Social

Apel umanitar: O mână de ajutor pentru o familie greu încercată din satul Călimăneasa, comuna Tănăsoaia

Janine VADISLAV
1 dec 2021 7251 vizualizări

Le-a ars casa în prag de iarnă... Şase copii şi părinţii lor au dormit o lună şi jumătate în grajdul cailor... Nu credeau să mai scape cu viaţă din această încercare, dar bunul Dumnezeu a avut alte planuri cu ei. Au rămas sub cerul liber, dar împreună, iar copiii, cu vârste cuprinse între 3 şi 16 ani, sunt bine.

În ajutorul lor au sărit oameni care le-au adus haine, alimente, paturi, pături şi aşternuturi. Când i-a răzbit frigul, s-au mutat într-un container pe care tatăl copiilor, om muncitor şi priceput în toate, l-a mărit astfel încât să încapă cu toţii sub acelaşi acoperiş.

Nenorocirea s-a petrecut în satul vrâncean Călimăneasa, unde un scurtcircuit a transformat în scrum casa şi agoniseala de-o viaţă a unei familii cu şase copii. La incendiul anunţat la 112 a răspuns un poliţist de la Secţia 4 Poliţia Rurală Adjud, care a fost marcat de amploarea incendiului, ce cuprinsese întreaga casă. Din fericire, tatăl era la munca, iar mama şi copiii la o vecină.

„Cu ocazia deplasării la faţa locului am constatat că incendiul se propaga la o locuinţă. Pompierii din cadrul Departamentului Podu -Turcului acţionau, dar din păcate, în urma incendiului familia Niculescu şi-a pierdut în totalitate locuinţa”, spune domnul Valentin Anton, poliţist în cadrul Secţiei 4, Poliţia Rurală Adjud.

A fost un şoc pentru cei doi părinţi sa vadă că din munca lor n-a mai rămas decât scrum. O lună şi jumătate au locuit în condiţii greu de imaginat, într-un grajd improvizat, din plăci de tablă, pentru cai. Pe cei mici i-au mai luat vecinii, de milă, până când au primit un container. Meşter priceput, tatăl copiilor l-a mărit, l-a căptuşit, ca să aibă unde se adăpostii cu toţii.

„Ce-am salvat? Nimic ... O ladă frigorifică, era cu carne, atâta am scos. Eram la treabă, la un om la păpuşoi. M-a sunat soţia pe telefonul unui vecin, mi-a spus că arde casa. Să vii acasă de la muncă, să vezi că arde tot ce-ai muncit o viaţa întreagă, să nu poţi să faci nimic, să te uiţi exact cum rămâi fără nimic, e foarte greu...”, spune domnul Gheorghe Niculescu, stăpânul gospodăriei.

Poliţistul sosit la faţa locului a fost şocat de cele întâmplate. Fără să stea pe gânduri a decis să dea o mână de ajutor. Împreună cu fiica şi soţia sa, cărora li s-au alăturat şi colegi de la IPJ Vrancea, au strâns bani, au cumpărat materiale de construcţie, iar domnul Niculescu şi fiul de 16 ani, s-au pus pe treaba ridicând ceea ce se vede.

„Eu personal am fost marcat de imaginea domnului Niculescu. În ochii dânsului se vedea multă durere şi disperare. Să zic aşa, tot ce avea mai drag pe lume, căsuţa, a fost distrusă în totalitate şi mă gândeam cu groază că va veni sezonul rece şi unde o să locuiască oamenii ăştia”, spune domnul Valentin Anton.

Rodica, mama celor 6 copii se simte în siguranţă acum. În odaia în care locuiesc cu toţii e cald şi bine.

„Până aicea a fost containerul, n-avea geam, n-avea nimica, l-a mărit bărbatu-meu. Acum încap paturi mai multe.

-  Cum vă simţiţi acum? întreb.

„Bine”, spune Rodica.

La binele ei au contribuit şi două societăţi care au amenajat interiorul astfel încât familia să se simtă confortabil în odaia de 6/5m şi au promis că vor reveni, dacă va fi nevoie.

Vecinii, care au tras o sperietură mare, spun că familia Niculescu merită să fie ajutată în aceste momente de cumpănă, mai ales că n-au stat cu mâinile-n sân, aşteptând totul de-a gata. Tată si fiu de 16 ani, elev la liceul din Podu-Turcului, au ridicat cu mâinile lor ceea ce se vede, fără nici un ajutor. N-a fost uşor, căci din flăcări au salvat doar un ciocan şi un patent.

„Ardea aicea ca o torţă. Mi-a fugit pământul de sub picioare când am văzut, exact cum ar fi fost casa mea. Am fugit cu toţii de acolo, n-am putut să facem nimica mare ajutor. Nu avem apă, vai de capul nostru, un sat pierdut de lume. Arzi ca o torţă, că nu ai apă”, spune Genica Cărăbăţ, vecina de lângă casă.

Familia Niculescu a ridicat ce se vede, dar nu mai au materiale şi nici bani deocamdată. Au nevoie de bolţari, de căpriori, scânduri şi tablă pentru acoperiş. Dacă puteţi da o mână de ajutor, donaţi în contul: RO02BTRLRONCRT0293845601

Asociația cultural educativă Poliția Vrânceană

Banca Transilvania

Cod fiscal 14611799

( Janine VADISLAV )

 

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.