Social

Viaţa pe listă de aşteptare! Vrancenii care nu aud…. aşteaptă o proteză şi de un an de zile

Raluca Manolache
8 oct 2013 1405 vizualizări
Banii alocaţi pentru dispozitive medicale se ridică la 2,5 milioane de lei, iar pană în acest moment s-au cheltuit 1,8 milioane lei.Cele mai multe persoane care se află pe lista de aşteptare au probleme cu auzul

Infirmitatea, trecută pe liste de aşteptare. Sute de vranceni se află pe listele de aşteptare întocmite la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea pentru a intra în posesia unui dispozitiv medical care le-ar face viaţa un pic mai uşoară. Aşa se face că, numai în 2012, s-au depus la sediul unităţii din sănătate 2.808 cereri şi au fost aprobate 2.423 de cazuri, bugetul alocat fiind de 1,6 milioane de lei. În această situaţie, unii dintre bolnavi încă aşteaptă o decizie favorabilă pentru a beneficia de un dispozitiv medical subvenţionat de stat. Şi anul acesta au fost depuse 2.752 de cereri, iar numărul deciziilor aprobate se ridică la 3.026. Banii alocaţi pentru dispozitive medicale se ridică la 2,5 milioane de lei, iar pană în acest moment s-au cheltuit 1,8 milioane lei. “Criteriile de prioritate pentru acordarea dispozitivelor medicale destinate recuperării unor deficienţe organice şi funcţionale: cereri pentru aparat de administrare continuă cu oxigen, cereri de protezare a stomiilor şi cereri pentru cazuri de incontinenţă urinară, solicitări pentru orice tip de dispozitive medicale pentru copii, cereri pentru laringofoane, canulă traheală, cereri pentru alte dispozitive medicale (cristalin artificial, proteză auditivă etc.)”, spune Iustina Papuc, purtătorul de cuvant al CAS Vrancea. Conform situaţiei de la CAS Vrancea, listele de aşteptare încep cu luna iulie 2012, după cum urmează:
- proteze auditive: 235 cereri;
- dispozitive de mers: 73 cereri;
- cristalin artificial: 27 cereri;
- încălţăminte ortopedică: 3 cereri;
- proteze membru inferior: 55 cereri;
- orteze membru inferior şi superior: 21 cereri;


Ce trebuie să faci pentru a obţine un dispozitiv medical

Vrancenii care doresc să obţină de la “banca sanitară” dispozitivul medical de care au nevoie, trebuie să urmeze o serie de paşi. Conform legislaţiei în vigoare, pentru obţinerea dispozitivului medical, asiguratul, unul din membrii de familie (părinte, soţ/soţie, fiu/fiică), o persoană împuternicită legal în acest sens de acesta sau reprezentantul legal al asiguratului depune o cerere la CAS, însoţită de un document justificativ care atestă calitatea de asigurat, actul de identitate (în copie), codul numeric personal – CNP/cod unic de asigurare, prescripţia medicală pentru dispozitivul medical şi declaraţia pe propria răspundere din care să rezulte că deficienţa organică sau funcţională nu a apărut în urma unei boli profesionale, a unui accident de muncă sau sportiv. Pentru copiii în vârstă de până la 14 ani se ataşează prescripţia medicală pentru dispozitivul medical recomandat, cu specificarea domiciliului copilului, şi certificatul de naştere (în copie), cu codul numeric personal - CNP/cod unic de asigurare. “Prescripţiile medicale îşi pierd valabilitatea dacă nu sunt depuse la casa de asigurări de sănătate în termen de 30 de zile de la data emiterii. Nu sunt acceptate prescripţiile medicale în care este nominalizat furnizorul de dispozitive medicale sau cele care sunt eliberate de medicii de specialitate aflaţi în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate şi care reprezintă interesele unui furnizor de dispozitive medicale evaluat (reprezentant legal, angajat, asociat, administrator)”, se arată în normele de punere a aplicare a contractului cadru. După aceasta, CAS, în termen de cel mult 3 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii, este obligată să ia o hotărâre privind acceptarea sau respingerea cererii. Respingerea cererii se face în scris şi motivat, cu indicarea temeiului legal. În cazul acceptării, cererile sunt supuse aprobării şi, respectiv, emiterii unei decizii de aprobare pentru procurarea/închirierea dispozitivului medical în limita fondului aprobat cu această destinaţie. Decizia se ridică de la CAS de către beneficiar, aparţinător sau împuternicit legal în acest sens sau se expediază prin poştă în maximum 2 zile de la emitere în cazul în care asiguratul solicită prin cerere. În situaţia în care cererile pentru dispozitive medicale conduc la depăşirea fondului lunar aprobat, se întocmesc liste de prioritate pentru asiguraţi, pe categorii de dispozitive medicale. În acest caz, decizia se emite în momentul în care fondul aprobat cu această destinaţie permite decontarea dispozitivului medical, în ordinea listei de prioritate, CAS fiind obligată să transmită asiguratului prin adresă scrisă, expediată prin poştă, decizia în termen de 2 zile lucrătoare de la data emiterii acesteia sau necesitatea revizuirii prescripţiei medicale, dacă este cazul. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.