Social

VIDEO | Echipa Voluntariat Pentru Viață Mărășești: „Când a fost ultima dată când ai făcut ceva nou pentru prima dată?”

Daniel Drăgan
20 feb 2023 1606 vizualizări

Acordarea timpului și energiei tale voluntariatului ajută atât la întărirea comunității, dar are și beneficii emoționale și fizice importante. Interacționând cu generațiile mai tinere, seniorii pot împărtăși lecții importante de viață.

Pe de altă parte, generațiile tinere sunt capabile să-i învețe pe seniori noi moduri de a privi viața. Construind o conexiune între ele, ambele generații sunt capabile să ofere respectul și afirmarea pentru care oamenii tânjesc. Oferind, de fapt reușești să primești înapoi înzecit pentru că întregul univers este de partea ta, atunci când ai intenții bune.

Când a fost ultima dată când ai făcut ceva nou pentru prima dată?

Este o zi bună să iei în considerare postura de voluntar, indiferent ce tip de voluntariat ești dispus să faci, atât timp cât unul dintre membrii programului susținut de Asociația ”Voluntariat Pentru Viață”. Se poate să nu fi acordat acestui gând nicio cale de reușită, dar probabil nu te-ai gândit niciodată ce beneficii ar putea aduce această activitate în viața ta. Nu-i nimic, le-am căutat noi pe cele mai utile pentru tine:

1. Ajută la reducerea decalajului generațional. Interacționând cu generațiile mai tinere, seniorii pot împărtăși lecții importante de viață. Pe de altă parte, generațiile mai tinere sunt capabile să-i învețe pe seniori noi moduri de a privi viața. Construind o conexiune între ele, ambele generații sunt capabile să ofere respectul și afirmarea după care oamenii tânjesc pe parcursul vieții.

2. Timpul de voluntariat te face să simți că ai mai mult timp. Oferind altora timpul tău, timpul tău se poate simți mai bogat, mai cu folos. Un studiu realizat la Colegiul Wharton a constatat că oamenii care își oferă o parte din timpul lor altora s-au simțit mai capabili, încrezători și mai folositori. Deoarece au reușit să realizeze un lucru, ei simt că vor îndeplini cu ușurință sarcini în viitor. Deci, deși în mod realist au mai puțin timp, au impresia că au mai mult timp. În mod similar, cei care își donează banii simt că sunt mai bogați.

3. Este bun pentru sănătatea mintală. Voluntariatul menține creierul activ, ceea ce contribuie la sănătatea cognitivă a unei persoane. Institutul Național pentru Îmbătrânire a raportat că participarea la activități care sunt semnificative și productive poate reduce riscul de demență și alte probleme de sănătate o dată cu înaintarea în vârstă.

4. Ajută la prevenirea izolării și depresiei în rândul tinerilor. Deși ieșirea din casă este importantă la orice vârstă, cercetările au descoperit că voluntariatul poate avea efecte pozitive asupra sănătății psihologice a unei persoane. Într-un studiu realizat de Corporația pentru Servicii Naționale și Comunitare, cercetătorii au descoperit că persoanele care s-au angajat în activități de voluntariat au experimentat un curs mai scurt de depresie decât cei care nu s-au oferit voluntari. Voluntariatul oferă individului un sentiment de scop și realizare.

5. Promovează activitatea fizică. Activitatea fizică rămâne un rol important în rezultatele pozitive asupra sănătății pe toată durata vieții. Indiferent dacă această activitate ajută la o echipă sportivă locală sau te plimbi prin cartier în timp ce faci voluntariat ca însoțitor, menținerea unui nivel sănătos de fitness ajută la apărarea bolilor pe măsură ce înaintezi în vârstă.

Credem că recunoașterea și celebrarea diversității oamenilor pe care îi ajutăm și a celor care ne ajută săi îngrijim este esențială pentru îndeplinirea misiunii noastre. Asociația ”Voluntariat Pentru Viață” vine în sprijinul vârstnicilor cu acțiuni de combatere a izolării sociale și a agravării situației de dependent, susținând și prevenirea instituținalizării seniorilor – prin programul de interes national ”Serviciul de Asistență Comunitară pentru Persoanele vârstnice. Vom continua să depunem cel mai mare efort pentru a menține un mediu primitor și incluziv pentru participanții la program, personalul, voluntarii și alte persoane sau grupuri asociate cu noi, indiferent de rasă, etnie, vârstă, identitate și expresie de gen, sex, abilități, religie, orientare sexuală sau țara de origine.

Ce ai de câștigat?

 Înveți ce înseamnă o comunitate. Ajutând adulții în vârstă să rămână independenți lucrând cu familii, voluntari, finanțatori și alți parteneri comunitari. Descoperi ce înseamnă empatia și dezvolți abilități sociale, interpersonale.

 Dezvolți atuul compasiunii. Demonstrarea angajamentului pasional și empatic față de calitatea vieții și independența fiecărui adult în vârstă și a sprijinului său.

Te bucuri de includere. Îmbrățișând diversitatea celor cu care lucrăm și a celor pe care îi servim prin prisma echității.

Evoluezi constant prin inovaţie și creativitate. Folosind imaginația și creativitatea pentru a proiecta și furniza servicii de calitate, te propulsezi în fața oportunităților de dezvoltare personală și profesională.

Experiența de VOLUNTARIAT. Suportul voluntarilor în roluri vitale și semnificative, din drag pentru oameni, cu scopul de a ridica nivelul de calitate a vieții oamenilor din jurul tău, prin exemplu personal.

Echipa Voluntariat Pentru Viață Mărășești, Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.