Social

Epidemia de rujeolă se apropie de Vrancea

Dana Lepădatu
22 mai 2017 6028 vizualizări
Un copil de numai 5 luni a murit luna aceasta din cauza de rujeolei, la graniţa cu judeţul nostru
Un copil de numai 5 luni a murit luna aceasta din cauza de rujeolei, la graniţa cu judeţul nostru

La graniţa cu judeţul nostru, în mai puţin de o două săptămâni au fost confirmate 15 cazuri de rujeolă şi s-a înregistrat un prim deces

Încet, dar sigur, epidemia de rujeolă se apropie şi de judeţul nostru. Surse neoficiale spu că în Vrancea ar fi fost deja confirmat un prim caz de rujeolă, ceea ce ar plasa judeţul nostru în topul celor 40 de judeţe afectate de această boală. Desigur, pe ultimul loc, dar, având în vedere rapiditatea cu care epidemia s-a extins în Vaslui, acesta ar putea fi un semnal de alarmă nu indiferent. Cu atât mai mult cu cât rata vaccinării în Vrancea este cu mult sub 95% , procent estimat de  Organizaţia Mondială a Sănătăţii. De ce rujeola ar putea deveni o problemă în Vrancea? Pentru că la graniţacu juudeţul nostru, în Vaslui, pe 12 mai, un bebeluş de numai 5 luni, a murit din cauza rujeolei. De atunci, alte 15 cazuri de rujeolă s-au înregistrat în acest judeţ, din care 10 numai în ultimile zile. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui “este vorba despre copii cu vârste cuprinse între 3 luni și 15 ani la care a fost confirmată boala, în urma analizelor de laborator. Trei dintre copii sunt din mediul urban, doi din Vaslui și unul din Negrești, și șapte provin din mediul rural, toți zece fiind nevaccinați”. Pe lângă cele 13 cazuri confirmate, mai există suspiciuni de rujeolă în cazul a șapte copii, pentru care au fost trimise probe la Centrul Regional de Sănătate Publică Iași, pentru diagnostic de laborator, fiind așteptate rezultatele.

 

27 de copii şi tineri au murit deja din cauza rujeolei 

 

Începând de anul trecut, România se confruntă cu o epidemie de rujeolă, care a afectat în special copiii cu vârste de până la 4 ani, situație generată de scăderea ratei de vaccinare în cazul vaccinului împotriva rujeolei, rubeolei, oreionului.

La nivel național, în 2016, acoperirea națională cu vaccin împotriva ROR (Rubeolă-Oreion-Rujeolă) a fost de 86% pentru prima doză și de 67% pentru a doua doză, sub recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății, de 95%.

În ceea ce privește vaccinarea antigripală și vaccinarea persoanelor cu risc, România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană. Din luna septembrie 2016, raportările au fost anunţate lunar. În raportul din 30 septembrie se arăta că în primele nouă luni au fost confirmate 730 de cazuri de rujeolă, dintre care trei decese.  Dacă în martie 2017, potrivit unui raport al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, la nivel naţional se înregistrau un număr de 4.025 de cazuri de rujeolă, în 37 de judeţe, cu 18 decese, la numai două luni diferenţă numărul cazurilor confirmate a ajuns la circa 5.700 de cazuri, dintre care 27 de copii și tineri au decedat, 40 de judeţe fiind afectate. Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare. Pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă (pojar), boala este mortală. Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli. În România 9 din 10 părinți își vaccinează copiii, potrivit CNSCBT. În urma epidemiei de rujeolă , Guvernul a decis înfiinţarea Departamentului de Monitorizare Implementare Program Național de Vaccinare, structură care va funcționa în subordinea directă a ministrului Sănătății şi va avea atribuții cu privire la achiziționarea vaccinurilor, administrarea acestora și o mai bună informare a populației cu privire la beneficiile vaccinării. (Dana LEPĂDATU)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.