Social

Analize eronate! Mulţi se plâng, puţini reclamă.Trei probe de urină, două rezultate diferite!

Dana Lepădatu
28 mai 2017 35634 vizualizări

Despre analize medicale se pot spune multe... însă un lucru este cert: de rezultatul acestor analize depinde diagnosticul medicului, iar uneori rezultatele pot face diferenţa între viaţă şi moarte. De aceea, nu de puţine ori, atunci când merg la medicii specialişti sau de familie, pacienţii cer acestora să îi îndrume spre ce laborator să meargă, pentru a fi siguri că analizele sunt lucrate corect.

În Focşani există mai multe laboratoare unde se fac analize medicale. Unele laboratoare fac analizele în sediu, altele sunt doar simple puncte de colectare a sângelui sau urinei, pe care le trimit mai departe pentru a fi lucrate. Unele dintre acestea sunt în contract cu Casa de Asigurărări de Sănătate, altele nu. Unele laboratoare se bucură de o reputaţie mai bună, altele mai puțin bună. Indiferent pe ce criterii se face alegerea laboratorului, pacientul ar trebui să aibă certitudinea  că rezultatul acestor analize este corect. Că nu se întâmplă întotdeuna aşa o ştim cu toţii.

Trei probe de urină, două rezultate diferite

Printr-o experienţă neplăcută a trecut lunile trecute o viitoare mămică. Bunăoară, doamna a aflat că va fi mămică în primele zile ale acestui an. Şi a decis să facă lucrurile ca la carte. Mai ales că o dată cu sarcina a început să se simtă şi foarte rău, cu dureri de spate acute, dureri abdominale şi urinare frecventă, motiv pentru care medicul ginecolog i-a prescris şi un test de urină, făcut la Medlife Focşani. Rezultatul analizelor de urină au fost negativ, astfel că medicul ginecolog nu i-a prescris pacientei niciun tratament, binenţeles, pentru că nu avea motive să o facă. Însă simtomele au continuat şi în săptămânile următoare, totul culminând cu o criză care a băgat-o în spital, la începutul lunii martie, cu diagnosticul "iminenţă de avort". Rezultatul analizelor de urină a arătat că aceasta avea o "infecţie cu proteus mirabilis". Și așa a început lungul drum al tratamentului cu antibiotice și al investigațiilor medicale. "Pe 2 ianuarie mi-a fost confirmată sarcina şi tot din luna ianuarie am început să mă simt foarte rău. Binenţeles că am început să îmi fac probleme, mai ales că mai perdusem o sarcină anul trecut. Am început imediat analizele, la Medlife, care mi-a fost recomandată ca fiind cel mai bun laborator din Focşani de recoltare şi analize. Analizele de urină au ieşit negative dar durerile au continuat şi după aceea. Medicul ginecolog nu a ştiut ce să mai facă, pentru că rezultatele nu indicau nimic în neregulă. În luna martie am ajuns în spital, într-o criză, iar diagnosticul a fost iminenţă de avort. Am stat internată trei zile şi aşa am descoperit că aveam o infecţie urinară cu proteus mirabilis, iar medicii au făcut investigaţii ulterioare pentru a vedea dacă într-adevăr este vorba de acest microb. M-am externat miercuri, urmând ca în ziua următoare să mă întorc poentru confirmarea rezultatelor. Joi dimineaţă, înainte de a merge să iau rezultatul de la Spitalul Judeţean, am mers din nou la Medlife cu o probă de urină, pentru că eram bulversată de rezultate. În urma confirmării infecţiei cu proteus la spitalul judeţean am început imediat tratamentul cu antibiotic. Medicul ginecolog a fost de părere că antibioticul se impune pentru că există risc foarte mare de avort spontan. După câteva zile au venit şi rezultatele de la Medlife, care au ieşit din nou negative. Am luat antibiotic şapte zile după care am mers la Spitalul Militar pentru o nouă analiză de urină. Rezultatele au ieşit în continuare pozitive, respectiv infecţie cu proteus mirabilis, astfel că am continuat tratamentul cu antibiotice", ne-a povestit viitoarea mămică. Tratamentul a continuat şi în săptămânile următoare. De la Ampicilină, Zinat, Ospen, totul intercalat cu analize periodice pentru a vedea dacă bacteria persistă.

De ce pun la îndoială rezultatul Medlife? Pentru că m-am simţit rău!

Doamna spune că pune la îndoială rezultatul analizelor de la Medlife și s-a adresat deja unei asociaţii pentru protecţia victimelor, cu intenţia să îi dea în judecată pe cei de la Medlife. "Intenţionez să-i acţionez în instanţă mai ales pentru atitudinea pe care au avut-o faţă de mine. Mi s-ar fi părut de bun simţ să analizeze mai profund situaţia, ştiid ce texe au şi câţi bani dau pacienţii, să aibă un minim de respect şi de bun simţ fdaţă de pacienţi. Mie mi-au închis telefonul în nas. Pentru mine a fost un disconfort maxim, plecând de la teama de a retrăi experienţa de anul trecut, când am pierdut o sarcină. Şi sunt revoltată în faţa atitudinii pe care aceştia o au faţă de o problemă, mai ales cînd e vorba şi de un copil", spune viitoarea mămică. Care rămâne încă cu sufletul la gură şi speră ca întreaga "cură" cu antibiotice să nu fi făcut rău bebeluşului.

"Cei de la Medlife mi-au spus că de ce pun la îndoială rezultatele lor şi nu pun la îndoială rezultatele din spital. Răspunsul meu e foarte simplu: pentru simtomele pe care le-am avut. Din moment ce mie mi-a fost foarte rău iar în urma multiplelor tratamente durerile au cedat, este foarte clar că a fost o problemă medicală", spune viitoarea mamă, care este şi cadru didactic. "Lăsând la o parte analizele din luna ianuarie, mi se pare relevant faptul că, între cele două spitale unde rezultul este de infecţie cu proteus mirabilis, Medlife dă un rezultat negativ. Am sunat la Medlife pentru a cere o explicaţie referitoare la aceste analize şi am fost contactată de medicul care s-a recomandat ca fiind cel care a lucrat proba. Şi care mi-a spus în primă fază că proba de urocultură nu a fost însoţită de sumar de urină, lucruri fără logică, pentru că în acelaşi fel mi s-a recoltat şi la cele două spitale. La insistenţele mele de a avea totuşi un răspuns, medicul mi-a închis pur şi simplu telefonul . Şi dacă proba de urină nu este relevantă pentru a evidenţia prezenţa anumitor bacterii, de ce o primesc, de ce te taxează?", se întreabă retoric viitoarea mămică.  "Mi se pare foarte grav ceea ce s-a întâmplat. Poate că la mine nu a fost chiar o situaţie de viaţă şi de moarte, dar poate sunt oameni pentru care analizele pot reprezenta o diferenţă între viaţă și moarte. Mi-aş dori să fie un pic mai responsabili", este ultima doleanţă a doamnei. 

Ce spune Medlife!

Ziarul de Vrancea i-a contactat telefonic pe cei de la Medlife, încă din prima clipă în care a a aflat de această situaţie. Comcret am cerut un răspuns, pe care aceştia l-au amânat sub diverse pretexte. Ultimul, a fost acela că doamna nu şi-a dat acordul pentru divulgarea datelor personale. Şi cum doamna şi-a dat acordul telefonic, juristul Medlife a insistat mai apoi pentru un acord scris (deşi convorbirile telefonice sunt înregistrate şi pot constitui probă, astfel că multe companii încheie contracte telefonice). În absenţa unui răspuns oficial către Ziarul de Vrancea, vă prezentăm răspunsul pe care Medlife l-a dat Asociaţiei Protectia Victimelor "Life Challenge".

"Către Asociația Protecția Victimelor,

În legatură cu adresa transmisă către noi ,contestare analize ale pacientei P C vă comunicăm următoarele:

 

În data de 11.01.2017 au fost recepţionate probe biologice, respectiv urină, inscripţionate cu codul 11153344 cu solicitare de examen sumar de urină şi urocultură. Probele biologice au fost recepţionate în recipiente special condiţionate pentru situaţiile în care cele două analize sunt lucrate la distanţă în timp faţă de momentul recoltării. Recipientele sunt furnizate de firma Becton Dickinson şi stabilitatea probelor pentru cele două analize este de 72 de ore pentru sumar de urină, respectiv 48 ore pentru urocultură. Pe perioada transportului probele au fost menţinute în condiţiile recomandate de producător. Examenul sumar de urină a fost lucrat pe analizor automat Arkray – Aution Max, respectiv IQ-Iricell. Rezultatul nu pune în evidenţă nici un semn de infecţie; prezenţa a 75 leucocite / µl fiind explicabilă urmare a stării pacientei, respectiv sarcina. Proba de urină pentru urocultură, a fost însămânţată pe analizorul ALIFAX HB&L, analizor ce pune în evidenţă eventuală încărcătură bacteriană a probei în interval de 3 ore (incubare în bulion de îmbogăţire şi scanare dinamică cu două sisteme lasser pentru evidenţierea şi monitorizarea creşterii bacteriene). Rezultatul obţinut nu indică nici un grad de creştere bacteriană (vezi document ataşat); ca urmare şi urocultura susţine sumarul de urină, respectiv absenţa infecţiei urinare. De menţionat că în dată de 9 ianuarie, pe codul 11153302 au fost recoltate probe de sânge pentru o serie de analize printre care hemoleucogramă şi CRP, analize care ar fi pus în evidenţă la rândul lor existenţa unui sindrom inflamator infecţios.  Cele două analize sunt în limite normale conform vârstei, sexului şi stării clinice a pacientei (sarcină). Ca urmare este exclusă orice infecţie, respectiv sindrom inflamator infecţios coform celor expuse mai sus.

În dată de 16.03.2017 s-a primit doar o singură probă de urină pentru urocultură (recoltată în acelaşi tip de recoltor special); proba a fost recepţionată în laborator în aceeaşi zi (prin şofer propriu) şi însămânţată pe mediile de cultură adecvate uroculturii. Nici pe această probă nu s-a semnalat creştere bacteriană. Deoarece de această dată nu a existat şi sumar de urină solicitat sau alte teste care să evidenţieze existenţa unui sindrom inflamator infecţios, nu se pot face alte comentarii.

Menţionez că, atât sumarul de urină cât şi urocultură sunt analize acreditate RENAR conform SR EN ISO 17189:2013, deci analize ce întrunesc prin procedura de efectuare condiţiile de calitate impuse de organismul naţional cu referire la standardul amintit.

Cât priveşte cele două rezultate pozitive obţinute la terţe laboratoare cu urină pozitivă pentru Proteus mirabilis, singurele comentarii pe care le putem face sunt următoarele:

Analizele recoltate în dată de 13.03.2017 nu pun în evidenţă existenţa unui sindrom inflamator infecţios, respectiv modificările hemoleucogramei sunt conform stării fiziologice – sarcină- şi nu unei infecţii. Sumarul de urină prezintă elemente ce nu susţin infecţia urinară cu o enterobacteriacee (nitriti absenţi) şi mai ales cu germenele Proteus mirabilis, germene intens producător de urează deci care ar fi modificat semnificativ pH-ul urinii dacă ar fi fost prezent că agent etiologic al unei infecţii urinare (Proteus mirabilis, germene aparţinând familiei Enterobacteriaceae, este un comensal al tubului digestiv). Modificările prezente în sumarul de urină sunt de asemenea concordante stării de sarcină.

Analizele din dată de 27.03.2017, respectiv hemoleucogramă, de asemenea nu susţin existenţa unui sindrom inflamator infecţios, păstrând valorile hemogramei anterioare (în ciuda diferenţelor de încadrare în intervalele de referinţă). Din păcate, nici de această dată urocultură nu a fost însoţită de examenul sumar de urină, astfel încât nu se pot face alte comentarii decât că este foarte puţin probabilă existenţa unei infecţii urinare bacteriene fără răsunet biologic evidenţiat de o hemoleucogramă (leucocitoză marcată cu neutrofilie şi chiar deviere la stânga a formulei leucocitare).


Urmare a celor de mai sus, nu considerăm ca eronate rezultatele emise de laboratorul nostru pentru analizele în discuţie. Rezultatele obţinute sunt susţinute în contextul clinic şi paraclinic la data efectuării analizelor. În egală măsură, mai ales în condiţiile unei sarcini (dar şi în condiţii fiziologice normale) nu există relevanţă în compararea unor rezultate obţinute din eşantioane biologice diferite prelevate la

Roxana Vasilescu, Medic primar medicină de laborator, Medic şef Laborator Hyperclinica Medlife" (Ziarul de Vrancea)

Casetă

Asociaţia Life Challenge- nu acuzăm, prezentăm o situaţie

Asociaţia Protecţia Victimelor "Life Challenge" este cea care în acest moment a preluat cazul şi face demersurile necesare pentru a acţiona în instanţă Medlife. "Noi nu acuzăm pe nimeni. Prezentăm o situație de fapt și suntem strigătul unei persoane care era să pățească un lucru destul de grav din cauza unor analize, prin simplu fapt că nu a ştiut ce tratament să ia, iar starea sa de sănătate se înrăutăţea pe zi ce trece", spun reprezentanţii asociaţiei. Citiți aici precizările referitoare la cazul prezentat în articolul de mai sus făcute de Asociația Protecția Victimelor - Life Challenge pe contul său de facebook

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.