Social

Programate pentru acreditare - Spitalele strang bani cu greu pentru plata taxei

Raluca Manolache
4 nov 2013 1366 vizualizări
Nivelul taxei de acreditare este de patru lei/pat/lună pentru un ciclu de acreditare de cinci ani, adică 240 lei/pat pentru întreaga perioadă u cel mai mult are de plătit Spitalul Judeţean Focşani, taxa fiind de 200.000 lei

Spitalele din Vrancea se pregătesc pentru  acreditare. Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor (CoNAS) a stabilit un plan multianual de acreditare a spitalelor conform căruia unităţile spitaliceşti din Vrancea vor fi verificate în 2014 şi 2015. Dacă Spitalul orăşenesc din Panciu a reuşit să obţină deja calificativul de “nivel de încredere ridicat”, în următoarea perioadă va veni şi randul celorlalte spitale să dovedească că îndeplinesc condiţiile impuse de Uniunea Europeană. Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani a fost programat pentru trimestrul II din 2014, Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni a fost programat pentru trimestrul III din 2014, Spitalul Vidra şi Spitalul Militar Focşani au fost programate pentru trimestrul IV din 2014, iar Spitalul Municipal Adjud a fost programat pentru trimestrul III din 2015. Spitalele strang bani pentru a putea plăti şi taxa de acreditare, care se stabileşte în funcţie de numărul de paturi. Nivelul taxei de acreditare este de patru lei/pat/lună pentru un ciclu de acreditare de cinci ani, adică 240 lei/pat pentru întreaga perioadă. Spitalul Adjud trebuie să plătească 43.600 lei, Spitalul Focşani are de plătit 200.000 lei, iar Spitalul Dumbrăveni are de achitat suma de 32.400 lei. În weekend Ministerul Sănătăţii şi CoNAS organizează o întalnire cu toţi managerii de spitale din ţară, oficialii Direcţiilor de Sănătate Publică şi Serviciilor de Ambulanţă Judeţene pentru a discuta, printre altele, şi problema acreditării.


Patru categorii de acreditare pentru spitale

Comisia de acreditare va verifica dacă spitalele îndeplinesc cei aproape 2.400 de indicatori în vederea obţinerii acreditării, act fără de care unităţile nu ar mai putea primi bani de la bugetul de stat pentru că nu s-ar mai putea încheia contract cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru decontarea serviciilor medicale. Se urmăreşte atingerea unor standarde referitoare la managementul resurselor umane, al calităţii serviciilor acordate bolnavilor şi al infecţiilor nosocomiale, modul de respectare a drepturilor pacienţilor şi comunicarea cu aceştia, etc.. În urma evaluării, fiecare unitate va fi încadrată într-un nivel de acreditare, în funcţie de calitatea serviciilor oferite pacientului precum: categoria "Nivel acreditat" - pentru îndeplinirea a cel puţin 85% dintre indicatorii de evaluare aplicabili unităţii sanitare cu paturi evaluate, categoria "Nivel acreditat cu încredere ridicată" - pentru îndeplinirea indicatorilor de evaluare aplicabili unităţii sanitare cu paturi evaluate între 75 şi 84,9%, categoria "Nivel acreditat cu încredere medie" - pentru îndeplinirea indicatorilor de evaluare aplicabili unităţii sanitare cu paturi evaluate între 45 şi 74,9% şi categoria "Nivel neacreditat" - pentru îndeplinirea indicatorilor de evaluare aplicabili unităţii sanitare cu paturi evaluate sub 45%. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.