Social

Banii n-aduc fericirea,dar ne pot ține în viață

Janine VADISLAV
21 iun 2017 25735 vizualizări

Un tânăr de 29 de ani, din satul Odobasca, comuna Poiana Cristei, suferă de Emfizem pulmonar bulos,  Aspergilom ( o ciupercă ) şi Insuficienţă respiratorie acută.  Boala i-a fost depistată în momentul în care a  mers să- şi facă  fişa medicală. Aşa  a aflat că boala i-ar fi putut cauza moartea, dacă ar fi continuat să aibă un loc de muncă. În   acel moment  i s-a prescris un tratament costisitor, după care ar putea urma o operaţie  dificilă. Bărbatul este căsătorit, are doi copii ( de 8 si 6 ani) şi o soţie casnică. Cu toţii locuiesc într-un sat sărac, în care nu poţi nici să mori, nici să trăieşti.

Emfizemul pulmonar este o afecţiune caracterizată prin distensia alveolelor, atrofia septurilor alveolare şi creşterea conţinutului de aerian pulmonar.  Emfizemul bulos este o formă localizată, caracterizată prin evidenţierea unor bule unice sau multiple, care apar în urma unor obstrucţii bronşice, prin ruptura pereţilor alveolari. Această boală i-a schimbat pur şi simplu viaţa lui Cosmin Nişcoveanu, anulându-i toate proiectele de viitor.

„În bula din plămânul drept se află Aspergilomul, o ciupercă  care îmi provoacă sângerări”,  spune Cosmin..

 

- Vă este teamă? întreb.

 

„Bine înţeles, mă gândesc că  într-o zi s-ar putea ca sângerarea să nu se mai oprească... Mi-au prescris medicii un tratament. În urma acestui tratament există posibilitatea  ca ciuperca să dea înapoi. Tratamentul mi l-au dat ca să facă un experiment, ca să vadă dacă.... Dacă nu dispare, mă operează.”

Cosmin  Nişcoveanu împlineşte 29 de ani în septembrie. Nu va mai petrece, ca în alţi ani, alături de copii şi părinţi căci în casă este o mare tristeţe. Tânărului i s-a dat  o veste cumplită, boala lui nu se poate vindeca.  Până şi numele ei îţi dă fiori.

„Mi se pare un vis urât. E ca si cum te-ai culca sănătos şi te-ai  trezi a doua zi dimineaţă  bolnav..., aparent fără nici o explicaţie. Eram plin de viaţă,  munceam în construcţii, veneam acasă şi o luam de la capăt cu munca, alături de părinţi. Acum  nu mai pot face nimic, nici nu am voie căci, de la efort, mi se poate trage moartea”, spune Cosmin.

S-ar părea că totul a început în urmă cu 8 ani. Era angajat  pe şantier unde era  nevoit să ridice greutăţi mari, să lucreze zi lumină,  în praf, umezeală, frig, şi să mănânce pe sponci. A început să-l doară spatele foarte tare şi a mers la medic. Atunci i s-a descoperit boala: Emfizem pulmonar  bulos. A continuat să lucreze, avea doi copii de crescut şi nici o altă sursă de venit.  La începutul acestui an, boala i s-a agravat brusc. Soţia lui a observat  o schimbare, dar niciodată nu s-a gândit că viaţa lui Cosmin  ar putea fi in pericol. 

„Când venea de la muncă tuşea, îl durea spatele foarte tare, tot timpul era obosit. I-am spus să meargă la doctor, mi-a răspuns că nu sunt bani. Când s-a internat, eu eram acasă. Când am aflat, am fost distrusa”, povesteşte Simona Nişcoveanu.

 

„Medicii mi-au spus că nu am şanse. Şansa mea este la  transplant. Transplantul nu se face în România, se face în afară, ştiţi şi dumneavoastră cât costă. Cu 300 lei/luna, alocaţia copiilor, ce să faci?”

 

Cu 300 lei pe lună, Cosmin nu poate face mai nimic. Nici pentru cheltuiala zilnică şi de urgenţă, nu-i ajung, cum să ajungă pentru medicamentele care- l costă 3000 leii, lunar? Pentru primele două luni s-a împrumutat, l-au mai ajutat fraţii din puţinul lor, iar primăria i-a aprobat un ajutor de urgenţă. Cosmin a fost impresionat că oamenii din sat nu l-au lăsat de izbelişte, dar nici veniturile lor nu sunt  atât de mari ca să-l poată susţine tot timpul.

„M-am împrumutat, m-a ajutat lumea... Lumea e săritoare... Tot la omu' sărac e nădejdea...”, spune Cosmin zâmbind amar.

 

De când a aflat că viaţa lui Cosmin atârnă de un fir de păr, întreaga familie a fost dată peste cap.

„Nu ştiu, nu pot să vă explic  la ce m-am gândit, când am aflat. Nopţi întregi am plâns şi m-am tot întrebat cu ce-am greşit noi ca băiatul nostru să sufere atât de mult şi  pericolul să-i  fie deasupra capului. Cum să facem, ce să facem...

Noi suntem oameni simpli, toţi ne ţinem din munca palmelor noastre.  N-avem un venit stabil, nu avem pensie  creştem animale, muncim pământul, atât”. 

 

-  V-a dat viaţa peste cap? întreb.

 

„Total! Plâng cât e ziua de lungă şi mă-ntorc cu  spatele, ca să nu mă vadă băiatul că plâng”, spune  Tudorina Nişcoveanu, mama lui Cosmin.

 

Cosmin  nu s-a consolat cu  gândul bolii şi tot mai speră că un medic bun i-ar putea da vestea cea buna, că boala lui poate fi  tratată, iar el, bărbatul care nu a împlinit 29 de ani, să-şi trăiască viaţa alături de familia lui.

„Rog oamenii de bine, un domn doctor care citește acest articol, să dea un verdict, un tratament mai bun, să mai simt puterea şi bucuria de-a trăi, ca altădată.”

 

- Ce se poate întâmpla? întreb.

„La operaţie rămâne ţesutul foarte puţin la plămânul drept. Risc să nu mai ies din operaţie, sau rămân imobilizat la pat”, spune Cosmin, cu vocea înlăcrimată.

 

-  Sunteţi speriată?  o întreb pe Simona.

 

„Foarte speriată, n-aş vrea să-mi pierd soţul, n-aş vrea ca Maria şi Manuel, copiii noştri,  să crească fără tată. Suntem tineri, avem viaţa înainte ... Nu vreau nimic altceva, decât sănătate”.

 

Alături de  Cosmin Nişcoveanu este şi edilul local care a decis să dea un ajutor de urgentă..

„Este o familie foarte modestă, cu foarte mult bun simţ. Sunt oameni simpli  care merită ajutorul  nostru, al tuturor. Acest tânăr de 29 ani merită să trăiască copiii lui merită să aibă tată! Toţi cei care pot să ajute, din puţinul lor, să întindă o mână de ajutor,” ne-a spus şi Violeta Budeanu, asistent social in cadrul primăriei Poiana Cristei.

 

Dacă doriţi să-l ajutaţi pe Cosmin  să-şi cumpere  medicamentele care-i pot prelungi viaţa  (şi noi vă rugăm din toată inima să faceţi binele acesta), persoana de contact  este COSTEL  COSMIN  NIŞCOVEANU tel: 0762/ 379. 440  sat. ODOBASCA,  comuna POIANA  CRISTEI, VRANCEA.   ( Janine  VADISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.