Social

Bucuriile noastre vin de la copii, spune d-na prof. Elisaveta Norocea, de la Centrul de Zi „Dănuţ” din Pituluşa, com. Broşteni

Janine VADISLAV
12 ian 2021 4548 vizualizări

De ani buni, o Doamnă frumoasă la suflet şi la chip, care şi-a dăruit viaţa copiilor din comuna Broşteni, fie că fac lecţii împreună, activităţi recreative sau se pregătesc pentru diverse concursuri, nu s-a lăsat abătută de la programul său chiar dacă ameninţarea pandemiei a fost, este mare şi la fel de mare şi spaima pe care acest teribil virus a sădit-o în sufletele tuturor. Virusul ostil şi deosebit de periculos ne ţine de aproape un an departe de prieteni, colegi, de şcoală, de activităţile extraşcolare, de la care copiii de la Centrul de Zi „Dănuţ” erau nelipsiţi...

Dar nici doamna Elisaveta Norocea, nici cei care o ajută şi sunt alături de copiii minunaţi care vin la centru, nu s-au dat bătuţi, iar în apropierea Crăciunului - mai mult ca niciodată - darurile au venit firesc, de peste tot, căci miracolul Naşterii Mîntuitorului Nostru Iisus Cristos, ne-a făcut pe toţi mai buni, mai darnici, mai atenţi cu bunul nostru cel mai de preţ: copiii.

În Patriarhia Română anul 2020 a fost proclamat „Anul omagial al pastoraţiei  părinţilor şi copiilor” şi „Anul comemorativ al filantropilor ortodocşi români”. 

„În acest context, Parohia Sf. M. Mc. Gheorghe din comuna Broşteni, Vrancea, furnizor acreditat şi licenţiat de servicii sociale, prin Centrul de Zi „Dănuţ”, a desfăşurat foarte multe activităţi şi proiecte catehetice, cultural - religioase, ateliere de creaţie, care au avut drept scop creşterea conştientizării  atribuţiilor parentale şi comunitare faţă de copii, faţă de societate. Copiii, care beneficiază de serviciile sociale şi educaţionale ale centrului, au trăit în preajma Sărbătorii  Naşterii Domnului bucurie după bucurie, totul datorat  binefăcătorilor care au înţeles că şi ei pot deveni mijloace de împărtăşire a iubirii milostive a lui Dumnezeu. În perioada 1 decembrie - 31 decembrie 2020, aceştia s-au alăturat îndrăzneţului vis iniţiat de conducerea Centrului de Zi „Dănuţ”, care a avut ca generic „Operaţiunea Computerul”. În cadrul acestui proiect un număr de 35 de copii, care fac parte din familii cu resurse financiare reduse, au primit în dar câte un computer în perfectă stare de funcţionare, dotat cu microfon şi cameră video web, dispozitive atât de necesare pentru participarea la şcoala on-line. Pe lângă aceste daruri tehnice, copii au primit şi  hăinuţe, dulciuri, fructe şi rechizite. Bucuriile noastre  vin din zâmbetul şi fericirea lor, a copiilor, iar Bunul Dumnezeu ne-a ajutat să ne îndeplinim şi acest vis îndrăzneţ, spune d-na profesor Elisaveta Norocea.

Cu sprijinul Parohiei Pituluşa -Broşteni şi cu ajutorul mesagerilor lui Moş Crăciun, un alt proiect important a fost dus la bun sfârşit. Campania „Centrul Faptelor Bune” a derulat mai multe proiecte care au venit în sprijinul copiilor speciali, cu cerinţe educative speciale care, indiferent de  starea lor de sănătate, au abilităţi tehnice performante care îi ajută şi ne ajută să  transformăm orice dizabilitate în abilitate.

Mulţumim din suflet celor care au înţeles necesitatea acestei acţiuni de suflet, venind alături de noi  cu generozitate şi iubire, aşa cum o fac de mult timp: fam. Mihaela şi Vasile Bordea - SC „Aurora”- Odobeşti, fam. Camelia şi Doru Simiz, Cristina P. - „Proiectele  Pandora”, fam. Liliana şi Ion Săcăleanu - „SC Rural Construct”, dl Cârstea Gabriel, dl Bogdan Manoliu - „Oceanis Seafood Europa”, dl.Bogdan Paizan, d-na Manuela Voinea - „Magazin Junior”, Dan Nicolescu, dl.Vali Dima - „validsoftware.ro - Servicii informatice” Focşani, d-na Cristina Chitroceanu, d-na Cristina Micu, d-na Smărăndiţa Băcanu, L. şi Gh. V., d-na Manuela Hornea, Cosmin N. - „SIF Computer”, spune doamna profesor Elisaveta Norocea. 

Misiunea Centrului de Zi „Dănuţ”, a început în anul 2006, având binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Episcop Epifanie, continuând cu  binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei. Centrul lucrează atât cu elevi cu cerinţe educative speciale cât şi cu elevii înalt funcţional, oferind  fiecărei categorii  sprijinul de care are nevoie pentru a depăşi anumite obstacole, pentru obţinerea unor performanţe şcolare,  ceea ce presupune un management coerent, adecvat,  motivant, dar şi  flexibilitate, adaptabilitate la nevoile actuale, multă dragoste, dăruire, empatie.

„Acestea ar fi ingredientele unei reţete de succes, spune doamna Elisaveta Norocea,  care conduc la formarea şi dezvoltarea personalităţii armonioase, a comportamentelor pozitive, precum şi la crearea unei atmosfere plăcute, creative, atractive, astfel încât copii participă cu multă plăcere la activităţile desfăşurate la Centrul de Zi „Dănuţ”, din Pituluşa, reuşind să obţină performanţe apreciabile, fie că este vorba de un domeniu, artistic, şcolar sau social.

Deşi am avut un an atipic, provocator, activitatea Centrului de Zi „Dănuţ” a fost neîntreruptă. Ne-am implicat cu tot sufletul în viaţa comunităţii  adaptând - la situaţia dată -  serviciile oferite, modul de interacţiune, de intervenţie, în conformitate cu măsurile sanitare şi de distanţare impuse. Toate aceste acţiuni au fost realizate în spiritul dragostei creştine, respectului şi grijii faţă de semeni, din dorinţa de a creşte calitatea vieţii şcolare şi sociale, cu bunăvoinţa şi acordul părinţilor şi cu sprijinul voluntarilor care ne-au însoţit  în acest ,,pelerinaj al  manifestării iubirii duhovniceşti. Se cuvine să le mulţumim lui Ionuţ Bouroş, Daniel Bahnea, Cristina Petrache, Justina Paun, Jana Tigăeru, Mimi Sbîrciog, d- nelor Lăcrămioara Năstase, Mirela Oproiu, Silviana Năstase, Nicoleta Soare, Cornelia Rusu, d-lui Răzvan Ionescu, d-lui Aurel Ciubotaru, părintelui Dorel Norocea, care s-au implicat efectiv şi afectiv în realizarea acestei „opere filantropice”, trăind alături de noi bucuriile zilelor magice de Crăciun. Mulţumim din inimă oamenilor de bine, care susţin constant, cu dragoste şi încredere, activităţile noastre, direcţionând 2% din impozitul pe venit !! Bunilor noştri binefăcători le dorim ca Noul An să le umple sufletul şi viaţa cu bucurii şi împliniri pe toate planurile. „La mulţi ani sănătoşi, ocrotiţi şi binecuvântaţi”, a mai spus doamna Elisaveta Norocea.

În luna decembrie, în atelierul lui Moş Crăciun, s-a lucrat de zor. În anul care abia s-a încheiat, Moşul şi-a lăsat atelierul pe mâna doamnei educatoare Mimi Sbîrciog. La rându-i, doamna educator şi-a instruit bine ucenicii să facă tot felul de obiecte decorative, pentru că plăcerea sărbătorilor nu înseamnă doar a primi ci şi a dărui. Apoi Moş Crăciun a trecut şi pe la „Pandora” unde era aşteptat de d-na Camelia si dl Doru Simiz, care i-au umplut Moşului sacul. Însoţit de d-na Cristina Palade, Moşul a golit sacul la Centrul de Zi „Dănuţ”, unde a lăsat şi cinci computere complet echipate, o imprimantă color, dulciuri şi multe, multe, hăinuţe drăguţe, care au fost imediat trimise pe la case de copii cuminţi, harnici şi la rândul lor darnici...

„Am primit daruri şi am oferit daruri, aceasta-i bucuria şi fericirea sărbătorilor de iarnă. Centrul de Zi „Dănuţ”  s-a alăturat proiectului „Dăruieşte un zâmbet pentru un copil”, derulat prin Protoieria Focşani 1 şi  Aociaţia ,,Buna Vestire Banu” - Buzău. Cu sprijinul  Parohiei Pituluşa am  dăruit zâmbete tuturor copiilor ce beneficiază de serviciile sociale, cultural - artistice, terapeutice şi educaţionale ale Centrului  de Zi ,,Dănuţ”. Am primit şi noi daruri, desene, cântecele de iarnă, colinde şi zâmbete. Iată de ce e atât de frumoasă şi binefăcătoare viaţa în comunitatea noastră: pentru că există un schimb reciproc de daruri materiale cu daruri de suflet, spirituale şi emoţionale. În felul acesta copiii învaţă să dăruiască din comoara lor de mare preţ: puritate, voioşie, fericire, naturaleţe . Priviţi-le zâmbetele  şi veţi  înţelege de ce bunul Dumnezeu a lăsat această sărbătoare a Crăciunului special pentru ei. Aceşti copii minunaţi, pe care Dumnezeu ni i-a dat, au mai primit un dar neaşteptat, dl. Vali Dima de la validsoftware.ro, a dăruit 15 computere, o parte din ele fiind instalate imediat”.

Apoi a început distracţia, căci sărbătorile asta înseamnă, bucurie, muzică, gânduri bune, întotdeauna alături de cei dragi, fie că e vorba de familie, de prieteni, de educatori devotaţi copiilor,  dar şi de cei care nu uită niciodată ca din bunul lor să împartă şi celor care trec printr-o situaţie delicată.

Era să uit de păpuşi...  Cum să uiţi aşa frumuseţe de păpuşi trimise tocmai din Italia pentru „păpuşile fetiţe din Broşteni? Clar, nu se poate!

„Mulţumim din suflet generoasei familii Carmen şi Dan Lupaşcu pentru frumoasa surpriză oferită copiilor. Chiar dacă acum trăiesc în Italia, inima şi gândul le sunt îndreptate către locurile natale. Jucăriile deosebite, confecţionate de dna Carmen Lupaşcu sunt adevărate opere de artă. Deja copii mai mari îşi doresc să înveţe să facă păpuşi. O vom ruga pe doamna Carmen, când vine acasă, să ne arate cum se fac jucării atât de frumoase”, spune doamna prof. Elisaveta Norocea.

Dar colindele, dar pluguşorul pe la casele de gospodari şi Sorcova din prima zi a Noului An...? A fost o feerie, iar copiii fericiţi.

În satul Pituluşa fetele  de 8-9 ani  îşi confecţionează singure sorcovele. Se spune că numele vine de la cuvântul bulgar „surov” - care înseamnă verde fraged, aluzie la ramura abia îmbobocită, ruptă odinioară dintr-un arbore. Gospodarii le aşteaptă cu poarta deschisă şi cu tot felul de bunătăţi pe masă. Înclinată de mai multe ori în direcţia persoanei colindate, Sorcova are rolul unei baghete magice, înzestrată cu puterea de a transmite vigoare şi tinereţe celui sorcovit, sănătate, belşug şi prosperitate.

Imaginaţi-vă că aţi fost sorcoviţi şi tot anul, care abia a început va fi cu sănătate, cu bucurie şi belşug în toate!

Nu vi se pare însă că Sărbătorile de Iarnă au trecut - ca tot ce este bun şi frumos - prea repede? Să le chemăm înapoi ori să le aşteptăm până la anul? Cine ştie, dacă suntem harnici, darnici şi cuminţi s-ar putea să primim mai multe daruri care să ne umple zilele cu bucuria Crăciunului....

Despre Concursul de Muzică ,, Stele de Gheaţă” organizat de Bratosin Events ( ediţie on line ) ce părere aveţi?  Sper că aţi fost pe fază.

„A nins cu premii! Bucuria zilei a venit de la minunatele, talentatele şi devotatele domnişoare, care studiază şi se perfecţionează cu seriozitate şi responsabilitate Eu cred că talentul lor a avut de câştigat, fiind susţinute de colaboratorii noştri din domeniul muzical, de energia şi încurajările noastre. Mulţumim dl compozitor Cristian Alivej, dl .dirijor Marcel Ghinea, dl Ionuţ Gaiţă , teologului  Daniel Bahnea, răsplata muncii dumnealor fiind premiile obţinute de Justina Păun, Ilinca  Ionescu, Sara Ionescu, Raluca Năstase, Cornelia Ionel, Cristina Ionel, Alexandra Oproiu, Cristina Petrache, Alexandra Ciubotaru, Alina şi Lăcrămioara Buruiană, Carmen Docan”, a mai spus d-na Elisaveta Norocea, cordonatorul Centrului de Zi „Dănuţ”, din Pituluşa, com. Broşteni, care mulţumeşte din inimă - pe această cale -  şi pentru excelenta colaborare,  pe care Centrul de Zi „Dănuţ” o are cu Primăria şi Consiliul Local din comuna Broşteni, Şcoala Gimnazială ,,Prof. Panaite C. Mazilu”, din Pituluşa, D.G.A.S.P.C Vrancea şi CSEI ,,Elena Doamna”, din Focşani, a mai spus doamna profesor Elisaveta Norocea, coordonatorul Centrului de Zi „Dănuţ”, din Pituluşa, com. Broşteni.

2020 a fost un an care ne-a făcut mari griji şi, în acelaşi timp, un an în care ne-am bucurat să fim, să ne ajutăm, să ne facem speranţe că vom trece prin toate cu bine şi va fi din nou ca înainte, poate şi mai bine... 

În concluzie, „La Mulţi Ani!” Să fiţi fericiţi dând o mână de ajutor acolo unde trebuie mai mult ca oricând.  (Janine VADISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.