Social

Personalităţile Vrancei, “reînviate” de liceeni

Sorin Tudose
15 oct 2013 1665 vizualizări
Direcţia de Sport şi Tineret, Asociaţia Potpourri şi mai mulţi liceeni vor da viaţă oamenilor valoroşi ai Vrancei

Vrancenii care, la cumpăna dintre secolele 19-20, s-au remarcat atat la nivel local cat şi în ţară vor fi readuşi la viaţă de liceeni de la mai multe unităţi şcolare din oraş într-un proiect inedit desfăşurat de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret, respectiv Asociaţia Potpourri Focşani. Intitulată „Personalităţi vrâncene şi aportul lor de valoare în judeţul Vrancea”, activitatea face parte dintr-un proiect de tineret, mai amplu, al DJST, denumit „Valorile”. Scopul iniţiativei este de a readuce în atenţia focşănenilor personalităţile născute în Vrancea, mai mult sau mai puţin cunoscute de către comunitatea locală, care au avut o influenţă sau contribuţie notabilă în dezvoltarea diverselor domenii de activitate. Tinerii voluntari sunt elevi în mai multe licee, şcoli generale şi postliceale din Focşani, partenere DJST Vrancea. Ei vor avea sarcina de a „reînvia” numele celebre ale Vrancei, dar şi de a reprezenta valori abstracte precum dreptatea, adevărul, onestitatea printr-o interpretare originală, creativă şi personală, îndrumaţi de profesorii cooordonatori. Practic, circa 20 de liceeni se vor costuma, pe cat posibil, în vestimentaţia vremii, vor învăţa cateva date importante despre personajul pe care îl vor interpreta şi vor sta de vorbă cu focşănenii care vor dori să afle ceva despre bravii noştri înaintaşi. În funcţie de vreme, acţiunea se va ţine fie la Teatru, fie la Ateneu, „copiii” Maiorului Gh. Pastia. Decorul va fi animat de imagini ale Focşaniului de altădată care vor recrea atmosfera provincială, de o frumuseţe şi valoare aparte, care trezeşte şi astăzi sentimente de melancolie în sufletele focşănenilor. „Prin această activitate ne dorim să creştem gradul de conştientizare a comunităţii vrâncene asupra oamenilor importanţi care au adus plus valoare în judeţul nostru şi nu numai. Este o metodă de informare şi educaţie în acelaşi timp, adresată atât elevilor cât şi tuturor celorlalte categorii de public, care ar trebui să cunoască cel puţin numele cele mai sonore ce merită atenţia şi respectul tuturor. Sperăm să vină cât mai mult public care să demonstreze prin prezenţă şi interes că trecutul contează iar valoarea este recunoscută şi apreciată”, transmite Anamaria Cătănoiu, preşedinte Asociaţia Potpourri. Activitatea se va desfăşura la jumătatea lunii noiembrie şi se adresează tuturor cetăţenilor. Aşadar, dacă vreţi să aflaţi cate ceva despre personalităţi precum Gheorghe Apostoleanu, Leopoldina Bălănuţă, Virgil, Huzum, Florentin Delmar direct de la „sursă” urmăriţi proiectul liceenilor. (S. TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.