Social

Grevă japoneză cu banderole tricolore în spitale şi farmacii

Raluca Manolache
13 oct 2013 1147 vizualizări
In farmacii vor fi afişate revendicările profesioniştilor din sistemul sanitar u “Salariaţii din sistemul sanitar au început în ultimii ani să plece din ţară pentru a câştiga o leafă care să le permită un trai decent. A venit vremea să câştigăm în ţara noastră dreptul la un trai decent!”, este mesajul Federaţiei “Sanitas”

Grevă japoneză în sistemul sanitar! Timp de trei zile, profesioniştii din Sănătate vor purta banderole tricolore, pe braţul drept, pentru a atrage atenţia asupra problemelor din sistem. Atat asistenţii medicali din spitale, cat şi farmaciştii au decis ca în zilele de 14, 15 şi 16 octombrie să protesteze în acest mod. De asemenea, în vitrinele farmaciilor va fi afişat textul cu  cele 6 deziderate ale Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate.
“1. Minim 6% din PIB pentru Sănătate; 2. 
O legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat;
3. O lege a salarizării specifică sistemului de sănătate;
4. Apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi;
5. Organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public, pentru asigurarea unor servicii promte şi de calitate pentru pacienţi;
6. Consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate”, acestea sunt cele şase deziderate.
Acţiunile de protest nu se termină aici pentru că pe 2 noiembrie, organizaţiile membre ale Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate vor participa la un marş al tăcerii, în Bucureşti, pe traseul Piaţa Parlamentului-Ministerul de Finanţe-Guvern.
Semnături pentru declanşarea grevei generale
De asemenea, cadrele medicale care fac parte din Sindicatul “Sanitas” strang în acest moment semnături pentru declanşarea grevei generale. “Salariaţii din sistemul sanitar au început în ultimii ani să plece din ţară pentru a câştiga o leafă care să le permită un trai decent. A venit vremea să câştigăm în ţara noastră dreptul la un trai decent!! Pentru acest motiv este necesară elaborarea unui sistem de salarizare propriu sectorului sanitar care să reglementeze nivelele de salarizare pe verticală, dar care să corecteze şi actualele inechităţi dintre sănătate şi alte sectoare de activitate. Toate Guvernele de până acum au situat pe agendele lor de lucru sănătatea ca prioritate naţională. Asemeni şi actualul Guvern a definit ca prioritate absolută sănătatea populaţiei. Pentru acest motiv considerăm că a venit vremea să se treacă de la vorbe la fapte. Fără o alocare financiară de minim 6% din PIB pentru sectorul sanitar nu putem vorbi de rezolvarea problematicii sistemului sanitar. Subfinanţarea cronică din ultimii ani nu se poate rezolva prin privatizarea spitalelor ci prin alocarea de resurse financiare suplimentare pentru ieşirea din impas. Astăzi încă mai sunt zeci de spitale publice care au alocată incredibila sumă de 1 Leu /lună pentru satisfacerea nevoilor de sănătate ale populaţiei din aceste ultime luni ale anului în curs. Veniţi să luptăm împreună! Un om poate fi ignorat, zece oameni pot fi ignoraţi dar când mii de oameni strigă împreună că aşa nu se mai poate, că sistemul sanitar stă să se prăbuşească, guvernanţii oricare vor fi aceia, sunt nevoiţi să soluţioneze revendicările lor”, este mesajul Federaţiei  “Sanitas”. Sanitas este cea mai puternică organizaţie sindicală din judeţul nostru ca număr de membri. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.