Social

Campanie de screening pentru tuberculoză la nivelul populației din mediul rural din județul Vrancea

Ziarul de Vrancea
11 aug 2022 1219 vizualizări

Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” împreună cu Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate anunță deschiderea activității de screening TB în județul Vrancea în cadrul proiectului: POCU 4.9. „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”, proiect susținut de Ministerul Sănătății și finanțat prin programul POCU.

Județul Vrancea se situează în categoria județelor cu incidența în jurul mediei pe țară (52,4 la 100.000 locuitori în 2019) și astfel, au fost selectate 13 de comunități în funcție de numărul de cazuri înregistrat: Slobozia Bradului, Sihlea, Tâmboiești, Chiojdeni, Gugesti, Cotești, Vânători, Reghiu, Țifești, Vidra, Pufești, Păunești, Homocea.

Activitatea de screening TB se desfășoară prin deplasarea caravanei mobile în localitățile menționate anterior, după un program prestabilit și cu respectarea normelor legale în vigoare.

Caravana este un cabinet medical mobil dotat cu aparatură modernă de radiologie, instrumente de analiză și depistare precoce a microbului tuberculozei, dar și a altor 14 patologii, iar asistența este asigurată de un echipaj format din trei profesioniști: un asistent medical de radiologie, un registrator medical și un responsabil logistică.

Prin intervenția proiectului se crește accesul la servicii socio-medicale a populației din mediul rural, cu accent pe populația vulnerabilă. Activitatea de screening vizează atât persoanele care sunt interesate de accesul la servicii de sănătate, dar care nu au posibilitățile necesare, cât și persoanele care nu sunt interesate de accesul la servicii de sănătate pentru că nu percep că au o problemă de natură medicală.

Proiectul în cadrul căruia se realizează această activitate de screening TB este implementat de către Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, în parteneriat cu: Fundația Romanian Angel Appeal (RAA); Asociația Română Anti-SIDA (ARAS), Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate HIV/SIDA (UNOPA), Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate (CPSS), Asociația SamuSocial din România, Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR).

Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” București este cea mai importantă unitate medicală din România cu tradiție în depistarea și tratarea bolilor pulmonare precum și în implementarea Strategiei naționale de supraveghere și control al tuberculozei din România.

Proiectul “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic si tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” este finanțat prin contractul POCU/225/4/9/117426 și este cel mai mare proiect de screening al tuberculozei desfășurat în România. Acest proiect face parte din șirul de măsuri asumate de România pentru scăderea incidenţei tuberculozei, în concordanţă cu strategia END-TB a Organizației Mondiale a Sănătății.

Programul campaniei de screening TB la nivelul populației din mediul rural – județul Vrancea:

16-18 august – Slobozia Bradului

19, 22 august – Sihlea

23 august – Tîmboiești

24 august – Chiojdeni

25, 26 august – Gugești

5 septembrie – Gugești

6, 7 septembrie – Cotești

8, 9, 12 septembrie – Vînători

13 septembrie – Reghiu

14-16 septembrie – Țifești

19-21 septembrie – Vidra

22 septembrie – Pufești

23, 26, 27 septembrie – Păunești

18-30 septembrie – Homocea

Text informații + foto:cjvrancea.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.