Social

Consultaţii limitate şi boli „tăiate” de pe lista celor ce indică internarea

Raluca Manolache
29 oct 2013 3075 vizualizări
Asiguraţii vor şti de anul viitor cand vor trebui să se adreseze medicului de familie, medicului din ambulator sau spitalelor u prin noul pachet de servicii i se permite medicului de familie creşterea, diversificarea serviciilor oferite prin recomandarea anumitor analize

Consultaţii şi servicii medicale limitate. În cadrul şedinţei de Dialog Social ce s-a organizat ieri la Prefectură, autorităţile au purtat discuţii referitoare la noile propuneri ce ar putea să schimbe sistemul public de sănătate. S-au purtat discuţii atat cu privire la propunerile referitoare la organizarea spitalelor, plata medicilor, dar şi pachetul de servicii medicale de bază. Aceasta în condiţiile în care, conform actului normativ aflat în dezbatere pe site-ul Ministerului Sănătăţii, serviciile medicale către populaţie se vor acorda prin trei tipuri de pachete: cel de bază, cel privind programele naţionale şi cel privind asigurările private suplimentare care va fi definitivat pană la finalul anului. „Dorinţa noastră este de a asigura servicii de sănătate aşa cum îşi doresc pacienţii. Din păcate, în ziua de azi acest lucru nu poate fi făcut din cauza unei lipse de organizare. Reforma este necesară. Reforma trebuie făcută în condiţiile unui buget normal. 3 -4 % din PIB este prea puţin, la 6% din PIB putem să discutăm despre orice reformă pentru că unităţile sanitare pot funcţiona corespunzător. Gradul de finanţare la care trebuie să ajungem este de 6%. Reducerea cheltuielilor cu cazarea în spitale este benefică în principiu. În ambulatoriu se întamplă să nu fie toată reţeta compensată. Şi atunci pacienţii vin de nevoie la spital. Noi credem că Ministerul Sănătăţii trebuie să ţină în mană sistemul sanitar ca să nu fie derapaje. Din punct de vedere financiar jumătate din noi ar trebui să plece acasă pentru a se reduce cheltuielile la jumătate. Dar atunci nu mai putem asigura actul medical”, a precizat asistentul medical Claudiu Grosu, liderul filialei Sanitas. Şi subprefectul Cristi Misăilă a menţionat că „sistemul sanitar nu stimulează competitivitatea. Toată lumea ştie dacă nu eşti atent cu personalul medical nu beneficiezi de servicii. De asta sunt de acord cu introducerea sistemului de asigurări privat”.

Consultaţii limitate

Cu această ocazie, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea a realizat şi un material cu privire la pachetul de servicii medicale de bază, care va cuprinde toate urgenţele definite prin medicina de urgenţă şi partea de prevenţie: numărul şi tipul consultaţiilor şi evaluarea riscului de îmbolnăvire. „Concomitent va creşte finanţarea pentru medicina primară şi pentru ambulatoriul de specialitate, unde se pot furniza aceleaşi servicii ca în spital, cu costuri mai mici. Pachetul nu va reduce tipurile de servicii medicale, nu taie din ele, ci spune unde şi cum se acordă ele, direcţionând pacientul.     Prin pachetul de bază, medicilor de familie li se dă posibilitatea să acorde o gamă mai largă de servicii. De asemenea, va creşte şi numărul serviciilor acordat în ambulatoriul de specialitate. Un lucru foarte important este introducerea unui set de consultaţii preventive gratuite şi pentru adulţii care nu au probleme de sănătate. Pachetul evidenţiază un set de afecţiuni care pot fi tratate în afara spitalizării continue, în cazul în care ele nu prezintă complicaţii şi co-morbidităţi. Pentru acestea se urmăreşte reducerea graduală a internărilor în spitalizare continuă şi tratarea în ambulatoriu. Exemple de boli care pot fi tratate în afara spitalului, dar pentru care în prezent se fac internări, "cu costurile de rigoare" : anemia, migrena, conjunctivita, otita, faringita, amigdalita, rinita, sinuzita, urticaria şi leziunile superficiale ale mâinii. Prin noul pachet de servicii i se permite medicului de familie creşterea, diversificarea serviciilor oferite prin recomandarea anumitor analize pentru boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare - AVC, diabet, cancere, boala renală cronică, depresiile şi altele, care în prezent puteau fi recomandate doar de medicul specialist. Pentru toţi înscrişii de pe propria listă, medicul de familie va trebui să acorde consultaţii de prevenţie astfel încât persoanele cu risc de boală să fie depistate din timp şi consiliate sau investigate în funcţie de afecţiune”, detaliază reprezentanţii DSP Vrancea. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.