Social

Casa de Pensii vine cu precizări legate de pensia de urmaș

Dan Chiriac
19 sep 2024 1801 vizualizări

Casa de Pensii face precizări legate de obligativitatea depunerii adeverințelor de elev sau student de către beneficiarii de pensie de urmaș care au împlinit vârsta de 16 ani și îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani.

Pentru a veni în sprijinul celor aproximativ 847 copii beneficiari de pensii de urmaș care au împlinit vârsta de 16 ani, aflați în evidențele instituției noastre, facem următoarele precizări:

 

         Pensia de urmaş se cuvine copiilor şi soţului supravieţuitor, dacă susţinătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii.

         Cuantumul pensiei de urmaş se stabileşte procentual din numărul total de puncte realizat de susţinător aferent pensiei prevăzute susținătorului decedat în funcţie de numărul urmaşilor îndreptăţiţi, astfel:

a) 50% - pentru un singur urmaş;

b) 75% - pentru 2 urmaşi;

c) 100% - pentru 3 sau mai mulţi urmaşi.

Copiii şi soţul supravieţuitor care au dreptul la o pensie proprie şi îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru obţinerea pensiei de urmaş după susţinătorul decedat pot opta pentru cea mai avantajoasă pensie.

         Cuantumul pensiei de urmaş, în cazul orfanilor de ambii părinţi, se stabileşte prin însumarea drepturilor de pensie de urmaş, calculate după fiecare părinte.

 

Conform prevederilor art. 74 lit. b) din Legea nr.360/2024 copiii care au împlinit vârsta de 16 ani au dreptul la pensie de urmaș dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani.

Pentru a face dovada continuării studiilor, copiii urmași care au depășit vârsta de 16 ani au obligația să prezinte în termen de 10 zile calendaristice de la începerea anului școlar, o adeverință din care să rezulte că în anul școlar în curs urmează o formă de învățământ organizată potrivit legii.

Conform prevederilor art. 64 din (2) și (3) din Normele de aplicare a Legii nr. 360/2023 (Hotărârea nr. 181/2024) elevii/studenții în vârstă de peste 16 ani au obligația să prezinte in 10 zile calendaristice de la începerea anului scolar/universitar, o adeverință din care să rezulte că în anul școlar în curs urmează o formă de învățământ organizată potrivit legii.

         În cazul nedepunerii adeverinței, plata pensiei de urmaș se suspendă începând cu data de 1 noiembrie a anului în curs.

         În cazul persoanelor care urmează cursurile de zi ale unor instituții de învățământ superior în străinătate, adeverința anterior menționată trebuie tradusă și legalizată.

 

În reglementarea anterioară copiii beneficiari ai unei pensii de urmaș aveau obligația de a depune adeverința prin care făceau dovada continuării studiilor în termen de 10 zile de la începerea anului școlar/universitar, iar plata pensiei se suspendă începând cu data de 1 octombrie a anului în curs, în lipsa depunerii adeverinței.

 

La acest moment în evidențele instituției noastre se află un număr de 847 copii beneficiari de pensie de urmaș care au împlinit 16 ani și au obligația depunerii adeverințelor menționate anterior.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.