Social

Micii aşi de la mate/info se pregătesc gratuit pentru performanţă

Ziarul de Vrancea
3 nov 2013 265 vizualizări
Centrul de pregătire a elevilor de gimnaziu capabili de performanţă la matematică şi informatică a făcut deja două selecţii în şcoli în urma cărora vor rămane cei mai buni u elevii selectaţi vor fi pegătiţi gratuit, din două în două săptămani, timp de cate patru ore, la mate/info

La Focşani s-a deschis sambătă Centrul de pregătire a elevilor de gimnaziu capabili de performanţă la matematică şi informatică, ce va funcţiona pană pe 20 iunie 2014. Acesta reuneşte, aşa cum o spune şi titulatura sa, elevii de gimnaziu care pot performa în cele două domenii. Se doreşte ca centrul să funcţioneze pe o perioadă cat mai lungă de timp, iar dacă va da rezultatele scontate este posibil să fie extins şi la nivel liceal. Centrul de pregătire este un proiect educaţional iniţiat de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ), în parteneriat cu Şcoala „Ştefan cel Mare” din Focşani şi Colegiul Naţional „Al. I. Cuza”, la aceste unităţi de învăţămant urmand să se desfăşoare pregătirea elevilor capabili de performanţă. Primul pas spre înfiinţare acestuia a constat într-o pretestare care a fost realizată în şcoli, pe baza unor subiecte elaborate la nivelul IŞJ, în urma căreia au fost selectaţi o serie de elevi care sambătă au dat o nouă testare în urma căreia se vor forma grupele. Rezultate testării sunt afişate la Şcoala „Ştefan cel Mare”, iar astăzi, între orele 12,00-13,00, nemulţumiţii pot depune contestaţii la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean, la inspectorii de specialitate. Elevii declaraţi admişi în urma celei de-a doua testări, care vor fi în jur de 25 pentru fiecare nivel de studiu, vor avea şansa să fie pegătiţi gratuit, din două în două săptămani, timp de cate patru ore, la matematică şi informatică. Potrivit reprezentanţilor IŞJ, elevii admişi la ambele discipline pot opta atat pentru matematică cat şi pentru informatică, avand în vedere faptul că pregătirea se va face alternativ.

Pepinieră pentru olimpici

Pe parcursul anului şcolar elevii vor mai fi supuşi unor teste, astfel încat vor rămane doar elevii care pot obţine rezultate la olimpiadele şcolare. „În cadrul acestui centru ne propunem să pregătim elevii, iar selecţia se va face în perioada apropiată olimpiadelor şcolare. Am cerut ca pretestarea să se aplice elevilor şi din mediul rural, dar cu toate acestea cei mai mulţi elevi selectaţi sunt din Focşani. Acest centru are rolul de a pregăti elevii cu aptitudini, nu haotic în şcoală, ci după o programă specifică. Pentru elevii de gimnaziu există olimpiadă dar materia respectivă nu se predă în şcoală. La informatică dacă nu se începe pregătirea de la clasa a V-a nu se pot avea rezultate la liceu”, ne-a declarat inspectorul de informatică din cadrul IŞJ, Marilena Oprea.

Profesorii, remuneraţi în sistem plata cu ora

Pregătirea se va realiza cu cadre didactice selectate din randul celor care au avut rezultate cu elevii la olimpiade şi concursuri şcolare, care vor fi remunerate în sistem plata cu ora. „Cadrele vor fi remunerate dar vor avea şi activităţi de voluntariat”, ne-a declarat inspectorul şcolar general, Vasilica Zaharia. Aceasta a mai precizat că listele atat a elevilor selectaţi cat şi a cadrelor didactice implicate în proiect nu sunt bătute în cuie şi pot suferi modificări. „Există posibilitatea ca alţi colegi care doresc să se implice să-şi depună CV-urile pentru a fi selectaţi. De asemenea, şi alţi elevi care doresc pot susţine teste pentru a fi incluşi în grupele de pregătire. Activitatea acestui centru este abia la început şi nu este bătută în cuie”, a precizat şefa IŞJ. În sprijinul profesorilor care desfăşoară activităţi în randul centrului vin şi experţii Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) care vor face teste în randul elevilor de clasa a V-a pentru verificarea inteligenţei acestora, iar cei cu un IQ crescut vor fi propuşi pentru pregătire. Coordonatorii proiectului sunt  Marilena Oprea – inspector şcolar pentru discipline informatice, Fănel Lipan şi Daniela Sîrghie – inspectori şcolari de matematică. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.