Social

Astăzi despre medicul oftalmolog militar cu gradul de general, Mircea Olteanu - Ctitor de școală medicală, chirurg oftalmolog, profesor universitar, membru de onoare (din 1992) al Academiei Române - A creat primul centru naţional de transplant de cornee

Ziarul de Vrancea
15 dec 2023 11530 vizualizări

Mircea Olteanu (n. 15 decembrie 1926, Galați - d. 4 octombrie 2011) a fost un medic român, chirurg oftalmolog, profesor universitar, membru de onoare (din 1992) al Academiei Române. Specializare: transplante de cornee și chirurgie plastică. Contribuții chirurgicale originale în tratarea strabismului paralitic

Ctitor de scoala medicala, Mircea Olteanu, fost bursier al ONU, a desfasurat o bogata activitate didactica in calitate de profesor de oftalmologie si sef al Catedrei de oftalmologie - ORL al Institutului de Medicina si Farmacie din Bucuresti, sef al Clinicii de Oftalmologie a Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti. A fost profesor vizitator la Londra, Paris, Cordoba (Argentina) si Tokyo. A fost medic militar cu gradul de general.

In anul 1981, la Roma, impreuna cu prof. Cristian Barnard (Republica Sud-Africana), Mircea Olteanu a primit Premiul in chirurgie.

A fost membru al Academiei de Stiinte Medicale din Romania, al Societatii Romane de Oftalmologie, al Academiei de Stiinte din New York si al altor institutii stiintifice. In anul 1992, prof. univ. dr. Mircea Olteanu a fost ales membru de onoare al Academiei Romane.

 

Nascut la 15 decembrie 1926 la Galati, Mircea Olteanu a urmat studiile liceale la Targu Mures si Timisoara si pe cele universitare la Facultatea de Medicina din Bucuresti. Dupa ce, in 1968, si-a dat doctoratul cu teza "Dinamica patrunderii fosforului radioactiv in sistemul camerular al ochiului, sub forma unor medicamente administrate local, la animalul normal si la om, in maladia de iradiere acuta", Mircea Olteanu si-a continuat specializarea la Paris, Lyon, Odessa, Barcelona, Boston, Baltimore.

Mircea Olteanu s-a consacrat cu deosebire domeniilor chirurgiei plastice, reparatorii si estetice, transplantelor de cornee, perforante si lamelare, keratofakoprotezelor s.a.

Ca cercetator, a adus contributii originale la cunoasterea etiologiei si patologiei unor maladii care au elucidat unele probleme controversate din literatura de specialitate, a demonstrat existenta iritei diabetice, cauzele sindromului Urrets Zavallia din keratoconusul operat, a descoperit si descris corioretinopatia RADAR. La acestea se adauga elaborarea si aplicarea unor metode chirurgicale originale intre care tratarea strabismului paralitic si a fost printre primii chirurgi care au operat sub anestezie generala nou-nascuti sub doua saptamani.

Din initiativa sa a fost in tara noastra un centru de transplant de cornee si a introdus tehnica protezarii ochiului cu "cornee" si "cristalin" din masa plastica. Rezultatele intregii sale activitati au fost prezentate in peste 140 de lucrari stiintifice (tratate, monografii, studii) dintre care amintim "Reinterventii pentru extragerea de corpi straini intraoculari 'limita' magnetici prin localizarea intraoperatorie cu grila Atanasiu', "Ecografie oculara", "Glaucomul dupa keratoplastie".

Este autorul a 16 carti, dintre care 'Oftalmo-chirurgie. Atlas' a fost distinsa cu un premiu al Academiei Romane, a cinci inventii si a 50 de filme stiintifice.

In anul 1981, la Roma, impreuna cu prof. Cristian Barnard (Republica Sud-Africana), Mircea Olteanu a primit Premiul in chirurgie.

A fost membru al Academiei de Stiinte Medicale din Romania, al Societatii Romane de Oftalmologie, al Academiei de Stiinte din New York si al altor institutii stiintifice. In anul 1992, prof. univ. dr. Mircea Olteanu a fost ales membru de onoare al Academiei Romane.

Sursa: Ziare.com

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.