Social

Genialitatea lui Mozart, omagiată de Orchestra de Cameră “Unirea”

Sorin Tudose
27 sep 2013 2982 vizualizări
La concertul de luni seară se vor interpreta simfonii compuse de Mozart la varsta de 9 ani

Luni, de la ora 19.00, melomanii focşăneni sunt aşteptaţi la Ateneul Popular “Maior Gh. Pastia” pentru a participa la un Festival Mozart. Organizatorii promit o seară de ţinut minte. “E un concert pe care Orchestra de Cameră Unirea îl va susţine cu un program 100 % Mozart, de asta se şi cheamă Festival Mozart. Programul cuprinde trei simfonii din perioada juvenilă a marelui compozitor. Este vorba de simfonia nr. 5, simfonia concertantă şi simfonia nr. 41 Jupiter.
Este un program pe caren cu siguranţăn publicul meloman îl va gusta cu plăcere”, ne-a spus Valentin Gheorghiţă, directorul Ateneului. Pană acum s-au vandut circa 150 de bilete, sala mare a instituţiei avand 300 de locuri. Preţul unui bilet este de 30 de lein avand în vedere că este un concert specialn însă pentru mai multe categorii de public acestea s-au dat şi la 15 lei. Gheorghiţă spune că deja s-a format un public de circa 80-100 de oameni care vin în mod regulat la astfel de concerte. La randul său, dirijorul Vincent Gruger ne-a vorbit despre genialitatea austriacului Mozart. “Simfonia nr. 5 a fost compusă de Mozart cand avea doar 9 ani şin cu toate că era un copiln se simte, se aude genialitatea sa. Cine îi va citi manuscrisele, va vedea că simfonia a rămas aşa de cand a compus-o, nu a modificat-o ulterior. Simfonia Jupiter era denumită în vremea lui Mozart simfonia cu mare fugă la final, Jupiter i s-a spus mai tarziu. Şi aici se vede genialitatea cu care a compus”, ne-a spus şi Vincent Gruger. Dirijorul ne-a mai spus că următorul proiect va fi dedicat compozitorului german Richard Wagner. Anul acesta s-au împlinit 130 de ani de la moartea marelui compozitor, iar Orchestra de Cameră “Unirea” doreşte să marcheze acest eveniment printr-un festival omagial. (S. TUDOSE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.