Social

Tot mai mulţi bolnavi de diabet în Vrancea!

Raluca Manolache
13 nov 2013 1237 vizualizări
Numai în acest an 150 de bolnavi care se aflau în evidenţă cu diabet au decedat u odată diagnosticaţi , pacienţii diabetici trebuie să ţină cont şi de anumite reguli alimentare pentru o viaţă cat mai lungă şi sănătoasă

Numărul persoanelor care trebuie să urmeze tratament toată viaţa pentru că suferă de diabet creşte şi în judeţul Vrancea. La ora actuală, în evidenţele Centrului Judeţean de Diabet din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani se află 10.500 de persoane care vin periodic pentru a-şi ridica tratamentele de care au nevoie pentru a duce boala pe picioare. 3.000 dintre bolnavi au diabet zaharat tip 1 şi trebuie să se trateze toată viaţa cu insulină pentru a menţine nivelul glicemiei cat mai aproape de valoarea optimă. Numai în acest an, 150 de bolnavi care se aflau în evidenţă cu diabet au decedat. Dr. Gheorghe Cocioabă, şeful Centrului Judeţean de Diabet, spune că numărul persoanelor a crescut pentru că şi depistarea este mai bună decat în trecut. „Motivul creşterii numărului de bolnavi este o depistare mai bună şi o legătură stransă între secţiile spitalului, neurologie, cardiologie, pneumologie, chirurgie. Orice tulburare de glicoreglare apărută în timpul internării ne este adusă la cunoştinţă şi pacientul îşi continuă tratamentul şi investigaţiile în secţia de diabet. Diabetul este o boală metabolică în evoluţie ca orice boală cronică, care trebuie tratată şi oprită în stadii în care nu pot să apară complicaţiile ulterioare”, a precizat dr. Gheorghe Cocioabă. Odată diagnosticaţi cu această boală, pacienţii trebuie să ţină cont şi de anumite reguli alimentare pentru o viaţă cat mai lungă şi sănătoasă. Astfel, lista neagră a alimentelor interzise cuprinde zahărul, ciocolata, bomboanele, rahatul, siropul, dulceaţa, biscuiţii, mierea de albine, berea, vinul dulce, cozonacul, lichiorul, prunele uscate, smochinele uscate, 58% din strugurii copţi, nuga, stafide, castane, halva, perele uscate în 70% din situaţii, gemul etc., dar şi unele alimente cu un conţinut mare de colesterol precum creier, ficat, gălbenuş de ou, animale tinere (viţel, purcel, miel, pui), slănină, untură, untul, smantana, nucile. În fiecare an, în data de 14 noiembrie, întreaga lume celebrează „Ziua Mondială a Diabetului”, în încercarea de a populariza pericolele aduse de această boală dar şi sensibilizarea autorităţilor pentru a se implica mai mult pe partea de prevenire şi tratare. (Raluca MANOLACHE)

Se caută sponsori pentru cadourile copiilor cu diabet

Cadouri fără zahăr pentru copiii cu diabet. Micuţii care luptă cu diabetul vor primi şi în acest an cadouri în pragul sărbătorilor de iarnă. Centrul Judeţean de Diabet din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani a început pregătirile pentru cea de-a XIII-a ediţie a „Serbării pomului de Crăciun”, eveniment ce va fi organizat pe 20 decembrie. La fel ca şi în anii trecuţi, copiii vor primi cadouri, dulciuri fără zahăr, jucării, hainuţe, rechizite, cărţi. Pentru aceasta, organizatorii acestei petreceri caută sponsori şi speră ca numărul acestora să crească şi vrancenii cu o situaţie financiară mai bună să contribuie în organizarea acestui eveniment. La această petrecere sunt invitaţi 32 de copii care suferă de această boală. (R. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.