Social

VIDEO!!! Bolnavă şi abandonată în ... maşină

Ziarul de Vrancea
22 sep 2013 3884 vizualizări
O femeie imobilizată în urma unui accident de maşină doarme într-o Dacie dezafectată în zona gării din Focşani. Femeia are ruptură de femur, o mană fracturată şi bazinul rupt complet şi suferă de dureri greu de imaginat. Dacă nu va găsi un adăpost cat mai curand, femeia riscă să moară de frig şi de boală

În pragul iernii, o femeie se zbate să trăiască într-o maşină dezafectată din zona gării din Focşani, fără ca cineva să se intereseze de viaţa ei. Nu se poate mişca, din cauza durerilor cumplite pe care le-a căpătat în urma unui accident de maşină şi nu poate să se îngrijească nici măcar de propria igienă. Niculina Grigoraş are 53 de ani şi niciun acoperiş deasupra capului. În plus, viaţa a fost şi mai crudă cu ea, răpindu-i ultima făramă de sănătate şi lăsand-o fără nici o putinţă de a se mişca.  La începutul acestei luni, femeia a fost implicată într-un accident şi a ajuns la spital. Niculina a primit îngrijiri medicale pană marţea trecută, cand a fost dată afară din unitatea medicală, fără ca cineva să se preocupe dacă are unde să se ducă. Femeia a rămas fără casă după ce fiica ei i-a vandut apartamentul, iar acum doarme într-o maşină dezafectată pe care o împarte cu Dumitru Arosiţei, un bătran în varstă de 80 de ani. Ca o ironie a sorţii, acesta a locuit cu chirie în apartamentul femeii. Acum el este cel care o adăposeşte în Dacia papuc scoasă din uz, dar condiţiile de trai sunt groaznice. Suferinţa Niculinei nu are limite şi, pană acum, nici soluţii. Din cauza durerilor, nu poate nici să doarmă, iar gandul la situaţia în care a ajuns o mistuie pe dinăuntru. Bătranul spune că, la externarea din spital, medicii „au pus-o într-un căruţ şi au scos-o afară”. El a adus-o la „locuinţa” provizorie din zona gării, unde stau împreună acum, dar situaţia nu mai poate continua în acest fel.

„Dacă n-aveam eu grijă de ea, avea Dumnezeu!”

Niculina Grigoraş are nevoie, pe langă un adăpost absolut necesar în condiţiile apropierii iernii, şi de medicamente pentru a opri coagularea sangelui, tratament care ajunge la 430 de lei pe lună. Îi este imposibil să se mişte, pentru că, în urma accidentului, are bazinul rupt complet, dar şi un picior şi o mană fracturate. Chinurile ei sunt groaznice, iar durerile - cumplite, pentru că operaţia nu s-a cicatrizat. În cazul unor complicaţii, femeia ar putea muri în orice clipă. „Mă mai rog de cate cineva să vină să mă panseze”, spune femeia ostoită de puteri şi de speranţe. Bătranul Arosiţei face tot ce-i stă în puteri să o ajute pe femeie, dar se simte neputincios în faţa nevoilor ei: „Dacă n-aveam eu grijă de ea, avea Dumnezeu!”. Pană la Dumnezeu, însă, femeia are nevoie de o locuinţă unde să poată dormi fără teama că va muri de frig. Bătranul alături de care Niculina îşi împarte suferinţa se ocupă, cat îi stă în puteri, şi de igiena femeii, schimbandu-i scutecele de 4-5 ori pe zi. În milostivenia lui, bărbatul care o îngrijeşte a vorbit cu un preot, în încercarea de a-i găsi o cameră Niculinei: „Am vorbit cu un preot să-i dea o cămăruţă. Să vadă, să mai vorbească şi cu ceilalţi... Necazuri!”, spune ca pentru sine, oarecum ruşinat de situaţia în care se află. Niculina mai are un băiat plecat la muncă în Italia, însă nu l-a anunţat de starea ei, gandindu-se că „are şi el necazurile lui, acolo, cu familia.” De necazul femeii s-a înduplecat un farmacist din zonă, care o cunoaşte încă din primăvară. El îi mai aduce feşe şi mai are grijă uneori de starea ei de sănătate: „Ei sunt de prin primăvară aici, dar nu a venit nimeni să întrebe «Ce-i cu oamenii ăştia?»”.

Îi aude cineva strigătul de ajutor?

Neputincioşi se declară şi reprezentanţii Crucii Roşii din Vrancea. Rodica Davidean, director al filialei de Crucea Roşie, spune că tot ceea ce poate face instituţia de caritate este să-i ofere Niculinei articole de igienă, îmbrăcăminte şi încălţăminte, poate şi saltele sau pături de învelit. Însă nu o poate găzdui peste noapte: „Cred că trebuie să găsim, împreună cu partenerul nostru strategic - Primăria Focşani, o soluţie de adăpost.”, ne-a declarat Davidean. Pană cand autorităţile se vor osteni să găsească soluţia potrivită, Niculina va continua să doarmă în maşină, imobilizată de durere. Meteorologii au anunţat pentru zilele următoare temperaturi tot mai scăzute, cu ploi şi vant puternic. Şi iarna încă nu şi-a intrat în drepturi... Există printre cititorii acestui material oameni milostivi, dispuşi să o ajute pe Niculina, această femeie pe care viaţa a pus-o la o mare încercare? Femeia şi însoţitorul ei pot fi găsiţi pe strada Barsei din apropierea gării. (Alina-Elena VASILIU)

Pe platforma webtv a Ziarului de Vrancea puteţi urmări un material video realizat de colegul nostru Aurelian Ivan.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
moartea'n vacanta, acum 3861 zile, 2 ore, 35 minute, 55 secunde
Mda....autoritatile noastre minunate,isi vor aduce aminte de necajiti fix in preajma alegerilor.Pana atunci,nicio sansa!!! Niste scarbe,toti!
mona, acum 3861 zile, 14 ore, 14 minute, 35 secunde
Unde sunt autoritatile locale sa vada cum au ajuns oamenii. Primaria,Consiliul Judetean vede asa ceva???
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.