Social

Vieţi conectate la aparatul de oxigen! Aparatele de oxigen pot fi închiriate cu bani de la stat

Raluca Manolache
15 nov 2013 2344 vizualizări
Numai anul acesta s-au emis aproape 600 de decizii pentru bolnavii care aveau nevoie de un astfel de aparat pentru a rămane în viaţă

Nu puţini sunt bolnavii din Vrancea care primesc fonduri de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) pentru a închiria un aparat de administrare continuă cu oxigen, dispozitiv fără de care nu ar putea supravieţui. Conform informaţiilor furnizate de CAS Vrancea, numai anul acesta s-au emis aproape 600 de decizii pentru bolnavii care aveau nevoie de un astfel de aparat. Este vorba atat de bolnavii aflaţi deja în evidenţă dar ale căror decizii nu mai aveau valabilitate, dar şi despre bolnavi nou intraţi în program. De altfel, cererile pentru aparatele de administrare continuă cu oxigen se află pe lista de priorităţi, după cum ne-au precizat oficialii băncii sanitare. „Criteriile de prioritate pentru acordarea dipozitivelor medicale destinate recuperării unor deficienţe organice şi funcţionale sunt cereri pentru aparat de administrare continuă cu oxigen, cereri de protezare a stomiilor şi cereri pentru cazuri de incontinenţă urinară, solicitări pentru orice tip de dispozitive medicale pentru copii, cereri pentru laringofoane, canulă traheal şi cereri pentru alte dispozitive medicale (cristalin artificial, proteză auditivă etc)”, detaliază Iustina Papuc, purtătorul de cuvant al CAS Vrancea. Conform normelor aprobate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru fiecare bolnav care are nevoie de un asemenea aparat se decontează aproximativ 200 de lei. Bolnavii pot astfel închiria aparatele. „În cazul fotoliilor rulante, acestea se vor acorda asiguraţilor pe o perioadă nedeterminată sau determinată -prin închiriere iar aparatele pentru administrare continuă cu oxigen se vor acorda pe o perioadă determinată prin închiriere, pe baza deciziilor de aprobare pentru procurarea/închirierea dispozitivelor medicale. Perioada de închiriere nu poate depăşi data la care încetează valabilitatea contractelor de furnizare de dispozitive medicale încheiate între casa de asigurări de sănătate şi furnizori. La încheierea contractelor, pentru dispozitivele medicale ce se acordă pentru o perioadă determinată, furnizorii prezintă lista cuprinzand tipurile de dispozitive şi numărul acestora pe fiecare tip.  Decizia de aprobare pentru închirierea fotoliilor rulante şi aparatelor pentru administrarea continuă cu oxigen este valabilă pentru perioada prevăzută în prescripţia medicală care nu poate fi mai mare de 90/91/92 de zile calendaristice”, arată legislaţia în vigoare. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.