Social

Cum putem să ne tratăm în străinătate?

Raluca Manolache
9 sep 2013 1682 vizualizări
Patru bolnavi vranceni au beneficiat de formularul E112 pentru a se trata în străinătate.Asiguraţii trebuie să îndeplinească o serie de condiţii pentru a se putea trata în străinătate pe banii statului.Au mai fost cazuri în care vrancenii au avut probleme urgente şi au priit ajutorul de care aveau nevoie în baza cardului european de sănătate

Ne tratăm în străinătate pe banii statului, dar greu! Vrancenii cu mari probleme de sănătate s-au putut trata în acest an în clinici din străinătate cu bani de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Aceasta pentru că au îndeplinit condiţiile pentru a beneficia de tratament în baza formularului E112. Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea a emis, de la începutul anului 2013, un număr de patru formulare europene S2 (E 112). Acestea au ajuns la o persoană cu afecţiuni cardiotoracice/ vasculare care necesita intervenţie chirurgicală în Italia, o persoană care avea nevoie de radioterapie în Franţa şi două persoane care prezentau afecţiuni cardiace şi necesitau intervenţii chirurgicale în Germania. Ce au făcut aceste persoane pentru a intra în posesia acestui formular? „În vederea obţinerii formularului european S2 (E 112), persoana interesată depune o cerere la casa de asigurări în evidenţa căreia aceasta este înregistrată ca persoană asigurată. După efectuarea înregistrării cererii, casa de asigurări procedează la analiza acesteia, după cum urmează:
    a) verifică statutul de asigurat al persoanei solicitante; în situaţia în care în urma verificărilor se constată că persoana nu este asigurată, cererea de eliberare a formularului nu este aprobată, iar acest lucru se comunică în scris solicitantului;
    b) analizează dosarul medical pentru a verifica îndeplinirea condiţiei prevăzute de art. 22 alin. (2) din Regulamentul (CEE) nr. 1.408/71;
    c) dacă constată îndeplinirea condiţiilor prevăzute la lit. a) şi b) eliberează formularul S2 (E 112).
Formularul S2 (E 112) denumit «Atestat privind menţinerea dreptului la prestaţiile în curs pentru asigurarea de boală - maternitate» este utilizat pentru menţinerea dreptului la prestaţiile de boală şi maternitate aflate în curs, în cazul persoanei care, după ce a dobândit dreptul la aceste prestaţii, este autorizată de către instituţia competentă să revină pe teritoriul statului de reşedinţă sau să îşi transfere reşedinţa pe teritoriul altui stat membru. Formularul S2 (E 112) este utilizat şi în cazul în care este necesară deplasarea într-un alt stat membru pentru a beneficia de tratament medical adecvat”, detaliază Iustina Papuc, purtătorul de cuvant al CAS Vrancea.

Cui se adresează acest formular?

Formularul S2 (E 112) se adresează lucrătorului salariat sau independent ori membrilor de familie ai acestuia care beneficiază de prestaţii de boală şi maternitate în statul competent şi care solicită instituţiei competente autorizarea întoarcerii pe teritoriul statului membru de reşedinţă sau a transferului reşedinţei lor, temporar ori definitiv, pe teritoriul altui stat membru. De asemenea, lucrătorului salariat sau independent şi membrilor de familie ai acestuia care sunt autorizaţi de instituţia competentă să se deplaseze într-un alt stat membru cu scopul de a primi tratament medical. „Prevederile mai sus menţionate se aplică şi în cazul membrilor de familie care nu îşi au reşedinţa împreună cu lucrătorul, precum şi în cazul pensionarilor şi membrilor de familie ai acestuia care îşi au reşedinţa pe teritoriul altui stat decât statul competent. Instituţia de la locul de reşedinţă al persoanelor prevăzute la lit. a) şi b) este considerată drept instituţie competentă să elibereze formularului S2 (E 112). Prestaţiile acordate în baza formularului S2 (E 112) generează rambursări pe bază de facturi”, mai arată Iustina Papuc.

Vrancenii s-au tratat şi în baza cardului european de sănătate

Şi vrancenii care au obţinut de la CAS Vrancea cardul european de sănătate s-au putut trata în străinătate în cazul unei urgenţe medicale. Şi nu puţini au fost cei care au profitat, şi în vacanţă şi-au tratat urgenţele medicale, conform legislaţiei în vigoare. Zeci de persoane au beneficiat de servicii medicale în baza acestui document în ultimii ani, CAS primind formularul 125 – extras individual privind cheltuielile efective - din ţările unde s-au tratat vrancenii. „Unitatea sanitară care a efectuat serviciul medical, prin CAS din UE cu care are raporturi contractuale trimite formularul E 125 (care are regim de factură) spre decontare către CNAS care le dirijează în teritoriu, în judeţul de unde provine asiguratul, respectiv CAS Vrancea », mai spune Iustina Papuc. (Raluca MANOLACHE)

Pană la momentul actual, CAS Vrancea a primit în vederea decontării cheltuielilor efectuate cu servicii medicale în statele membre ale U.E. următoarele formulare:

Nr. formulare primite     Data prestaţiei/ nr. formulare decontate    Ţara în care s-a efectuat serviciul medical
6    -    Ungaria
2    -    Elveţia
30    3 formulare decontate, aferente prestaţiilor din anul 2009 - 8 formulare pentru anul 2013    Belgia
25    10 formulare decontate, aferente prestaţiilor din anii 2008 - 2011    Franţa
3    -    Austria
25    13 formulare decontate, aferente prestaţiilor din anii 2008 – 2010 - 2011    Spania
176    75 formulare decontate, aferente prestaţiilor din anii 2008 - 2011    Italia
1    -    Grecia
1    -    Suedia
1    -    Portugalia
1    -    Cipru
26    14 formulare decontate, aferente prestaţiilor din anii 2008 – 2009 -2011    Germania
4    1 formular decontat, aferent prestaţiilor din anul 2009    Finlanda
1    1 formular decontat, aferent prestaţiilor din anul 2009    Cehia



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.