Social

UPDATE!!! Echipa ZdV a mai generat o fapta buna! Bebeluşul sărac are două naşe şi două nume: Paul Mădălin

Ziarul de Vrancea
17 oct 2013 6529 vizualizări
Băieţelul Mădălinei Iosif are două nănuţe inimoase, care l-au încreştinat ieri la capela Spitalului, iar astăzi îl vor scoate din mir u cele două femei au rămas şocate de sărăcia în care trăieşte familia şi şi-au propus să ajute în continuare u cazul prezentat de Ziarul de Vrancea arată vulnerabilitatea multor mame care vin să nască la cea mai mare maternitate din judeţ u România se află pe primul loc în Europa la mortalitatea infantilă, iar perioada în care bebeluşi se află în cel mai mare pericol este tocmai transferul de la maternitate şi adaptarea la condiţiile vitrege de acasă

Foarte mulţi oameni sufletişti din Vrancea şi nu numai şi-au declarat intenţia de a-l încreştina pe băieţelul sărac care a văzut lumina zilei la maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă “Sfantul Pantelimon” Focşani şi despre care Ziarul de Vrancea a scris cateva randuri în urmă cu două zile. Disponibilitatea semenilor de a face bine este uriaşă, dovadă că micul nostru articol a făcut sute şi sute de distribuiri pe reţeaua de socializare Facebook şi a generat astfel mai multe grupuri ad-hoc de iniţiativă pentru a da o mană de ajutor. Micuţul erou al acestei poveşti este ultimul prunc venit pe lume într-o casă cu trei fraţi, iar tatăl lor se află în închisoare pentru complicitate la furt de fier vechi, pentru că - spune mama- nu aveau ce să le dea de mancare copiilor. Cu toate că se formase chiar o listă de potenţiali nănuţi la maternitate, Mirela şi Iulia, două tinere inimoase din Focşani, s-au mişcat rapid şi l-au încreştinat ieri pe micuţul pe care l-au numit Paul Mădălin, la capela Spitalului Sfantul Pantelimon. Slujba a fost oficiată de părintele Ioan Gherman, cel care se ocupă de astfel de cazuri sociale de mulţi ani şi alină suferinţele sufleteşti ale multor necăjiţi.

Binele care trebuie să continue

Naşele micului Paul Mădălin l-au încreştinat ieri la capela Spitalului “Sfantul Pantelimon”, iar azi îi vor face prima băiţă

Mirela şi Iulia, colege la un salon de coafură din oraş, au ajutat-o pe mamă să declare băieţelul la Serviciul de Stare Civilă şi să i se elibereze certificatul de naştere. Mădălina, mămica lui Paul, le-a mulţumit frumos celor nouă naşe pentru nesperatul ajutor şi le-a sărutat respectuos mainile cand a primit pruncul încreştinat în braţe. “Dacă mă credeţi, nici bani de autobuz nu aveam”, ne-a spus ea, aproape nevenindu-i să creadă că are de-a face cu oameni aşa de buni. Tanăra a fost vizitată la spital şi de alte doamne inimoase, care au citit articolul din ziarul nostru şi care i-au dăruit hăinuţe şi alte lucruri trebuincioase pentru o orice proaspătă mămică. Astăzi, cele două nănuţe îl vor scoate din mir pe Paul Mădălin, în cocioaba de la Mărăşeşti, care-i va fi casă. Una dintre naşe a dus acasă mama şi pruncul şi a rămas uimită de condiţiile vitrege în care vieţuiesc cele patru suflete. Fetiţa de doi ani jumate umbla pe jumătate goală printre frunzele bătute de vant, băiatul de cinci ani era prin vecini, în vreme ce cateva pături ţineau loc de geamuri în casa de lut, în care abia palpaia un foc. “Am găsit jale cu J mare. Casă din chirpici, fără geamuri, fără apă... Mama trebuie ajutată să-şi crească micuţul în condiţii de siguranţă şi securitate”, ne-au spus naşele. Cele două şi-au dat seama că încreştinarea copilului este doar un prim pas făcut pentru acest copil necăjit şi şi-au propus să aibă grijă în continuare de Paul. Aceasta în condiţiile în care România se află pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă, iar perioada în care bebeluşii se află în cele mai mare pericol este tocmai etapa în care pleacă de la maternitate şi ajung în condiţiile vitrege de acasă. Numai anul acesta în jur de 20 de bebeluşi din Vrancea, cu vârste între 0-1 an, s-au stins din viaţă, tocmai din pricina sărăciei, a lipsei de educaţie sanitară a mamelor şi a superficialităţii sistemului sanitar. Potrivit statisticilor, cele mai frecvente decese sunt în mediul rural şi în comunităţile de romi, unde accesul la sănătate este încă foarte dificil.

Mama, copilul, familia, comunitatea...


Mădălina este doar una dintre multele femei care au nevoie de sprijin pentru a-şi creşte copilul adus pe lume

Mădălina Iosif, tanăra de 22 de ani care l-a adus pe lume pe Paul Mădălin, este doar una dintre nenumăratele femei care vin să nască la maternitatea Spitalului Mare, iar cand se externează nu le întreabă aproape nimeni dacă au cu ce să plece acasă şi mai ales dacă au cum să-şi îngrijească pruncii, aşa cum merită orice puiuţ de om. Ieri, o altă mămică de la Poiana Cristei a venit să ceară binecuvantare la preotul Gherman. Era singură cu copilul pentru că nimeni din familie nu a venit să o aştepte la ieşirea din spital, în ciuda faptului că multe mămici întampină cu fast, bucurie şi mule flori şi felicitări acest moment special din viaţă. Ziarul de Vrancea îşi propune încă o dată să sensibilizeze autorităţile pentru a avea mai multă grijă de mamă şi de copil, două fiinţe vulnerabile pe langă care trecem cu toţii prea indiferenţi. Şi dacă aţi şti cate drame se consumă la maternitatea spitalului, acolo unde viaţa ne zambeşte şi ne arată zilnic cat e de frumoasă! O dovadă că lucrurile nu stau întotdeauna aşa a fost chiar tanăra femeie Mădălina, care a fost certată aprig de cateva cadre de la spital că a ajuns “vedetă la ziar”. Trist! Fiecare copil şi fiecare mamă trebuie să conteze pentru ca Romania să se poată numi ţară civilizată! (Silvia VRÎNCEANU)

De ce ne mor copiii

Anual, în Romania mor, în medie, 1.900 de bebeluşi, adică unul la fiecare cinci ore. Situaţia este mai gravă în judeţele sărace ale ţării, pe fondul sărăciei, a lipsei de educaţie sanitară a populaţiei şi a sincopelor de funcţionare dintre sistemul sanitar şi cel de protecţie al familiei şi copilului în special. Dacă în 2011 la noi în judeţ au murit 24 de bebeluşi, în 2012 au decedat 29, iar anul acesta sunt deja în jur de 20 de suflete pierdute. Cele mai multe decese se produc în sezonul rece şi în mediul rural. Cu toate acestea, statisticile Direcţiei de Sănătate Publică arată că mortalitatea infantilă este într-o uşoară scădere în judeţ, fiind vorba de 7 cazuri la 1.000 de copii născuţi. Specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea insistă pe implicarea medicilor de familie care ar trebui să-i ia în evidenţă pe cei mici imediat după ieşirea de la maternitate şi să le facă mai des vizite acasă, aşa cum se întampla pe vremea comunismului.

Cine vrea să încreştineze un băieţel sărac, abia născut?

Mădălina, o tanără de 22 de ani, a născut ieri la pranz un băieţel perfect sănătos la maternitatea Spitalului Judeţean din Focşani.

A născut natural, ajutată de două asistente, şi spune că nu a zis nici “pas”. “Mi-a fost frică să nu le supăr, să nu-mi zică ceva. Am născut uşor, n-a fost nevoie de doctor”, spune ea. Mădălina, pe care am întalnit-o ieri pe holurile spitalului, mai are acasă un băieţel de 5 ani şi o fată de 2 ani şi jumătate. Deşi nu are nici după ce să bea apă, iar bărbatul îi este în închisoare sub acuzaţia de furt de fier vechi, nici nu vrea să audă să-şi dea copiii “la stat”, aşa cum a auzit că tocmai vrea să facă o tanără studentă pe care a întalnit-o la maternitate. Spune că înainte să vină la spital să nască le-a făcut copiilor o oală mare de fasole iar băieţelului i-a lăsat ultimii 2 lei de paine, pentru că cei de la magazinul de langă casă nu mai vor să le dea pe datorie. I se luminează faţa cand vorbeşte de puiul pe care tocmai l-a adus pe lume şi pe care abia aştepta să-l alăpteze. Mădălina are o poveste de viaţă tristă: a fost abandonată de părinţii naturali şi nu a fost dată la şcoală de familia care a luat-o de crescut. Pare însă o fată inimoasă şi cu bun simţ. Spune că soţul Vasile o ajută în toate cele, nu o bate, dar a căzut “la belea” după ce pe buletinul său s-a vandut nişte fier vechi “dezgropat” de la Mărăşeşti. “S-a dus şi el cu nişte băieţi, că nu aveam ce să le dăm la copii şi au vandut pe buletinul lui. L-au arestat şi îi dau drumul abia în decembrie. Pană atunci mă descurc şi eu cum pot, greu”, spune Mădălina. Dacă există printre cititorii noştri oameni care ar dori să-i dea un rand de hăinuţe pentru bebeluş sau chiar să-l boteze pe micuţul care nu are încă un nume este rugat să meargă direct la maternitate, unde să întrebe de Mădălina Iosif, sau să ia legătura cu preotul Gherman de la capela Sfantul Pantelimon a Spitalului Mare. Mădălina nu are telefon mobil dar are mare nevoie de ajutorul semenilor. În plus, puteţi să-i propuneţi un nume pentru copilaş, lucru mai rar pentru nanii din ziua de azi care, adesea, nu-şi mai pot oferi numele finuţilor pentru că părinţii îşi impun cu tărie propriile preferinţe. (Z. V.) 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 14

Adaugă comentariu
Alina, acum 3835 zile, 10 ore, 19 minute, 39 secunde
De ce nu raspundeti acestor oameni care vor sa ajute? Ati scris articolul si acum nu mai vreti sa o ajutati? Doar sa umple spatiu de presa? Va rugasem pe privat sa deschideti un cont pentru ea, ceva citeste integral
Silvia Vrinceanu, acum 3835 zile, 5 ore, 4 minute, 35 secunde
Doamna Alina, va rugam sa scrieti pe adresa redactia@ziaruldevrancea.ro pentru a va pune in legatura cu familia. Va multumim pentru disponibilitatea de a ajuta.
ionela, acum 3836 zile, 10 ore, 7 minute, 28 secunde
foarte frumos,dar ,dar parinte va rog iertati-ma eu nu sunt de acord cu 2 nume astea ,eu tot nu inteleg parca asa ne invata biserica ca un suflet nu are 2 capete,de ce 2 nume?...SA LUAM AMINTE...
Camelia, acum 3837 zile, 6 ore, 1 minut, 57 secunde
Felicitari mamei, naselor si echipei ZV. Cu mare drag as face acelasi lucru! poate data viitoare primesc in timp informatia! Am deja o finuta de care ma bucur enorm! O vad crescand si este ca si citeste integral
danb, acum 3837 zile, 6 ore, 49 minute, 49 secunde
Ok, comunitatea s-a miscat, felicitari si multumiri celor doua doamne care s-au miscat foarte repede si eficient si au salvat un roman de-al nostru, mic dar e al nostru. In continuare trebuie asigurat citeste integral
Ral, acum 3837 zile, 8 ore, 7 minute, 5 secunde
Ma bucur sa o cunosc, eu si o prietena am facut un pic de "curat" in dulapuoarele copiilor nostri si am reusit sa strangem un saculet de hainute. Deci se poate! Imi pare rau ca nu i-am dat citeste integral
Redactia, acum 3837 zile, 13 ore, 37 minute, 38 secunde
Va multumim tuturor celor care v-ati aratat dispusi sa ajutati mama si copilul. O sa postam un articol cu noutati despre caz. Va multumim tuturor celor care ati aratat ca va pasa. Sa aveti o zi buna!
sandut, acum 3838 zile, 7 ore, 42 minute, 7 secunde
succes elena... as dori sa stiu cum se termina povestea si ce nume ati ales.daca ceva nu merge mi-ar face placere sa pot ajuta cu ceva
Oana, acum 3838 zile, 8 ore, 18 minute, 55 secunde
Puneti-i numele Paraschiv, daca s-a nascut dupa Cuv. Parascheva cu o zi, o sa-i mearga bine si nu-i luati copilul de linga ea.
enoriaș, acum 3838 zile, 10 ore, 4 minute, 49 secunde
Ar fi un gest bine venit din partea preotului GHERMAN inițiatorul demersului să facă binele pană la capăt adică să înfieze și pe cel mic.Atunci cu adevărat o să convingă enoriașii că citeste integral
andra ioana teodorescu, acum 3838 zile, 12 ore, 28 minute, 51 secunde
Eu imi doresc cu disperare sa il botez ...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.