Nemulţumiri acute în sistemul de învăţămant - Grevă “de obraz” în învăţămantul vrancean
Cadrele didactice vrancene afiliate la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţămant au intrat de ieri în grevă de avertisment. Timp de trei zile dascălii desfăşoară orele de curs cu banderole albe la mana stangă, în încercarea de a atrage atenţia, astfel, asupra unor probleme nerezolvate de 20 de ani în sistemul de învăţămant. La şcolile din Focşani dascălii au intrat de dimineaţă în sălile de clasă cu banderole, aşa-numita “grevă japoneză” neafectand desfăşurarea orelor.
Toţi membri de sindicat de la Şcoala “Ştefan cel Mare” au semnat pentru grevă şi au participat la aceasta, potrivit învăţătorului Ionel Bălosu
La Şcoala “Ştefan cel Mare”, una dintre cele mai mari unităţi de învăţămant din judeţ, profesorii nu au anunţat că adoptă această formă de protest, de teamă ca nu cumva elevii să creadă că nu se fac ore. “E prima formă de protest, nu se ia din salariu şi e un fel de “grevă de obraz”. Elevii ştiau de grevă, dar m-au întrebat de ce se numeşte grevă japoneză. Noi nu am afişat în şcoală că este grevă, ci doar în cancelarie, ca nu cumva să creadă elevii că nu se fac ore”, ne-a declarat învăţătorul Ionel Bălosu, liderul de sindicat de la această unitate.
“Pe guvernanţi nu-i mai sensibiliează nimic”
“Pe primul ministru niciodată nu l-am auzit vorbind despre învăţămant”, spune învăţătoarea Adriana Leu, lidera de sindicat de la Şcoala “Nicolae Iorga”
La Şcoala “Nicolae Iorga” Focşani suntem atenţionaţi de la intrare că în perioada 28-30 octombrie este grevă japoneză. 35 de cadre didactice de aici au purtat ieri banderole albe, acestora alăturandu-li-se şi colegii de cancelarie care au preferat să renunţe la cotizaţia de membru. “Colegii mei au reacţionat foarte bine şi sunt întru totul de acord cu toate formele de protest pe care le vom declanşa, chiar şi cu mitingul de la Bucureşti, din 6 noiembrie, unde vom merge mai mulţi. Nemulţumirile sunt cele dintotdeauna, care nu au fost rezolvate în 20 de ani. Pe guvernanţii noştri nu-i mai sensibilizează nimic, decat dacă oprim toţi activitatea din toate sectoarele, dacă ne unim şi cred că asta se va întampla pană la urmă. Guvernanţii vorbesc mult şi nu fac nimic. Pe primul ministru niciodată nu l-am auzit vorbind despre învăţămant”, ne-a declarat Adriana Leu, profesor pentru învăţămant primar şi liderul de sindicat de la Şcoala “Nicola Iorga” Focşani. Greva de avertisment din aceste zile nu afectează orele de curs ale elevilor, profesorii desfăşurandu-şi activitatea la clasă în mod normal. Singura deosebire faţă de zile trecute o reprezintă banderola albă de la mană, despre care elevii din clasele mici au pus întrebări. “Un băieţel de la clasa a III-a m-a întrebat dimineaţă ce am păţit la mană, dar i-am explicat şi cred că a înţeles”, ne-a spus Adriana Leu.
“Ne-am transformat în harţogari”
Revendicările cadrelor didactice se referă în principal la alocarea a 6% din PIB Educaţiei, creşterea salariului debutanţilor cu 50%, depolitizarea învăţămantului, elaborarea unei legi a salarizării, revizuirea programelor şcolare, debirocratizarea sistemului. ”Ne-am transformat în harţogari, nu ştim decat să facem dosare, hartii, ceea ce ne ia din timpul pe care ar trebui să-l alocăm elevilor. Ne-am săturat să se tot vorbească despre reforma învăţămantului de foarte mulţi ani, dar aceasta nu se face”, ne-a mai declarat profesoara Adriana Leu. Greva de avertisment din aceste zile va fi urmată pe 6 noiembrie de un miting de protest în capitală. După acesta, în funcţie de reacţia guvernaţilor, dascălii iau în calcul declanşarea grevei generale. (M. VLĂDESCU)
Sanitarii din Vrancea pleacă în „Marşul Tăcerii”!
Aproape 100 de cadre medicale din Vrancea, care fac parte din Federaţia Sindicală „Sanitas”, au anunţat că participă, pe 2 noiembrie, la „Marşul Tăcerii”, care va avea loc la Bucureşti. Acţiunea organizată de Coaliţia Profesioniştilor din Sistemul de Sănătate va începe de la ora 11.00, pe traseul Palatul Parlamentului – Ministerul de Finanţe – Guvern. Sanitarii cer alocarea pentru Sănătate a 6% din PIB pană în 2016; dublarea salariilor medicilor rezidenţi; o legislaţie care să protejeze independenţa profesioniştilor dar şi autonomia spitalelor; apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi; o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, dar şi organizarea unităţilor medicale aşa încat să ofere servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi. De asemenea, la nivelul judeţului Vrancea a fost declanşată acţiunea de strangere de semnături pentru declanşarea grevei generale. Claudiu Grosu, liderul Sanitas, spune că s-au strans 1.200 de semnături de la cei aproape 2.500 de sindicalişti din judeţ. Aşa se face că după organizarea marşului în Bucureşti, în perioada 04-15 noiembrie, la o dată ce va fi ulterior stabilită, se va întruni Consiliul Naţional Sanitas pentru a analiza situaţia existentă şi a lua hotărârile necesare. „Veniţi să luptăm împreună! Un om poate fi ignorat, zece oameni pot fi ignoraţi dar când mii de oameni strigă împreună că aşa nu se mai poate, că sistemul sanitar stă să se prăbuşească, guvernanţii oricare vor fi aceia, sunt nevoiţi să soluţioneze revendicările lor. Astăzi, noi, Federaţia SANITAS, am rămas singurii purtători ai steagului de luptă sindicală din sistemul sanitar. Ni s-au alăturat însă, toate asociaţiile profesionale din sistem”, este mesajul Biroului Operativ al Federaţiei Sanitas. (Raluca MANOLACHE)