîte 8 comprimate de năpraznic zilnic. În paralel, se fac zilnic 2-3 gargare cu infuzie combinată de năpraznic. Fiecare repriză de gargară trebuie să dureze cel puţin 5 minute.Se face o pauză de 3-4 săptămâni, apoi tratamentul se reia.

2)Pentru cancerul de piele, timp de 3 luni, se vor lua zilnic câte 8 comprimate de năpraznic.Seara se aplică o cataplasmă din 3-5 linguri de pulbere de năpraznic în amestec cu puţină apă călduţă. Pasta obţinută se întinde pe un tifon steril, se aplică pe zona afectată şi se menţine timp de 2 ore. După îndepărtarea cataplasmei, locul se lasă să se usuce jumătate de oră. După cele 3 luni de tratament se face o pauză de o lună, apoi se reia.În timpul sezonului, când se găsește năpraznic proaspăt, cataplasma se prepară din tulpinile crude, tocate bine și întinse direct pe zona afectată.

Leucemie

La sucul de sfeclă roșie se adaugă sucul de morcov și mere - în total se beau 500 ml de suc pe zi. Se mai consuma zilnic un litru de ceai de năpraznic și încă un litru dintr-un ceai obținut din pulberea a patru plante combinate în părți egale: coada-calului, troscot, urzică și sunătoare. Se prepară la fel ca cel de năpraznic.

Tumori benigne cu localizări diverse

O plantă de foarte mare ajutor în tumorile benigne este năpraznicul.Această plantă miraculoasă și-a dovedit eficiența și în tratarea de: chisturi ovariene, fibromeuterine, adenoame mamare, papiloame, polipi, meningiom, adenom hipofizar, etc. Cercetări de laborator au pus în evidență faptul că năpraznicul conține, într-o cantitate neobișnuit de mare, germaniu, un oligoelement cu efect de stimulare a oxigenării celulare deosebit de puternic. Se pare că această intensificare a oxigenării celulare este cheia vindecării tumorilor, atât maligne, cât și benigne.

Fibrom uterin,chisturi ovariene, ovare polichistice, tumori benigne în general  

1)Ceaiul de năpraznic, inamicul tumorilor. Se poate face un ceai din două linguriţe cu vârf de plantă la o cană cu apă, care se lasă la macerat de seara până dimineaţa.Se strecoară şi se adaugă o infuzie din două linguriţe de plantă la 250 ml apă clocotită. Cantitatea se consumă pe parcursul unei zile şi se bea cu înghiţituri mici. De preferinţă, nu se îndulceşte. Farmacista Gabriela Ştefancu recomandă şi Rhodiola Rosea, pentru a evita alte neplăceri care apar cu fibromul, cum ar fi stările de nervozitate crescută. Aceasta este o plantă care creşte la altitudini de peste 3.000 de metri şi care poate fi găsită la noi în comerţ sub formă de capsule. Se iau 100 mg pâna la 300 mg zilnic sau după sfatul medicului.

2) Infuzie combinată de năpraznic și alte plante. Se beau 2-3 căni pe zi în cure de 3 luni, cu pauză 1-2 luni.

3)  Se recomandă cura cu pulbere de năpraznic. Aceasta poate dura 3-6 luni. Se administrează câte 1 linguriță, de 3-4 ori pe zi.

4) Se combină în părți egale pulberile din următoarele plante: năpraznic, crețișoară, frunze de mur, iarbă de salvie, semințe și flori de urzică, iarbă de rostopască și răchitan. Se ia o linguriță cu vârf din această combinație de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Se ține repetat regimul cu cereale integrale (Oshawa), câte 10 zile, cu 5 zile pauză. Se aplică pe zona ovarelor cataplasme calde cu coada calului, după care se face masaj ușor.

5) Se iau câte 6 comprimate de năpraznic pe zi. Se fac cure îndelungate, minimum 3 luni.

Alte utilizări interne

Iarba de năpraznic mai este indicată de către medicina populară în: răgușeală și dureri de gât, catar al bronhiilor, dureri pe traiectul nervilor, curgerea sângelui din nas (epistaxis), gută, icter, hemoroizi. Este utilizată pentru a trata probleme ale ficatului și inflamațiile vezicii biliară. De asemenea, planta poate fi utilizată pentru a preveni formarea de pietre în rinichi și în vezica biliară.Năpraznicul este și un excelent adjuvant în cazul problemelor de natură cardiovasculară, prin acțiunea hipotensoare.Ceaiul de năpraznic a mai fost recomandat de către specialiști dacă doriți să urmați o cură de detoxifiere, întrucât această plantă este foarte bogată în antioxidanți.

Precauțiile și contraindicațiile năpraznicului

Deși e o plantă atât de puternică, năpraznicul este aproape lipsit de reacții adverse. Singurele probleme care s-au constatat în timpul administrării lui sunt agravarea inflamației prostatei la barbații, care deja au probleme de această natură. Este un efect advers care apare rareori și se elimină în câteva zile, prin administrarea de tinctură de ghimpe și de pufuliță.

Sper că ați găsit informații interesante și importante, dar acestea nu sunt menite să înlocuiască consultul și tratamentul prescris de medic.Cereți întotdeauna avizul medicului.

A consemnat: Prof. Vasile Tarciniu, Odobeşti

Foto: Prof. Vasile Tarciniu

Profesorul  de matematică Vasile Tarciniu este colaborator al Ziarului de Vrancea

Citiți și:Farmacia verde a profesorului odobeștean Vasile Tarciniu: Astăzi despre ”Năpraznicul” care poate vindeca orice boală (Sfântul Robert) - partea I

Citiți și: Farmacia verde a profesorului odobeștean Vasile Tarciniu: Leurda - partea a II-a.Citiți despre una din minunile terapeutice ale naturii;

Farmacia verde a profesorului odobeștean Vasile Tarciniu: Leurda - partea I;

Farmacia verde a profesorului odobeștean Vasile Tarciniu: Astăzi, despre planta medicinală numită PODBAL;

Farmacia verde a profesorului odobeștean Vasile Tarciniu: Astăzi amănunte pentru cititorii ZdV despre pasiunea pentru plantele medicinale


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.