Copiii între doi şi patru ani, cei mai afectaţi de pneumoniile de sezon
Copiii cu vârste între doi şi patru ani au fost cei mai afectaţi de pneumoniile de sezon în săptămâna care a trecut, potrivit unei raportări a Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea.
Astfel, s-au înregistrat un total de 288 de cazuri de pneumonie, din care 59 au necesitat tratament de specialitate în spital. Dintre acestea, 61 de cazuri raportate au fost la copiii între doi şi patru ani, 15 copilaşi necesitând internare. În aceiaşi perioadă, medicii vrânceni au raportat 1.537 cazuri de pneumonie, însă numai 34 dintre acestea au avt nevoie de internare. Cea mai afectată categorie a fost cea a copiilor şi tinerilor cu vârste între cinci şi 14 ani, cu un total de 514 cazuri, din care 11 au fost internate. Din fericire, gripa ocoleşte încă Vrancea, nefiind raportat până în acest moment vreun caz de îmbolnăvire.
Campania de vaccinare antigripală continuă
Campania de vaccinare antigripală continuă, după ce medicii de familie au primit vaccinurile distribuite de Ministerul Sănătăţii. Vaccinul este administrat gratuit persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire, mai precis persoane cu vârsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide, conform strategiei MS şi recomandărilor OMS şi ECDC. De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă. Medicii atrag atenţia că antibioticele create pentru a elimina bacteriile, nu pot ataca virusurile şi de aceea, nu au un rol în tratamentul gripei, fiind folosite pentru a trata anumite complicații la care a condus gripa. Vaccinarea rămâne principala măsură pentru prevenirea gripei și reduce impactul epidemiilor. (Dana LEPĂDATU)