Social

Disperarea unei familii din blocul G2. Cercul vicios din care nu se poate ieși

Alexandra TĂTARU
3 iul 2017 2325 vizualizări

Cu multe datorii, poprire pe pensie, buletin expirat, fără contract de locuință și fără medicamente sau mâncare, cam acestea sunt ”ingredientele” vieții unei familii de două persoane, ambele bolnave și disperate.

În urmă cu mai bine de o lună, Nicolae Brândușescu, locuitor al blocului G2, făcea grevă în fața Primăriei Focșani din disperare că nu i se rezolvă cazul său pe care îl tot prezintă administraţiei locale și presei de mai mult timp. De doi ani, spune acesta, se luptă cu autoritățile să-și câștige drepturile legale. Acesta este pensionar cu grad de handicap pentru că, în urmă cu mai mulți ani, tot din cauza nemulțumirilor, a vrut să se sinucidă și s-a aruncat în fața trenului. ”Nici să mă sinucid nu am fost în stare”, mărturisea acesta în urmă cu o lună. Disperarea, se pare, îl conduce pe Nicolae Brândușescu la gesturi extreme. În urmă cu câteva săptămâni, acesta s-a urcat pe schelele montate în jurul obeliscului din Piața Unirii, gest pe care l-a făcut din cauză că nu este băgat în seamă de autorități. Cazul este destul de complex, în sensul că, încă de la preluarea mandatului de către noul edil, Primăria Focșani a fost găsită de către Curtea de Conturi cu o datorie de peste 900.000 lei, iar primarul actual, Cristi Misăilă, a fost somat să aducă banii de acasă dacă nu rezolvă situația cât mai rapid. Drept urmare, acesta a început procesul de recuperare a datoriilor, trimiterea de somații și acționarea în instanță a datornicilor. În ceea ce privește blocul locuit de asistații social de la G2, aceștia sunt obligați, prin decizie a primarului, să încheie contracte individuale la utilități publice și, de asemenea, somați să-și achite datoriile, în caz contrar existând riscul de evacuare, în niciun caz de exonerare a datoriilor în lipsa unei hotărâri judecătorești. Potrivit declarațiilor, primarul nu dorește să-și încalce decizia și nu vrea să facă nicio concesie în afara legii.

Fără act de identitate nu-și poate încheia contractele, nici să-și ridice pensia

Familia Brândușescu este, cumva, într-o situație fără ieșire. Ambii membri ai familiei, bolnavi, el cu buletinul expirat și fără contract de locuință, ea cu domiciliul la Mărășești, au datorii acumulate din anul 2012 de peste 1.500 lei, pensia deja poprită pentru datoriile la apă, nu au bani de medicamente și nici de mâncare. Ei acuză că sunt singurii care sunt pedepsiți în blocul G2, în timp ce unii stau în mai multe camere, cu contracte false și consumă fără să plătească. ”Dacă până acum am reușit să supraviețuiesc, acum nu mai exist. Din 24 mai mi-a expirat și buletinul, deci nu mai am identitate. Am solicitat la primărie să mi se facă contract pe locuință pentru a-mi putea face buletin și eu și soția mea, dar am fost refuzat pentru că avem datorii la chirie și la apă, și eu, și soția mea. Am rată la bancă, am abonament la telefon și TV și nu le pot plăti pentru că banca la care mi-am făcut cardul de pensie nu-mi poate da banii fără act de identitate. Mi s-a pus poprire pe pensie pentru apă, iar restul pensiei nu o pot ridica fără C.I.. Soția mea este bolnavă și nu are cum merge la medic, eu nu-mi pot lua rețeta care mă ajută să supraviețuiesc, nu am ce mânca efectiv”, ne-a scris Nicolae Brândușescu. Viceprimarul Iorga Marius a căutat în arhivele Primăriei și nu a găsit nicio dovadă, în perioada 2012-2014, depusă de familia Brândușescu la dosarul prin care aceștia puteau fi scutiți de anumite taxe și impozite. Drept urmare, nu pot fi exonerați de datoriile de peste 1.500 lei acumulate la bugetul local decât prin hotărâre judecătorească. În ceea ce privește actul de identitate, primarul Misăilă le-a transmis deja că, una dintre soluțiile de ieșire din acest cerc vicios, ar fi să găsească un spațiu locativ în care să fie luați pentru a li face aceste acte și apoi să-și plătească datoriile etapizat ori să acționeze în instanță Primăria. În ceea ce privește acuzele că edilii ar respecta legea preferențial, aceștia spun că situația celor care ocupă abuziv spațiile locative este în curs de rezolvare. ”Domnul vice Iorga spune că respectă legea, dar respectă legea numai cu mine și soția mea. În tot blocul sunt doar 3-4 familii care plătesc, restul doar consumă. De ce nimeni nu face investigații în acest bloc să vadă câți dintre cei ce locuiesc aici plătesc datoriile la Primărie?”, a mai precizat Nicolae Brândușescu. Să sperăm că situația complexă a acestei familii și a altora similară se va rezolva curând. Se știe că, fără sănătate și act de identitate, nicio datorie nu poate fi plătită, nici mai târziu, nici mai curând!!! (A. TĂTARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.